Rijeka i Crikvenica rivijera

Rijeka i Crikvenica rivijera INFO

Rijeka i Crikvenica rivijera smještena je na sjeveru Jadranskog mora. Tu se nalazi deset turističkih mjesta i gradova sa brojnim restoranima, hotelima i prirodnim ljepotama. Gradovi koji se ističu u ovoj rivijeri su Rijeka, Crikvenica, Novi Vinodolski i Senj. To su primorski gradovi bogate kulturne baštine, razvijenog turizma, ali i prelijepe lokacije za sportske aktivnosti. Tijekom ljeta možete uživati u čistom moru, lijepim plažama i dobroj zabavi. Na ovom području dobro je razvijen i lovni turizam,a tu je i niz mogućnosti poput raftinga na rijeci Kupi, ribarenja u rijeci Gackoj, planinarenje, biciklizam, ronjenje i drugih sportova.

Izdvajamo:

Rijeka je lučki grad ujedno i središte Primorsko-Goranske županije. Iako je lučki grad, ne znači da u njoj vlada duh teške industrije, sačuvala je svoj primorski šarm, skriven u njenim ulicama. Simbol Rijeke je morčić- nakit koji su pomorci nosili kao zaštitu od nevolja na moru. Grad Rijeka obiluje brojnim crkvama i palačama iz svih stoljeća kroz povijest koje su bogate umjetničkim djelima i radovima domaćih i stranih umjetnika. Tu je palača Municipija,guvernerova palače, sveučilišna knjižnica, muzej moderne i suvremene umjetnosti, muzej grada, palača komuna, crkve Sv. Vida, crkve Sv. Sebastijana, stara vrata Rimskog luka, palača Mondello, gradski toranj (građen nad prvobitnim glavnim primorskim ulazom u riječki Stari grad) i mnogih drugih povijesnih znamenitosti na koje je Rijeka ponosna. Dok boravite u Rijeci možete posjetiti i njenu okolicu. U blizini se nalazi Nacionalni park Risnjak, planine Učka i Velebit, gradovi Opatija i Crikvenica gdje možete prisustvovati raznim atraktivnim zbivanjima. U gradu ima nekoliko vrlo lijepih plaža kao što su Bivio (gradsko kupalište sa puno malih plaža od kojih su neke betonirane, neke s kamenčićima, te sa raznim sadržajima, a jedna je napravljena posebno za invalidne osobe) i Pećine (veliko gradsko kupalište koje čine mnogo manjih plaža također sa priličnim sadržajem, pa tako možete unajmiti ležaljke ili suncobrane, ili se osvježiti u nekom od kafića na plaži).

Crikvenica je mali grad koji ima tradiciju u turizmu dužu od sto godina. Ime je dobila po crkvi (crikvi) pavlinskog samostana koji je podignuo Nikola Frankopan 1412. na ušću Dubračine. Tijekom ljetnih mjeseci događaju se brojna zbivanja i manifestacije, koncerti, modne revije, izložbe, tradicionalne fešte. Zabava počinje u ranim jutarnjim satima na nekoj od mnogih lijepo uređenih pješčanih plaža a nastavlja se u brojnim disko klubovima.

Novi Vinodolski je atraktivan turistički grad. Smjestio se ispod blago spuštenih obronaka šumovite Kapele, pokraj plodne Vinodolske doline, uz razvedenu obalu Podvelebitskog kanala. Zahvaljujući zimzelenoj vegetaciji i blagoj mediteranskoj klimi, čistom moru i zraku, Novi Vinodolski postao je 1878. godine, nedugo nakon Opatije, jedno od prvih turističkih mjesta primorskog kraja. Ukoliko želite uživati u ljepoti ovoga kraja iz „ptičje perspektive“ popnite se na jedan od 6 vidikovaca od kojih se tri nalaze na području grada Novi Vinodolski (vidikovac „Gradina“, vidikovac „Sviba“ i vidikovac „Kuk“). Tijekom ljetnih mjeseci u Novom Vinodolskom se organiziraju razne fešte na kojima se možete zabaviti do ranih jutarnjih sati, jedna od najpoznatijih je ribarska noć- fešta na kojoj se uživa uz živu glazbu u dobroj hrani i domaćem vinu.

Senj je turističko mjesto i luka u Velebitskom kanalu. Smjestio se na rubu šumovite padine podno golih stijena velebitskog gorja odakle zimi puše jaka bura. Gosti grada Senja imaju na raspolaganju potpuno uređeno gradsko kupalište, uvalu Spasovac i nekoliko manjih plaža s čistim morem. Obavezno posjetite nacionalni park Sjeverni Velebit i park prirode Velebit i uživajte u ljepotama netaknute prirode. Tijekom ljetnih mjeseci u Senju se održava više zabavnih manifestacija od kojih izdvajamo „Međunarodni Senjski ljetni karneval“, također se i zimi organizira karnevalska svečanost, zatim ribarska fešta, Senjsko glazbeno ljeto, blagdan „Gospe Snježne“ i nogometni turnir „Senjski vitezovi“.

Mikroklima

RIJEKA

Vrlo povoljan geografski smještaj rivijere Rijeke i Crikvenice rezultira vrlo ugodnim, vedrim i suhim ljetima i blagim zimama . Rivijera Rijeke i Crikvenice s kopna je zaštićena od jakih vjetrova planinskim obroncima a s mora je štiti otok Krk.

Broj sunčanih sati godišnje - 2151,8 h

Srednje izmjerene temperature zraka
- sječanj   -   5,6 °C
- kolovoz  - 22,9 °C

Maximalne izmjerene  temperature zraka
- sječanj   -  20,0 °C
- kolovoz  - 38,1 °C

Srednje izmjerene temperature mora
- sječanj   - 11,5 °C
- kolovoz  - 24,5 °C
Broj toplih dana > 25 °C
- svibanj   -  4
- lipanj     - 14
- srpanj    - 25
- kolovoz - 24
- rujan     - 11

Znamenitosti

Rijeka

 • - Trsat - stara srednjovjekovna utvrda i naselje koje u sebi krije brojne tajne i vrijedne spomenike. Zanimljiva je Trsatka legenda, koja govori da je davne 1291. G na Trsatsko brdo, na čudesan način stigla rodna kuća Blažene Djevice Marije, odakle je nakon 3 godine prešla u talijanski grad Loreto.
 • - Palača Municipium - nekadašnje sjedište riječke komune, smještena je na Trgu Riječke Rezolucije kojim dominira sa svoja tri pročelja.
 • - Gradski toranj –simbol grada i podignut je na ulazu u Stari grad. Na tornju se nalazi gradski sat te grb austrijskih careva i grb grada s dvoglavim orlom.
 • - Crkva sv. Vida - isusovačka rotonda (sada Katedrala) sagrađena na mjestu srušene crkvice posvećene zaštitniku Rijeke sv. Vidu. Uz izloženo Raspeće u crkvi vezuje se legenda prema kojoj je neki Petar Lončarić u ljutnji udario kamenom Kristovo tijelo na Raspeću i iz tijela Kristova "kao iz živog mesa" potekla je krv, koja je sačuvana u ampuli.
 • - Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja- osnovan je 1876. Muzej prikazuje okvirni pogled povijesnog razvoja pomorstva (modeli brodova, slike jedrenjaka, portreti kapetana 19. i 20. stoljeća) i kulture Rijeke i riječke regije.

Crikvenica

 • - Kaštel Frankopan - ovu građevinu 1412. godine je sagradio krčki knez Nikola Frankopan. Njega nastanjuju Pavlini . Danas je uređen kao hotel s podignutim trećim katom.
 • - Župna crkva Uznesenja Marijina– podignuta je na mjestu stare gotičke crkve a barokni oltar djelo je pavlina Pavla Riedla.

Novi Vinodolski

 • - Stari Novljanski grad- podignut je u XIII. stoljeću, u njemu su živjele obitelji Frankopan i Zrinski, najutjecajnija hrvatska plemićka loza
 • - Ostatci starog grada Lopara- nalazi se na obali i vjeruje se da je nekad bio rimska tvrđava.
 • - Kula „Kvadrac“- ova srednjovjekovna kula je jedino što je ostalo od Frankopanskog kaštela koji je srušen.

Senj

 • - Tvrđava Nehaj- srednjovjekovna utvrda iz 16. stoljeća, služila je za obranu grada od napada Turaka
 • - Gradski muzej- muzej je osnovan 1962. godine, a u njemu se čuvaju povijesno kulturni dokumenti grada Senja
 • - Gotička gradska vijećnica- nalazi se na trgu Mala placa, sa gradskom ložom iz 14. Stoljeća
 • - Palača Carina- Datira iz 18. stoljeća, to je župni dvor, u kojem su smješteni biskupsku i kaptolski arhiv, te velika knjižnica i zbirka sakralne umjetnosti

Izleti

Dok boravite u nekom od mjesta ili gradova na rivijeri Rijeka i Crikvenica posjetite i istražite okolicu i upoznajte se s ljepotama Hrvatske obale. Posjetite špilju Biseruljku na otoku Krku koja se nalazi duboko ispod površine i sadrži raskošnu dvoranu i galeriju, a njenim dnom protječe i potok. Posjetite i špilju Postojna, koja je najveća i najspektakularnija jama u Europi a nalazi se u Sloveniji. Uputite se u antički grad Pulu u kojem se nalazi amfiteatar iz rimskog doba, izgrađen u 3. stoljeću pr.n.e, najčuvenije je zdanje pulske i jadranske antike. Ukoliko ste ljubitelj prirode i prirodnih ljepota razgledajte okolne otoke na izletu s brodom ili Velebitski botanički vrt koji se nalazi u podnožju planine Zavižan na nadmorskoj visini od 1480m. Ovdje možete vidjeti autohtone i rijetke biljke kao i endemsku cvjetnicu Velebitsku degeniju. Zaljubljenici u povijest mogu posjetiti Trsat (stara srednjovjekovna utvrda i naselje koje u sebi krije brojne tajne i vrijedne spomenike, a također je i poznato vjersko svetište), nalazi se u Rijeci. U blizini se nalazi Nacionalni par Risnjak, planine Učka i Velebit. Romantičarima preporučujemo da se upute do Venecije (Italija)koja je najromantičniji grad na svijetu i u Opatiju gdje mogu uživati u lijepim parkovima, osvijetljenom obalno šetalištu, uređenim kupalištima, fontanama i brojnim stoljetnim vilama.

Avantura

Rijeka i Crikvenica rivijera nudi velike mogućnosti za rekreaciju i aktivni odmor. Ljubitelji sporta mogu uživati u raftingu na rijeci Kupi, sportskom ribolovu na rijeci Gackoj u Lici, planinarenju na planinama Vinodolskog zaleđa, lovu, sportskom ribolovu, skijanju na Gorskom Kotaru i Bjelolasici tijekom zime, biciklizmu na okolnim brdskim stazama, ronjenju (ronilački klubovi u Rijeci, Crikvenici i Novom Vinodolskom) i tenisu (teniski tereni u Rijeci, Crikvenici i Novom Vinodolskom za rekreaciju).

Gastro

Ova rivijera se može pohvaliti svojom bogatom gastronomijom koja se prvenstveno bazira na morskim specijalitetima. Od brojnih specijaliteta izdvojili smo neke koje posebno karakteriziraju ovo područje.

 • - Škampi u vinu - škampi kuhani s vinom i maslinovim uljem uz prepečeni kruh - stari mornarski recept
 • - Kuhana riba s češnjakom, maslinovim uljem, vinom, lukom, lovorovim listom, mrkvom, celerom
 • - Batuda- tradicionalno primorsko jelo, kuhani grah, kukuruz, krumpir i sitno sjeckano suho meso
 • - Torta Frankopan – vrhunska tradicionalna slastica hrvatskog primorja koja je ime dobila po kneževima Frankopanima

Zabava

Rijeka i Crikvenica rivijera ponudit će vam široki spektar zabave, za sve generacije. Oni željni provoda do ranih jutarnjih sati mogu posjetiti brojne noćne klubove i barove kao što su "La Noche“, "Club Boa“, "El Rio“, "Capitano“, "River Pub“ i mnogi drugi. Za one koji preferiraju romantičnu atmosferu u ponudi su brojni restorani i caffe barovi. Nakon uživanja u specijalitetima ovoga kraja u jednom od restorana uputite se u šetnju gradom i opustite se uz melodije uličnih svirača. Ako volite užitak dobre hrane posjetite restoran Moslavina u Crikvenici koji ima brojna priznanja za kvalitetu svoje gurmanske ponude. Tijekom ljeta se organiziraju brojne priredbe, festivali i ljetne glazbene večeri koje se održavaju u svim gradovima ove rivijere.

Prikaži više
Prikaži manje
PRONAĐI SMJEŠTAJ
Gdje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Djece 0-17

Nastavi istraživati Rijeka i Crikvenica rivijera Regija:

Rijeka i Crikvenica rivijera preporuka smještaja

* cijene za lipanj, 2024 za maksimalan kapacitet i minimalan boravak od 7 dana

Apartman - Crikvenica Apartmani MARION Od 121 €
 • Crikvenica,
 • Osobe: 2-4
 • Ocjena gostiju: 5,0
 • Zadnja rezervacija prije 1 dana
Apartman - Crikvenica Apartmani RUZA Od 42 €
 • Crikvenica,
 • Osobe: 2
 • Ocjena gostiju: 4,7
 • Zadnja rezervacija prije 1 dana
 • Dramalj (Crikvenica),
 • Osobe: 2-3
 • Ocjena gostiju: 4,8
 • Zadnja rezervacija prije 3 dana
Apartman - Dramalj (Crikvenica) Apartmani Rak Od 107 €
 • Dramalj (Crikvenica),
 • Osobe: 2-4
 • Ocjena gostiju: 4,9
 • Zadnja rezervacija prije 1 dana

Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2024