Dalmacija

Istraži Dalmacija

Dalmacija INFO

Dalmatinska rivijera zauzima područje od sredine otoka Paga i rijeke Zrmanje na sjeveru do Konavala odnosno rta Oštro na jugu. Dalmacija je duga 400 km i u središnjem dijelu široka 70 km a prostire se na 11 960 km² od čega otoci zauzimaju 1770 km². Zauzima unutrašnjost, rijeke, obale, gore i mnoge prelijepe otoke zbog kojih je jedna od najrazvedenijih obala u Europi. Dalmacija se dijeli na sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju i na ovom području prevladava krški reljef i sredozemna klima.

SJEVERNA DALMACIJA

Sjeverna Dalmacija se proteže od otoka Paga na sjeveru pa sve do grada Primoštena na jugu. U Sjevernoj Dalmaciji se nalazi najveći broj otoka te su površinski manji osim otoka Paga. Tu se nalaze još i otok Ugljan, Žirje, Dugi Otok, Pašman i Kornat a dijele se na Zadarsku i Šibensku otočnu skupinu. U Sjevernoj Dalmaciji se nalaze čak tri nacionalna parka: Nacionalni park Paklenica, Nacionalni park Kornati i Nacionalni park Krka. Najvažniji gradovi Sjeverne Dalmacije su Zadar i Šibenik koji obiluju povijesnim spomenicima. U Zadru ne propustite posjetiti brojne povijesne spomenike a ono što najviše privlači turiste su „Morske orgulje“ i „Pozdrav suncu“. Šibenik je poznat kao najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu. Tijekom ljeta u Šibeniku možete uživati u brojnim manifestacijama kao što su Međunarodni dječji festival, Šibenska noć, Večeri dalmatinske šansone i brojne druge. Na području Sjeverne Dalmacije smjestio se biser Jadrana, jedna od posjećenijih destinacija u Hrvatskoj – grad Vodice. Vodice su dobitnik odličja „turistički cvijet“ koje se odaje mjestu s posebno atraktivnom turističkom ponudom.

SREDNJA DALMACIJA

Sjevernodalmatinske otoke od Srednjodalmatinskih odvaja rt Ploče kod Rogoznice. Srednjodalmatinskim otocima pripadaju Brač, Vis, Šolta, Korčula, Čiovo, Lastovo i Hvar- jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija na Jadranskoj obali. Srednja Dalmacija je poznata po svojim predivnim plažama koje su atrakcija za turiste. Najpoznatije su: Zlatni Rat na Braču, Punta Rata u Brelima, Bačvice u Splitu i brojne druge. Poznatiji gradovi Srednje Dalmacije su Split i Makarska. U Splitu – vječno mladom gradu koji živi svojim usporenim ritmom možete razgledati brojne povijesne spomenike, uživati u gastronomskoj ponudi i zabavljati se u raznim klubovima i kafićima. Grad Makarska i cijela Makarska rivijera bogati su prirodnim ljepotama koje će vas ostaviti bez daha. Ovo područje je privlačno također zbog svojih prirodnih i klimatskih karakteristika te bogate turističke ponude. Tijekom ljeta možete uživati u različitim programima koji vam se nude kao što su razni koncerti klasične i zabavne glazbe, koncerti dalmatinskih klapa, večeri poezije, ljetni karneval i brojni drugi. Još jedna neizostavna destinacija u Srednjoj Dalmaciji je grad Hvar na istoimenom otoku. Hvar je grad s najvećim brojem sunčanih sati. Centar je otočnog turizma i jedna od najpoželjnijih i najposjećenijih destinacija cijelog jadrana.

JUŽNA DALMACIJA

Južna Dalmacija je najmanji i najjužniji dio hrvatskog primorja. Pripada joj otok Mljet, poluotok Pelješac i Elafitski otoci koji se smatraju najljepšom skupinom otoka. Jedan od najvažnijih dijelova južne Dalmacije je grad Dubrovnik. Dubrovnik je jedna od poznatijih turističkih destinacija na Sredozemlju. Ovo je grad jedinstvene i svjetski poznate kulturne baštine i ljepote. Kao jedan od najatraktivnijih i najpoznatijih gradova Sredozemlja upisan je u UNESCO-v popis svjetske baštine. Na području Južne Dalmacije nalazi se predivni nacionalni park Mljet na istoimenom otoku. Mljet je još nazvan i „zeleni otok“ jer je jedan od najšumovitijih otoka Jadrana. Tu možete uživati u dva predivna jezera, kristalno čistom moru i bogatom kulturnom nasljeđu. Poluotok Pelješac također spada pod Južnu Dalmaciju i drugi je po veličini poluotok u Hrvatskoj. Od otoka Korčule dijeli ga Pelješki zaljev. Na poluotoku možete posjetiti brojna mjesta i upoznati se s njihovom prošlosti. Za one željne aktivnosti Pelješac pruža velike mogućnosti posebice za sportove na vodi.

U Dalmaciji možete razgledati brojne prirodne ljepote koje će vas očarati i natjerati da se opet vratite. U Hrvatskoj ima osam Nacionalnih parkova i deset parkova prirede od kojih se većina nalazi u Dalmaciji. Nacionalni park Krka se nalazi u blizini grada Šibenika, impresionirati će vas sa svojih sedam predivnih slapova i svojim raznolikim biljnim i životinjskim svijetom. Nacionalni park Kornati je predivna otočna skupina smještena na pola puta između Šibenika i Zadra. Kornati su poznati po svojoj iznimnoj ljepoti i bogatom morskom ekosustavu. Nacionalni park Paklenica se nalazi na južnoj strani Velebita i impresionira svojim predivnim kanjonima i potocima. Bogat je biljnim i životinjskim svijetom. Ovo mjesto je izuzetno bogata flora sa 700 vrsta od kojih je 35 vrsta endemske. Park prirode Biokovo je najviša planina u Dalmaciji s čijeg vrha možete vidjeti Italiji kada je vrijeme lijepo. Karakteriziraju ga brojne duboke jame, spilje, ponori i predivne šume.

Izdvajamo u Dalmaciji

Zadar – grad iznimne povijesti i izuzetno vrijednog kulturnog nasljeđa. Smješten u samom srcu Jadran i na sjeveru Dalmacije. Jedno je od popularnijih turističkih odredišta kojeg je i londonski Times proglasio „središtem zabave na Jadranu“, a Guardian „novom hrvatskom prijestolnicom cool-a“. Burna povijest Zadra ostavila je mnoge ožiljke na njemu ali i vrijednu spomeničku baštinu te se s razlogom naziva riznicom arheološkog i spomeničkog blaga svih razdoblja. Lako je dostupna destinacija kopnom, morem i zrakom te je izravno povezan s ostalim većim gradovima u Republici Hrvatskoj. Grad je bogat brojnim suvremenim arhitektonskim ostvarenjima poput prvih Morskih Orgulja na svijetu i urbane instalacija „Pozdrav Suncu“. Morske Orgulje su spoj ljudskih ideja i vještina s energijom mora, valova, osekom i plimom, mjesto za razmišljanje i razgovor uz neprekidan koncert mističnih tonova „Orkestra Prirode“. Pozdrav Suncu je instalacija koja se sastoji od višeslojnih staklenih ploča ispod kojih se nalaze solarni moduli preko kojih se ostvaruje simbolična komunikacija s prirodom i svijetlom. Ova instalacija kao model Sunčeva sustava povezana je s Morskim Orguljama čiji se zvuk pretvara u svjetlosnu igru koja na zadarskoj rivi nastupa nakon zalaska sunca.

Šibenik – najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu koji se smjestio na ušću rijeke Krke. Grad s najviše orgulja i skalina u cijeloj Hrvatskoj. Grad Šibenik se može pohvaliti sa svojom fantastičnom ugostiteljskom ponudom, trgovačkim centrima, kino kompleksom i čak četiri utvrde od kojih najposjećenije su utvrda Sv. Mihovila i jedna od najboljih morskih utvrda na Mediteranu, utvrda Sv. Nikole. Razgledavajući grad ne propustite posjetiti impresivnu katedralu Sv. Jakova koja je najznačajnija renesansna građevina u Hrvatskoj.

Split – drugi po veličini grad u Hrvatskoj i jedna od poželjnijih turističkih destinacija na Jadranu te je glavno sjedište, važno prometno raskrižje i najveća trajektna luka u Dalmaciji. Split je vječno mlad grad koji živi svojim usporenim ritmom na koji se lako priviknuti. Grad se ponosi svojim kulturnim i sportskim manifestacijama, predivnim plažama, atraktivnom Rivom, Dioklecijanovom palačom i brojnim spomenicima kulture. Prvi stanovnik ovoga grada bio je car Dioklecijan koji je tu dao sagraditi danas poznatu Dioklecijanovu palaču. Osim Dioklecijanove palače ostali kulturni spomenici koje možete posjetiti su Željezna vrata, kip Grgura Ninskog, katedrala Sv. Duje, crkva Sv. Frane, peristil, konkatedrala Sv. Petra, gradski podrumi i brojni drugi. U Splitu je bogat kulturni i zabavni život, osobito ljeti, kada se Split sa svojim trgovima, dvorištima i drugim prostorima pretvara u veliku pozornicu pod vedrim nebom. Ljubitelji gastronomije u delicijama ovoga kraja mogu uživati u mnogobrojnim restoranima i konobama.

Dubrovnik – grad jedinstvene i svjetski poznate kulturne baštine i ljepote. Kao jedan od najatraktivnijih i najpoznatijih gradova Sredozemlja upisan je u UNESCO-v popis svjetske baštine. Dubrovnik je nazvan „biser Jadrana“ zbog svoje povijesti i kulture. Opasan je s 2 km dugačkim zidinama, kulama i tornjevima s kojih se pruža predivan pogled na morsku pučinu i bližu gradsku okolicu. Dubrovnik je grad vrlo bogate turističke ponude s brojnim plažama koje pružaju zabavu i komfor tijekom dana i noći. Ovaj grad nudi veliki broj sadržaja i u njemu svatko može pronaći nešto za sebe bez obzira na dob.

Znamenitosti Dalmacija

Zadar znamenitosti:

 • - crkva Svetog Donata- najpoznatija je monumentalna građevina u Hrvatskoj a ujedno i simbol grada Zadra.
 • - Katedrala Svete Stošije- najveća je crkva u Dalmaciji. Ova trobrodna romanička građevina sagrađena je u dva navrata tijekom 12 i 13 stoljeća.
 • - Forum - Glavni trg rimskog vladara na kojem se odvijao cjelokupni javni život grada nalazi se ispred crkve Sv. Donata i Nadbiskupske palače.
 • - Utvrda Forte- počela se graditi 1567. godine, a cijela je bila gotovo posve dovršena u tek nekoliko godina. Sagrađena je na mjestu srednjovjekovnog predgrađa Zadra - Varoši Sv. Martina. Utvrda je nekad bila odvojena od grada i kopna obrambenim kanalima.
 • - Trg Pet Bunara- Trg ima oblik izduženog nepravilnog pravokutnika i zatvoren je s tri strane. Do danas su sačuvani dijelovi akvadukta kojim se voda dovodila izravno iz jezera Vrana a danas je ovaj trg s pet bunarskih vijenaca obnovljen i predstavlja najslikovitiji predio u Zadru.
 • - Kalelarga – najstarija ulica grada Zadra, kako neki tvrde i starija od samog grada. Kalelarga se proteže od narodnog trga do Foruma. Osim što je simbol grada ona je i jedan kultni prostor koji je mjesto druženja, zabava, procesija…kako kažu još i mjesto početka i kraja ljubavi mnogih Zadrana.

 

Šibenik znamenitosti:

 • - Katedrala Sv. Jakova – najznačajniji spomenik renesanse u Hrvatskoj čija je gradnja započela 1431. godine i pripada svjetskoj baštini UNESCO –a . U cijelosti sagrađena od kamena.
 • - Stara jezgra grada Šibenika s brojnim crkvama, tvrđavama i bedemima iz XIV.-XVII. stoljeća.
 • - Tvrđava Sv. Mihovila - tvrđava iz XV. nalazi se na uzvisini 70 m nad morem iznad stare gradske aglomeracije pruža predivan pogled na grad Šibenik i šibenski arhipelag.
 • - Muzej «Četiri Bunara» – smješten je na dnu jednog od starih gradskih bunara koji je opskrbljivao grad vodom, a sada se ovdje često organiziraju koncerti .
 • - Tvrđava Sv. Nikole - nalazi se na malom otoku u kanalu, na samom ulazu u Šibenik, i s kojeg se stoljećima branio grad od napada

 

Split znamenitosti:

 • - Dioklecijanova palača - Rimski car Dioklecijan je svoje posljednje godine proveo građenju ogromnih palača u blizini svoga rodnog mjesta Aspalthos (sada Split) u Dalmaciji. Zbog svojih dimenzija i očuvanosti ova palača je najvažniji spomenik rimske arhitekture na istočnoj obali Jadrana
 • - Katedrala Sv. Duje – sagrađena je na mauzoleju cara Dioklecijana, a na samom ulazu u katedralu nalazi egipatska sfinga iz 2. stoljeća prije Krista.
 • - Brončani kip Grgura Ninskog – veliko djelo Ivana Meštrovića je postavljen ispred sjevernih (zlatnih) vrata Dioklecijanove palače a Brončani nožni palac spomenika je izlizan zbog lokalnog vjerovanja kako dodir palca u prolazu donosi sreću i ostvarenje želja.
 • - Tvrđava Gripe - barokna venecijanska utvrda sagrađena za samo osam mjeseci u 17. stoljeću za obranu od Turaka.
 • - Splitska Peškarija - Jedina ribarnica na svijetu bez muha. Sagrađena pokraj živog izvora sumpora, uz Gradske toplice u Marmontovoj ulici.

 

Dubrovnik znamenitosti:

 • - Gradske zidine - jedan od najmonumentalnijih fortifikacijskih spomenika u Europi. Zidine duge 1940 metara daju Dubrovniku onaj karakteristični, u cijelom svijetu znamenit izgled.
 • - Knežev dvor - umjerena i jednostavna građevina, poznata je po povijesnim zbivanjima Dubrovnika.
 • - Palača Sponza prelijepa je palača carinarnice - Divona, zvana Sponza bila trgovačka žila kucavica grada, dok se danas na njenom trgu svake godine svečano otvara Dubrovački ljetni festival.
 • - Onofrijeva česma– sagrađena oko 1400-te godine, kao simbol izgradnje gradskog vodovoda i dovoda izvorske vode iz 12 km udaljene Rijeke dubrovačke.
 • - Stradun - slavni dubrovački Stradun, pravim nazivom Placa, omiljeno je šetalište svih Dubrovčana, osobito mladih i turista iz svih krajeva svijeta
 • - Samostan „Male braće“- biblioteka samostana jedna je od vrlo značajnih u svijetu, a u sklopu samostana još i danas radi jedna od starijih ljekarni u Europi osnovana 1317. Godine.
 • - Lovrijenac - monumentalna i impresivna tvrđava Izvan sklopa gradskih zidina, na 37 m visokoj litici. Tvrđava Lovrijenac poznata je u svijetu kao izvanredna pozornica i istoznačnica danskom dvorcu Elsinor za izvedbu Shakespeareovog "Hamleta".

 

Gastro Dalmacija

Gastronomija područja Dalmacije bazira se na prirodan način uzgojenom i svježem sezonskom povrću, svježim školjkama, mekušcima i ribi iz Jadranskog mora uz dodatak domaćeg maslinovog ulja i začina kao ružmarin, lovor, koromač, kadulja i bosiljak. Neizostavni su kapari I masline koje se serviraju uz sva predjela a posebno uz dalmatinski pršut sušen na buri I ovčji sir. Posebna poslastica u Dalmaciji je riba koja se servira na mnogo načina, na gradele, na brudet ili lešo. Školjke i rakovi se spremaju na buzaru. Poznati mesni specijaliteti su pašticada s domaćim njokima i janjetina ispod peke. Vrlo zanimljivi su specijaliteti dalmatinske zagore kao Sinjski Arambašići ( meso zamotane u male listove kiselog kupusa), Baudot od žaba, pohani žablji kraci, cetinska pastrva… U dolini Neretve karakteristična je poslastica brodet od jegulja ili od žaba te jela od divljači. Posebno divlja patka (liska) pravi je specijalitet i nezaboravan doživljaj. U Mlinima i Cavtatu isprobajte nadaleko poznat crni rižot i zelenu manestru. Recepte tradicionalnih dalmatinskih jela možete potražiti na našem blogu.

Avantura Dalmacija

Boravak u Dalmaciji može biti jako uzbudljiv za vas. Na ovom području nude se razne sportske aktivnosti prilagođene prosječnoj tjelesnoj kondiciji, ali i za one dobre kondicije I avanturističkog duha. Uživajte u ekstremnom turizmu - otkrivanje čarobnog svijeta podzemlja: jame, pećine, spilje i ponori u okolici Splita i Omiša, rafting na rijeci Cetini i Zrmanji, planinarenje, canyoning i slobodno penjanje, paragliding s Biokova, free climbing u Nacionalnom parku Paklenica, trekking i mountain bike stazama na planini Velebit i Nacionalnom Parku Paklenica. Tu su i razne mogućnosti za ronjenje, jedrenje, tenis i sve druge sportove.

Izleti u Dalmaciji

Dok boravite u jednom od brojnih turističkih mjesta ili gradova u Dalmaciji ne propustite istražiti i upoznati se s ljepotom ovog prostora. Uputite se na izlete brodom na otoke Pašman, Ugljan, Dugi otok, Hvar, Brač, Šolta i druge. Razgledajte sva mjesta na otocima i uživajte u panoramskoj vožnji do manjih otoka i uvala. Nezaboravan izlet brodom provedite u Nacionalnom parku Kornati s arhipelagom od oko 150-tak otoka od kojih je 89 u sklopu nacionalnog parka. Otočje je karakteristično po oskudnoj vegetaciji, nedostatku vodenih tokova, kristalno čistom moru te velikom broju uvala i hrid. Posjetite Nacionalni park na otoku Mljetu, tamo će te uživati u opuštenoj šetnji uz Veliko i Malo Jezero. Na otoku sv. Marija u središtu jezera, smješten je samostan iz 12 st. Nacionalni park Krka obuhvaća područje uz rijeku Krku koja teče kroz slikovit kanjon dug 75 km. Iako se može doći autom najljepši je pristup brodom. Oduševiti će Vas slapovi i kaskade u bujnom zelenilu. NP Paklenica je prostor jedinstvenog dodira mora i planine, bogat šumama, kanjonima, te brojnim špiljama, pogodan za alpinizam. Također ne propustite posjetiti Park Prirode Vransko jezero koji je netaknuto prirodno stanište ptica. Posjetite park Prirode Telašćica na Dugom otoku koji je izletište bogato morskom i kopnenom florom i faunom kao što su delfini, šišmiši i endeme ptice. Prilikom posjete parku prirode Biokovo ne propustite posjetiti vrt Kotišina. To je Botanički vrt u kojem je očuvana izvorna vegetacija Biokova. Ne propustite posjetiti Elafitske otoke koje čini skupina otoka: Šipan, Lopud, Koločep, Jakljan, Ruda, Goleč i Crkvine i neki manji otoci. Na Elafitima se nalaze predivne palače koje su aristokrati gradili.

Zabava

U Dalmaciji postoje brojna mjesta za zabavu kako za mlađu populaciju tako i za one starije. U gradu Zadru svake se godine u ljetnim mjesecima održavaju glazbene večeri u crkvi Sv. Donata, održava se velika turistička fešta «Noć punog mjeseca» u srpnju i tada zabave traju do ranojutarnjih sati. Ne propustite ni veliku pučku feštu Dani «Maraske» koja traje nekoliko dana i pije se obilje likera Maraskino. U Šibeniku se zabavite uz Šibensko kulturno ljeto, Šibensku noć, Međunarodni dječji festival i uz Večeri dalmatinske šansone. Split će vas zabaviti uz «Dioklecijanove večeri» koje se održavaju u podrumima palače, zatim koncertnim večerima i drugim manifestacijama koje se održavaju unutar stoljetnih starih zidina i na poznatoj Rivi. U Omišu se održavaju gusarske večeri zanimljive za djecu i odrasle. U Dubrovniku se možete opustiti uz brojne glazbene večeri, dramske predstave u jedinstvenom ugođaju tvrđava i palača koje u vrijeme trajanja Dubrovačkih ljetnih igara postaju otvorene pozornice. Za one življeg duha tu su i klubovi za duge vesele večeri na otoku Pagu posebno plaži Zrće, a u Zadru će vas dočekati diskoteka Forum i gradski klubovi Gotham i Kult Caffe u kojima će te doživjeti zabavu do ranojutarnjih sati. U Šibeniku posjetite klub „Inside“, u Vodicama disco „Hacienda“ koje je poznato na cijelom Jadranu, u Primoštenu disco „Aurora“. Mlađa populaciju u Splitu i okolici može uživati u brojnim diskotekama i klubovima kao što su „Tropic“, Vanilla“, „Hemingway“ i brojni drugi. U Dubrovniku se zabavite uz tematske party-e s gostovanjima poznatih DJ-a organiziraju se u Lazaretima i na poznatoj dubrovačkoj plaži Banje.

Prikaži više
Prikaži manje
PRONAĐI SMJEŠTAJ
Gdje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Djece 0-17

Nastavi istraživati Dalmacija Regija:

Mjesta u okolici

Dalmacija preporuka smještaja

* cijene za srpanj, 2024 za maksimalan kapacitet i minimalan boravak od 7 dana

Kuća - Vrboska - otok Hvar Objekt Tia Od 200 €
 • Vrboska - otok Hvar,
 • Osobe: 3-5
 • Ocjena gostiju: 5,0
 • Zadnja rezervacija prije 8 dana
Kuća - Drvenik Mali - otok Drvenik Mali Objekt Mislav Od 135 €
 • Drvenik Mali - otok Drvenik Mali,
 • Osobe: 2-4
 • Ocjena gostiju: 4,9
 • Zadnja rezervacija prije 15 dana
 • Tkon - otok Pašman,
 • Osobe: 2-4
 • Ocjena gostiju: 4,7
Soba - Seline Sobe Nada Od 85 €
 • Seline,
 • Osobe: 2-3
 • Ocjena gostiju: 5,0

Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2024