Makarska rivijera

Makarska rivijera INFO

Tamo gdje veličanstveni masiv planine Biokovo uranja u plavetnilo Jadranskog mora pruža se Makarska rivijera. Područje Makarske rivijere zauzima oko 60 kilometara obale od Brela na zapadu do Gradca na istoku. Svojom ljepotom već desetljećima mami turiste te je jedna od najatraktivnijih rivijera na Jadranu. Na bijelom žalu, uz kristalno čisto more i miris borove šume nalazi se grad Makarska i mnoga druga zanimljiva mjesta ; Baška Voda, Bratuš, Brist, Brela, Drašnice, Drvenik, Gradac, Igrane, Podaca, Podgora, Promajna, Tučepi i Živogošće.

Prirodne ljepote, mogućnosti za aktivan odmor  ili za opuštanje, svaki kutak Makarske rivijere nudi nešto čarobno. Kilometrima duge  bijele, šljunčane plaže u gustoj borovoj šumi  uz kristalno bistro i osvježavajuće more nisu jedini aduti Makarske rivijere. Bogato kulturno nasljeđe skupljano kroz stoljeća vidljivo je gotovo na svakom koraku, a tijekom ljetne sezone održavaju se brojne kulturne i zabavne manifestacije. Velike i male luke, zaklonjene marine i kvalitetni vezovi zadovoljit će i najzahtjevnije nautičare. Ako poželite skloniti se u sjenu planine Biokovo i uživati daleko od svakodnevne vreve potražite seoska imanja koja će biti zanimljiva zaljubljenicima u povijest i arhitekturu.

Izdvajamo:

Makarska – najpoznatije turističko odredište hrvatskog priobalja, s poznatom plažom dugom skoro 2 km. Leži u podnožju Biokova, a sastoji se od stare jezgre mediteranskog tipa i novijeg dijela s hotelima, restoranima, trgovinama. Makarska je prošla dug povijesni put i suprotstavila se mnogim osvajačima, da bi danas slovila kao jedno od najljepših odredišta na Jadranu. Bez obzira na dob I interese svaki posjetitelj Makarske pronaći će nešto za svoje interese I zabavu. Makarska je poznata po mjestima za dobar provod. Mladi se mogu do jutra zabavljati u popularnim klubovima uz plaže kao što je beach bar „Buba“ ili u „Art caffe“, caffe bar „Deep“„Marineta“, disko klub „West“, „Petar Pan“, „Escape“ i brojnim drugim. Za one nešto starije tu je Makarsko kulturno ljeto nudi različiti program.

Brela - ovo naselje je staro skoro dvije tisuće godina. Zbog svojih prirodnih ljepota i bogate turističke tradicije Brela su danas moderno turističko naselje, sa bogatom ponudom turističkog sadržaja. Ponose se Zelenom zastavom kao i sa čak tri Plave zastave za plaže Dugi rat, Berulia i Stomarica.

Baška Voda - Po arheološkim nalazima ovo područje je bilo naseljeno 4000 godina prije Krista a glavni motiv za naseljavanje prostora današnje Baške Vode je bio izvor pitke vode. Poznata je po bijelim šljunčanim plažama okruženim gustom borovom šumom. Danas je to atraktivno turističko mjesto bogate ponude za posjetitelje različitih interesa.

Tučepi - poznato je po plaži od 3 kilometra uz koju se nalazi prekrasna šetnica u aleji borova. U Tučepima se nalazi marina za ribarske i turističke brodove i jahte. Tijekom ljeta u Tučepima se organiziraju fešte na kojima možete uživati u hrani, piću i ugodnoj glazbi u noćnim satima. Za one koji se žele zabaviti do ranih jutarnjih sati tu je Makarska koja je udaljena svega 5 km.

Igrane - mjesto na makarskoj rivijeri smještene na poluotočiću čiju jugoistočnu obalu zauzima prostrana pješčana plaža (1,5 km). Igrane imaju bogatu turističku ponudu koja zadovoljava različite ukuse i strukture gostiju. Zaljubljenicima sportskih aktivnosti nude se različiti sportski sadržaji (sportovi na vodi, škola ronjenja, mini golf, stolni tenis, jogging, šetnje, te vožnje biciklom), ljubitelji povijesnih spomenika mogu razgledati brojne spomenike i arheološke lokalitete.

Mikroklima

MAKARSKA

Makarska rivijeru štiti planina Biokovo od prodora kontinentalne klime te ima bujnu mediteransku vegetaciju, blagu zimu, duga i topla ljeta s osvježavajućim maestralom.
Na ovom području sunce sja više od 2750 sati godišnje s prosječnom temperaturom zraka od 20°C od lipnja do rujna, a more od lipnja do listopada ima prosječnu temperaturu oko 20°C.

Broj sunčanih sati godišnje - 2620,3 h

Srednje izmjerene temperature zraka
- sječanj   -   7,8 °C
- kolovoz  - 25,4 °C

Maximalne izmjerene  temperature zraka
- sječanj   - 17,4 °C
- kolovoz  - 38,1 °C

Srednje izmjerene temperature mora
- sječanj   - 11,5 °C
- kolovoz  - 23,5 °C
Broj toplih dana > 25 °C
- svibanj   -  8
- lipanj     - 22
- srpanj    - 29
- kolovoz - 29
- rujan     - 16

Znamenitosti

Makarska

 • - Malakološki muzej– u franjevačkom samostanu nalazi se najbogatija zbirka školjaka na svijetu, preko 3000 primjeraka izloženih školjaka. u muzeju se čuvaju vrijedan herbar bilja planine Biokovo i manja paleontološka kolekcija. Tu su I brojne vrste školjki tropskih i suptropskih mora koje su i najprivlačnijih boja i oblika među svim školjkama
 • - Poluotok Sv. Petar – perivoj na južnom djelu grada, na njemu se nalaze ostaci stare crkve i špilja, predivne duge šetnice kojima su sva mjesta makarske rivijere povezana.
 • - Svetište Vepric - posvećeno Majci Božjoj Lurdskoj, a osnovao ga je 1908. g. biskup dr. Juraj Carić. U krajoliku s brežuljcima, raslinjem i potokom je prirodna spilja.
 • - Konkatedrala sv. Marka – nalazi se na vrhu Kačićeva trga . Gradnja ove crkve baroknog stila započela je oko 1700. Godine. Na ulazu u konkatedralu s desne se strane nalazi oltar u kojemu se čuvaju kosti sv. Klementa, zaštitnika grada Makarske i Makarske biskupije.
 • - Mletačka česma - također iz 18. st. s najstarijim poznatim grbom grada.

Baška Voda

 • - Crkva sv. Nikole - Izgrađena je 1889. godine u neoromaničkom stilu, i tu su vrijedni predmeti kao što je vitraj Josipa Botterija Dinija iz 1987. godine i slika postaje Križnoga puta Josipa Bifela iz 1988. godine.
 • - Crkva Sv. Lovre – kasnobarokna crkva iz 1750 g sagrađena na temeljima antičke građevine.

Brela

 • - Crkva Gospe od Karmela -spomenik barokne arhitekture. Crkva je sagrađena iz zahvalnosti za pobjedu nad Turcima 1715. godine.
 • - Soline - ostaci kuća prvih stanovnika Solina, tzv. kompleks kuća Filipović. Značajno nalazište rimskih ostataka: keramike, starog posuđa, ulomaka nadgrobnih natpisa te novca.

Igrane

 • - Crkva sv. Mihovila – najznačajniji spomenik na području Makarske rivijere. Sagrađena je u 11. Stoljeću. Nalazi se na brdu povise Igrana u stoljetnim maslinicima.

Tučepi

 • - Arheološki lokaliteti - Sutvid, Okrumbica i Javorak. Na lokalitetu Sutvid prezentirano je više razvojnih faza: ranocarska vila rustika l. - 2. stoljeće, kasnoantički oratorij, srednjovjekovna crkva i nekropola te dio kasnije južne prigradnje - cenobij. Pretpostavlja se da su Hrvati doselili u ove krajeve u 7. Stoljeću.
 • - Utvrde - U razdoblju od 15. -18. stoljeća za obranu mjesta građene su kule. Nalaze se na širem području Gornjih Tučepa: Šarića kula se nalazi na isturenoj stijeni, podno Biokova; Bušelića kula je također isturena, ali bliže Sridi sela; dok se Lalića kula nalazi u samome selu.

Zaostrog

 • - Franjevački samostan  - sadrži bogatu etnografsku zbirku i zbirku etnografskih slika poznatog hrvatskog slikara Mladena Veže

 

Izleti

Položaj Makarske rivijere omogućuje zanimljive jednodnevne i poludnevne izlete po obližnjim mjestima i gradovima, na planinu Biokovo te otoke Brač, Hvar, Vis i Korčula. Skoro iz svih mjesta Makarske rivijere kreću jednodnevni izleti brodom na obližnje otoke gdje se obično uživa u ribljim specijalitetima u prekrasnom prirodnom ambijentu.
Posjetite povijesni Dubrovnik (165 km), deltu rijeke Neretve ( 62 km) i kušajte razne specijalitete od žaba i jegulje. Nedaleko od Makarske je ušće rijeke Cetine i slavni gusarski grad Omiš (37 km), gradovi pod zaštitom UNESCO - a Split (61 Km), Solin (66 km),Trogir (83 km) i Šibenik (136).

Obvezno posjetite planinu Biokovo. Automobilom se do vrha Biokova stiže za pola sata. Na tom su putu Gornje Tučepi i  nekoliko restorana. Tu je botanički vrt više vrsta autohtonih i endemskih biljaka te  brojne biciklističke i pješčane staze.

Nedaleko su Imotska jezera (prirodni fenomen) Crveno i Modro jezero. Izgledaju kao divovski bunari, a imena su dobili po bojama stijena. U susjednoj Bosni i Hercegovini posjetite Mostar  i Međugorje koje je najpoznatije i najposjećenije svetište u svijetu.

Avantura

Makarska rivijera pruža brojne mogućnosti za ljubitelje sporta i avanture. Sportski kompleksi raspolažu igralištima za nogomet, košarku, ragbi, rukomet, tenis i atletiku. Uz hotele se nalazi 9 otvorenih i 2 zatvorena teniska terena te bazeni otvorenog i zatvorenog tipa. Posljednjih godina na području Makarske rivijere dosta se razvio interes za ekstremne sportove: Ronjenje u svim područjima Makarske rivijere ,slobodno penjanje po okolnim brdima i planini Biokovo, paragliding sa Biokova, istraživanje špilja planine Biokovo te planinarenje, pješačenje i biciklizam na planini Bikovo.

Gastro

Gastronomsku ponudu Makarske rivijere u potpunosti oblikuje dalmatinska kuhinja koja obiluje bogatstvom svih vrsta svježe ribe, pripremljene na razne načine: brudet, pečene na gradele, hobotnica ispod peke…Sva jela su začinjena domaćim maslinovim uljem uz dodatak raznih prirodnih začina. Dalmatinski pršut sa sirom i maslinama je dugogodišnja tradicija hladnog predjela koja će i na vas ostaviti poseban dojam. Uz razne specijalitete od svježe morske ribe probajte i Dalmatinsku pašticadu – specijalitet od junećeg mesa koje je punjeno slaninom i češnjakom i koje se priprema u crnom vinu te meso i krumpiri ispod peke sa salatama od povrća.
Poznati deserti Makarskog područja su Makarski Rafioli i Torta Makarana. U receptima Dalmatinske kuhinje i delicijama ovoga kraja možete uživati u brojnim restoranima i konobama kao što su restoran „Veliki Mornar“, restoran „Porat“, restoran „Bonaca“, konoba „Maslina“, konoba „Mornar“ i konoba „Adria“.

Zabava

U Makarskoj se tokom ljeta više puta održavaju klapske večeri i folklor uz mandolinu i gitaru. Sve te priredbe obuhvaćene su programom 'Makarsko kulturno ljeto' . U Makarskoj i okolnim mjestima svaki drugi petak ljeti se organiziraju ribarske noći uz pečenje ribe na gradele, vino i tradicionalne igre kao što su utrke magaraca i vatromet, a početkom kolovoza se tradicionalno održava ljetni karneval u kojem sudjeluju mještani i posjetitelji grada. Tu su i brojni restorani i konobe sa domaćim specijalitetima. Brojne šljunčane plaže sa Cocktail barovima privlače mlade zbog zabave do ranog jutra, a mladi se mogu zabaviti u špiljama iznad mora u kojima se nalaze poznati makarski barovi Deep (trenutno najpopularnije okupljalište mladih tijekom ljetnih mjeseci) i Grotta. Najpoznatiji je beach bar „Buba“ a tu su i Art caffe“, caffe bar „Deep“, „Marineta“, disko klub „West“, „Petar Pan“, „Escape“ te brojni drugi.

Prikaži više
Prikaži manje
PRONAĐI SMJEŠTAJ
Gdje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Djece 0-17

Nastavi istraživati Makarska rivijera Regija:

Makarska rivijera preporuka smještaja

* cijene za srpanj, 2024 za maksimalan kapacitet i minimalan boravak od 7 dana

Kuća - Živogošće Vila Strnj Od 490 €
 • Živogošće,
 • Osobe: 2-6
 • Ocjena gostiju: 4,9
Kuća - Živogošće Objekt Rose Od 120 €
 • Živogošće,
 • Osobe: 2-5
 • Ocjena gostiju: 4,9
 • Zadnja rezervacija prije 9 dana
 • Baška Voda,
 • Osobe: 2-4
 • Ocjena gostiju: 4,8
 • Zadnja rezervacija prije 16 sati
 • Igrane,
 • Osobe: 2
 • Ocjena gostiju: 4,0
 • Zadnja rezervacija prije 11 dana

Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2024