Split i Trogir rivijera

Split i Trogir rivijera INFO

Rivijera Split i Trogir smještena je u središnjem dijelu Dalmacije na obalnom pojasu podno planina Kozjak, Mosor i Biokovo. Počevši od Trogira s okolnim mjestima i otocima, preko sedam Kaštela, Splita pa sve do Omiša i Piska ova rivijera nudi raznolikost prirodnih ljepota te bogatstvo povijesne i kulturne baštine. Tu su povijesni gradovi pod zaštitom UNESCO-a Split i Trogir, slikovita manja mjesta s lijepim plažama, uvale i otvorena pučina, divlji brzaci rijeke Cetine, slikoviti krš kamenjara i kamene utvrde te najljepši otoci Mediterana; Brač, Hvar, Šolta, Vis… Blizina otoka srednje Dalmacije i dobra trajektna povezanost čini rivijeru Split i Trogir vrlo atraktivnom. Području rivijere Split i Trogir nekad je bilo sjecište trgovačkih putova Ilira i Grka pa na ovom plodnom tlu uz brojne izvore pitke vode rasla su prva naselja o čemu svjedoče brojni spomenici i građevine. Na ovom području su krunili se hrvatski kraljevi, za ovaj djelić obale se stoljećima ratovalo, osvajalo ga se pa vraćalo onima kojima pripada. O povijesti Dalmacije priča svaki kamen, ulica, crkva… 

Za ovu rivijeru se može reći da ima tri veća središta sa okolnim mjestima: Trogir, Split i Omiš. Grad Trogir i okolna mjesta (Marina, Okrug, Okrug Donji, Seget, Seget Donji i Slatina) imaju dobro razvedenu obalu, uvale i rtove s bujnom mediteranskom vegetacijom i šljunčanim plažama.
Okolica Splita ( Stobreč, Podstrana, Krilo Jasenice i Dugi Rat) nude mnoštvo obiteljskih hotela i apartmana, s neprekinutim lancem plaža. Omiš i slikovita ribarska mjesta (Duće, Omiš, Dugi Rat, Jesenice, Stanići, Čelina, Ruskamen, Lokva Rogoznica, Nemira, Mimice, Medići, Marušići i Pisak) poznata su po nizovima prekrasnih šljunčanih i pješčanih plaža te skrovitim uvalama.

Izdvajamo:

Split je glavno sjedište, važno prometno raskrižje i najveća trajektna luka u Dalmaciji. Osim atraktivne Rive, Dioklecijanove palače i drugih spomenika kulture Split se ponosi aktualnim sportskim i kulturnim manifestacijama te vrlo lijepim plažama. Prvi stanovnik ovoga grada bio je car Dioklecijan koji je tu dao sagraditi danas poznatu Dioklecijanovu palaču. U Splitu se nalazi mnogo predivnih plaža a najpoznatije su Bačvice, Žnjan i Ovčice. U Splitu je bogat kulturni i zabavni život, osobito ljeti, kada se Split sa svojim trgovima, dvorištima i drugim prostorima pretvara u veliku pozornicu pod vedrim nebom. Ljubitelji gastronomije u delicijama ovoga kraja mogu uživati u mnogobrojnim restoranima i konobama.

Trogir je grad koji se smjestio na obali kaštelanskog zaljeva na otoku između Čiova i kopna. Ovo je grad-muzej u pravom smislu te riječi, bogat kulturno povijesnim spomenicima, izvornom arhitekturom i lijepim ulicama zbog čega je i nazvan „Malom Venecijom“ i upisan u UNESCO-v popis svjetske baštine. Okolicu Trogira karakterizira bujna zelena vegetacija, otoci i stjenovite i šljunčane plaže od kojih su najpoznatije plaža Pantan, plaža Okrug (Okrug) i plaža Kava (Slatine). Tokom ljeta se organiziraju ribarske noći, smotre folklora i koncerti ozbiljne glazbe. Grad ma svoju marinu, Marina ACI Trogir koja ima 200 vezova u moru i 80 mjesta na kopnu.

Omiš je mali grad na ušću rijeke Cetine samo 21km jugoistočno od najvećeg dalmatinskog grada Splita. Omišani su bili poznati gusari, što im je uvelike olakšalo položaj grada, ali i njihove lagane i brze brodice. Ovdje možete uživati u slobodnom penjanju, raftingu na brzacima Cetine, odbojci na pijesku, trčanju, jedrenju na dasci, biciklizmu, ronjenju i brojnim drugim aktivnostima. Zahvaljujući ušću rijeke Cetine u centru grada nalaze se pješčana plaža koja je pogodna za obitelj s djecom .

Pisak je malo ribarsko i turističko mjesto koje se smjestilo između Splita i Makarske. Poznato je po svojim brojnim prekrasnim  šljunčanim i stjenovitim plažama. U Pisku možete uživati u surfanju, jedrenju, ronjenju, odbojci na pijesku, raftingu i kajaku na Cetini te brojnim drugim aktivnostima. Ukoliko želite kušati gastronomiju ovoga kraja i uživati u brojnim specijalitetima posjetite restoran „Porat“.

Mikroklima

SPLIT

Cijelu srednju Dalmaciju karakterizira blaga klima s pretežno vlažnim zimama i suhim, vrućim i sunčanim ljetima. Planine Kozjak, Mosor I Biokovo štite rivijeru Split I Trogir od utjecaja kontinentalne klime iz sjevernih dijelova hrvatske. Ovdje je posebno plavetnilo neba, koje je najčistije u Europi, sa najviše sunčanih dana godišnje. Čest ljetni vjetar je Maestral i navjestitelj lijepog vremena. Jugo nosi kišu dok zimi Bura tjera oblake ali je iznimno hladan i jak vjetar.

Broj sunčanih sati godišnje - 2620,3 h

Srednje izmjerene temperature zraka
- siječanj   -   7,8 °C
- kolovoz  - 25,4 °C

Maximalne izmjerene  temperature zraka
- siječanj   - 17,4 °C
- kolovoz  - 38,1 °C

Srednje izmjerene temperature mora
- siječanj   - 11,5 °C
- kolovoz  - 23,5 °C
Broj toplih dana > 25 °C
- svibanj   -  8
- lipanj     - 22
- srpanj    - 29
- kolovoz - 29
- rujan     - 16

Znamenitosti

Split

 • - Dioklecijanova palača - Rimski car Dioklecijan je svoje posljednje godine proveo građenju ogromnih palača u blizini svoga rodnog mjesta Aspalathos (sada Split) u Dalmaciji. Zbog svojih dimenzija i očuvanosti ova palača je najvažniji spomenik rimske arhitekture na istočnoj obali Jadrana. Početak gradnje Dioklecijanove palače nije točno utvrđen. Pretpostavlja se da je to bilo oko 295. Godine. Po čijoj je arhitektonskoj ideji palača izgrađena i tko su bili njeni graditelji, ne zna se, no njena originalnost proizlazi iz osnovne funkcije i prilagodbe položaju.
 • - Katedrala Sv. Duje – sagrađena je na mauzoleju cara Dioklecijana, a na samom ulazu u katedralu nalazi egipatska sfinga iz 2. stoljeća prije Krista, a druga se nalazi kraj crkve Sv. Ivana – Jupiterov hram.
 • - Brončani kip Grgura Ninskog – veliko djelo Ivana Meštrovića je postavljen ispred sjevernih (zlatnih) vrata Dioklecijanove palače a Brončani nožni palac spomenika je izlizan zbog lokalnog vjerovanja kako dodir palca u prolazu donosi sreću i ostvarenje želja.
 • - Marjanske crkvice - rasute po šumi Marjan i svaka svjedoči o prošlosti Splita i ima svoju priču. Iznad Prve marjanske vidilice je crkvica Sv. Nikole, a slijedi je Crkva Gospe od Dobrog Svita u Kašteletu. Šetnjom Marjanom će te naići na crkvice Gospe Žalosne i Crkvica sv. Benedikta.
 • - Tvrđava Gripe - barokna venecijanska utvrda sagrađena za samo osam mjeseci u 17. stoljeću za obranu od Turaka. Bila je iznimne strateške vrijednosti u obrani grada.
 • - Splitska Peškarija - Jedina ribarnica na svijetu bez muha. Sagrađena pokraj živog izvora sumpora, uz Gradske toplice u Marmontovoj ulici.

Solin

 • - Antička Salona - ostaci antičkog grada Salone, luke ilirskih Dalmata u kojoj su živjeli Grci i Rimljani. Julije Cezar je 48.g. pr. K. Salonu proglasio središtem rimske provincije Dalmacije. Do danas očuvani su ostaci arene i termi. U južnom dijelu su ostaci foruma, hrama i kazališta iz I. stoljeća.
 • - Gradina- Utvrda sa starohrvatskom crkvom sagrađenom na temeljima antičke građevine, a koja se svojedobno koristila i kao džamija.

Trogir

 • - Katedrala Sv. Lovre – najznamenitijih trogirskih spomenik, jedan od najljepših renesansnih spomenika u Europi i UNESCOVA zaštićena svjetska baština, građena u razdoblju od četiri stoljeća (1200. – 1598.). U njoj se nalaze vrijedna umjetnička djela kao što su: predvorje i krstionica iz 15. St., Radovanov portal iz 1240.g., kapela bl. Ivana iz 15. St., Izrezbarena drvena korska sjedala iz 15.st. i sakristija katedrale-riznica. Zvonik visok je 47 m sagrađen je u 14. stoljeću i jedan je od najljepših u na cijeloj obali Mediterana.
 • - Gradske zidine i utvrda Kamerlengo –Tvrđava je djelo majstora Marina Radoja (14.-15. stoljeće). Preko puta se nalazi okrugla tvrđava sv. Marka iz 15. stoljeća a danas je Kuća dalmatinske glazbe. Između ovih dviju tvrđava početkom 19. stoljeća sagrađen je spomenik u znak zahvalnosti Francuskoj.
 • - Ploča hrvatske himne - nalazi se na glavnom pročelju Gradske vijećnice (Kneževa dvora), na Trgu pape Ivana Pavla II., postavljena 1935. godine. Te godine čitava Hrvatska slavila je stotu obljetnicu nastanka Hrvatske himne.
 • - Glavni gradski trg - na ovome trgu se nalaze brojne povijesne znamenitosti kao što su: gradska vijećnica ( knežev dvor), crkva sv. Ivana Krstitelja, crkva sv. Marije, crkva sv. Sebastijana i crkvica Sv. Barbare (Sv. Martin).
 • - Palača Ćipiko - postoje velika i mala palača a nastale su povezivanjem romaničkih zgrada. Na pročelju velike palače nalazi se gotička Trifora, djelo Andrije Alešija te vrata koja je isklesao Ivan Duknović.

Omiš

 • - Kaštil Slanica –u razdoblju od 12. - 14. stoljeća bila je to utvrda omiških gusara. Danas je na ruševinama negdašnjeg trgovišta, u jedinstvenom kanjonu Cetine, sagrađen restoran.
 • - Tvrđava Mirabela - uzdiže se nad gradom na visini od 245 m. Izgrađena je u 13. stoljeću, a dugo je bila pouzdan štit omiškim gusarima.  Do Mirabele put vodi iz Ulice Šubića, pokraj crkvice sv. Duha, a do vrha se stiže za oko 15 minuta.
 • - Tvrđava Fortica – kula na vrhu omiške Dinare koja pruža pogled na cijeli grad, kanjon rijeke Cetine te otoke Brač, Hvar i Šoltu. Pružala je dobar pogled i omiškim gusarima koji su s tvrđave nadzirali morsko i kopneno područje. Do tvrđave se može doći prateći uređenu stazu s putokazima za oko 20 minuta hoda.
 • - Crkva sv. Jure - nalazi se na prapovijesnoj gradini iznad ušća rijeke Cetine. Crkva je važno mjesto okupljanja vjernika za Sv. Juru, zaštitnika Poljica, a pred njom se tradicionalno birao knez Poljičke Republike.

Izleti

More i otoci, duga razvijena obala, visoke planine I pašnjaci, jezera i rijeke –prirodna raznolikost ove regije ostavlja svakog posjetitelja bez daha. Jednodnevnim izletima brodom možete posjetiti srednjodalmatinske otoke: Brač, Hvar, Vis i Korčulu. Prilikom ovakvog izleta možete vidjeti zanimljive plaže, špilje (Modra špilja, Zelena špilja, Vojna špilja, Kraljeva špilja),otoke I gradove uz obalu. Posjetite povijesne jezgre Split, Trogir,Šibenik, Dubrovnik…posjetite Makarsku i malakološki muzej s najljepšom zbirkom školjka te marijansko svetište Vepric. Osjetite planinski zrak i uživajte u nezaboravnom pogledu s planina Biokovo i Mosor. Prilikom posjete Biokovu ne propustite posjetiti vrt Kotišina. To je Botanički vrt u kojem je očuvana izvorna vegetacija Biokova. Dalmatinsko zaleđe sa svojim krševitim kamenjarom i plodnim poljima uz rijeku Cetinu je poseban doživljaj. Posjetite vodopad Gubavica i prirodne fenomene poput Crvenog jezera, špilju  Vranjača.... Upoznajte prošlost i život dalmatinskih seljaka u etno selu Kokorići pokraj Vrgorca. Kamene kuće, te povijesna i kulturna baština učinili su ovo lijepo mjesto pravim etno selom. Ovo je I bogato lovno područje, osobito oko planine Rilić i polja Bunina. Posjetite jedinstvene mlinice Pantan pokraj Trogira ili Radmanove mlinice na rijeci Cetini. Kanjon rijeke Cetine pruža nezaboravan doživljaj raftinga. Ako provodite svoj odmor u kolovozu za vrijeme Sinjske alke ne propustite posjetiti Sinj. Alka je igra viteškog nadmetanja stara 300 godina koja se tradicionalno svake godine održava u prvoj nedjelji kolovoza. Posjetite I Međugorje u susjednoj Bosni I Hercegovini, jedno od najpoznatijih i najposjećenijih svetišta u svijetu.

Avantura

Boravak na rivijeri Split i Trogir može biti puno više od mirnog odmora na suncu. Nude se razne sportske aktivnosti prilagođene prosječnoj tjelesnoj kondiciji, ali i za one dobre kondicije i avanturističkog duha. Otkrijte ekstremni turizam, speleoavanturu – otkrivanje čarobnog svijeta podzemlja: jame, pećine, spilje i ponori u okolici Splita i Omiša, rafting na rijeci Cetini, planinarenje, canyoning i slobodno penjanje. Tu su i razne mogućnosti za ronjenje, jedrenje, tenis i sve druge sportove.

Gastro

Na trpezi Dalmacije prevladava lagano kuhana i lako probavljiva hrana s mnogo ribe, maslinova ulja, povrća i začinskih trava. Posebni biljni dodatci uz peršin i češnjak tvore malu kulinarsku tajnu s mirisom lovora, ružmarina ili bosiljka. Neizostavljivi su kapari I masline koje se serviraju uz sva predjela a posebno uz dalmatinski pršut sušen na buri I ovčji sir. Posebno mjesto pripada ribi koja se sprema na gradele, na brudet ili lešo. Školjke i rakovi se spremaju na buzaru. Poznati mesni specijaliteti su pašticada s domaćim njokima i janjetina ispod peke. Obvezno probajte Poljički Soparnik – jelo od blitve i tijesta koje se peče na žeravi na kominu. Vrlo zanimljivi su specijaliteti dalmatinske zagore kao Sinjski Arambašići ( meso zamotane u male listove kiselog kupusa), Baudot od žaba, pohani žablji kraci, cetinska pastrva… Ako se želite vratiti još u davninu, u kameno doba, posjetiti konobu Kremenko (Flintstones) u špilji iznad grada Omiša, u malom mjestu Svinišću – osim zanimljivog interijera poseban doživljaj su specijaliteti od žaba, ribe i mesa.

Zabava

Split je grad izlazaka, klubova I festival. Posebne su «Dioklecijanove večeri» u podrumima palače I , Splitsko kulturno ljeto. Poslušajte festivale izvorne dalmatinske klape u Omišu i Kaštel Kambelovcu ili uživajte u koncertnim večerima i drugim manifestacijama koje se održavaju unutar stoljetnih starih zidina. Na rivi u Splitu i Trogiru, i u samim gradskim jezgrama pronaći ćete brojne restorane i kafiće za ugodna druženja. U Omišu se održavaju gusarske večeri zanimljive za djecu i odrasle. U svim gradićima na Splitskoj I trogirskoj rivijeri dočekati će vas ribarske fešte i mnoštvo restorana za svačiji ukus, a mladi se mogu zabaviti u diskotekama i noćnim klubovima u Splitu, Trogiru ili Omišu.

Prikaži više
Prikaži manje
PRONAĐI SMJEŠTAJ
Gdje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Djece 0-17

Nastavi istraživati Split i Trogir rivijera Regija:

Split i Trogir rivijera preporuka smještaja

* cijene za lipanj, 2024 za maksimalan kapacitet i minimalan boravak od 7 dana

 • Trogir,
 • Osobe: 1-2
 • Ocjena gostiju: 4,7
 • Zadnja rezervacija prije 11 sati
Apartman - Trogir Apartman Rizza Od 142 €
 • Trogir,
 • Osobe: 2-4
 • Ocjena gostiju: 5,0
 • Zadnja rezervacija prije 1 dana
 • Trogir,
 • Osobe: 2-4
 • Ocjena gostiju: 4,9
 • Zadnja rezervacija prije 3 dana
 • Arbanija (Čiovo),
 • Osobe: 2-4
 • Ocjena gostiju: 4,8
 • Zadnja rezervacija prije 1 dana

Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2024