Rivijera Zadar

Rivijera Zadar INFO

Zadarska rivijera zauzima sjevernu Dalmaciju tj. centralni dio Hrvatske obale počevši na sjeveru od Nina pa sve do Biograda na jugu. Sa svojih 1200 km obale, oko 365 otoka i širokim kopnenim zaleđem čini rivijeru Zadar jedinstvenim fenomenom otoka na malom prostoru. Najgušća otočna skupina u Jadranskom moru je pravi raj za nautičare, ali i one koji žele osjetiti čari robinzonskog života, istraživati i otkrivati nove osamljene uvale i plaže, ali i imati dobar provod, zanimljive prirodne i povijesne znamenitosti te atraktivne plaze i mjesta na dohvat ruke.

Ovom najpoznatijom povijesnom regijom Republike Hrvatske dominira grad Zadar koji je ujedno i središte sjeverne Dalmacije. Osim Zadra u ovoj rivijeri se nalazi još 30 turističkih mjesta i gradova što na kopnu, što na okolnim otocima; Bibinje, Biograd, Diklo, Nin, Pakoštane, Petričane, Starigrad Paklenica, Sukošan, Sv. Filip i Jakov i drugi. Upravo rivijera Zadar poznata je i po najviše naseljenih otoka svih turističkih regija u Hrvatskoj. Veći i poznatiji naseljeni otoci su Dugi Otok, Pašman i Ugljan. Tu su još otok Ist, otok Iž, otok Kornat, otok Molat, otok Olib, otok Ošljak, otok Silba, otok Vir, otok Žižanj, otok Žut.

Obala Rivijere Zadar je pretežno visoka, strma i stjenovita ali obiluje skrovitim uvalama, prirodnim šljunčanim, pješčanim i stjenovitim plažama dostojnim plavih zastava… Nin je oaza pješčanih plaža u ukupnoj dužini od 8 km. Intimnije plaže u sjeni Tamarina pronaći će te u Novigradu.

Rivijera Zadar je okružena s 5 Nacionalnih Parkova (Paklenica, Kornati, Plitvička jezera, Slapovi Krke i Sjeverni Velebit) i 3 Parka Prirode (Telašćica, Vransko jezero i Sjeverni Velebit).

Tijekom ljeta možete uživati u čistom moru, lijepim plažama i dobroj zabavi dok se zimi možete opustiti u šetnjama, obilasku gradova i njihovih brojnih atrakcija.

Izdvajamo:

Zadar je grad zanimljive povijesti duge 3000 godina i vrijednog kulturnog nasljeđa. Smješten je u samom srcu Jadrana. Zadar je jedno od najpopularnijih hrvatskih turističkih odredišta, kojeg je i londonski Times proglasio „središtem zabave na Jadranu“, a Guardian „novom hrvatskom prijestolnicom coola“. Burna povijest Zadra ostavila je mnoge ožiljke na njemu, ali i vrijednu spomeničku baštinu. Grad Zadar je lako dostupna destinacija kopnom, morem i zrakom te je izravno povezan s ostalim većim gradovima u Republici Hrvatskoj. Iznimno razvedena obala, otoci i netaknuta priroda Zadra mame brojne nautičare. Grad je bogat brojnim suvremenim arhitektonskim ostvarenjima poput prvih Morskih Orgulja na svijetu i urbane instalacija „Pozdrav Suncu“. Morske Orgulje su instrument koji se nalazi na samoj obali i čiji tonovi proizlaze iz kretanja mora. To je mjesto spoja ljudskih ideja i vještina s energijom mora i valova, mjesto za razgovor i razmišljanje uz neprekidan koncert „Orkestra prirode“. Pozdrav Suncu je instalacija koja se sastoji od višeslojnih staklenih ploča ispod kojih se nalaze solarni moduli preko kojih se ostvaruje simbolična komunikacija s prirodom-sa svijetlom. Ova instalacija kao model Sunčeva sustava povezana je s Morskim Orguljama čiji se zvuk pretvara u svjetlosnu igru koja na zadarskoj rivi nastupa nakon zalaska sunca. Osim ove dvije suvremene atrakcije u Zadru možete razgledati još i mnoge druge kao što su Narodni trg, Trg Pet Bunara, Zlato i srebro grada, Forum, Foša, Muzej antičkog stakla, Kalelarga, riva, Arsenal...

Biograd je grad koji se smjestio na malom poluotoku i kopnu u Sjevernoj Dalmaciji. Kao Hrvatski grad prvi put se spominje u 10. st. Nekad krunidbeni grad hrvatskih kraljeva, danas je jak i moderan turistički centar. Zahvaljujući svom položaju na najrazvedenijem dijelu hrvatske obale Jadrana, ovo područje pruža izvrsne mogućnosti za nautički turizam i plovidbu kao malo koji dio Sredozemlja. Grad u središtu Jadrana doslovce je obećana zemlja za ljude željne uživanja u kristalno bistrome moru koji preferiraju dinamičan i zanimljiv odmor. Duž cijeloga grada uz obalu prostiru se brojne plaže koje su idealan izbor ako želite izbjeći gužvu. Poznat je po brojnim prelijepim plažama sa kristalno čistim morem a neke od njih su plaža Crvena Luka (smještena tri kilometra od centra Biograda), plaža Dražica (nalazi se 10-tak minuta hoda od samog centra smještena uz gustu borovu šumu i uređeno šetalište), plaža Soline (Smještena je ispod istoimenog kampa) i plaža Kumenat (nalazi se 2 kilometra od centra u elitnom istoimenom apartmanskom naselju).

Nin je mali grad čija je jezgra smještena na malom otoku (cca 500 m) i povezana s kopnom s dva mosta. Grad Nin je udaljen svega 15 km od poznate turističke destinacije – Zadra. Ovo je najstariji hrvatski kraljevski grad kojeg je obilježila burna prošlost o čemu svjedoče brojni povijesno-kulturni spomenici. Osim po povijesnim spomenicima Nin je poznat i po svojoj predivnoj uvali s pješčanim plažama i mnoštvom zabavnih sadržaja. Tijekom ljeta organiziraju se brojne manifestacije a neke od njih su blagdan Gospe od Zečeva i Šokolijada (gastronomska manifestacija). Ljubitelji sporta i aktivnog odmora mogu uživati u košarci, nogometu, odbojci na pijesku, rukometu, tenisu, paintballu, nordijskom hodanju, ronjenju, seakayak i raznim vodenim sportovima.

Starigrad Paklenica naselje i mala luka na obali Velebitskog kanala. Mjesto je nastalo na temeljima drevnog antičkog grada Argyruntuma. Tu se nalazi polazište za Nacionalni park Paklenica, mjesto gdje se planina i more dodiruju te je zbog toga zanimljiv kupačima i planinarima. Zbog šljunčanih plaža koje se pružaju kilometrima pogodno je za obitelji s djecom dok planinske masive Velebita i Paklenice redovito posjećuju speleolozi i ljubitelji planinarenja i free-climbinga. Ljubitelji sporta i rekreacije mogu uživati i špiljarenju, vožnji kajacima i kanuima te u raftingu na Zrmanji. Također su im na raspolaganju i teniski tereni, sportska igrališta i razni rekviziti za sportove na vodi. Šetačima i skupljačima bilja na raspolaganju su prekrasne šetnice na obroncima nacionalnog parka.

Mikroklima

ZADAR

Klima unutar regije je blaga i mediteranska s 2.550 sunčanih sati godišnje. Ljeta su topla I suha prosječnom temperaturom od 25 C dok zime znaju biti hladne zbog hladnog vjetra Bure koji dolazi s planine Velebit. Temperatura mora na površini obično ne pada ispod 10 °C zimi, a ljeti ne prelazi 25 °C.

Broj sunčanih sati godišnje - 2534,1 h

Srednje izmjerene temperature zraka 
               - siječanj     -    6,8 °C
               - kolovoz   –   24,5 °C

Maximalne izmjerene temperature zraka
               - siječanj   -     21,4 °C
               - kolovoz   -     39,2 °C

Srednje izmjerene temperature mora
               - siječanj    -    12,5 °C
               - kolovoz   -     23,5 °C
Broj toplih dana > 25 °C
              - svibanj    -    8
              - lipanj      -   21
              - srpanj     -   29
              - kolovoz   -  29
              - rujan       -  18

Znamenitosti

Zadar

 • - crkva Svetog Donata- najpoznatija je monumentalna građevina u Hrvatskoj a ujedno i simbol grada Zadra. Sagrađena je na ostacima rimskog foruma i jedinstvena je po građevinskoj tehnici. U današnje vrijeme prostor crkve koristi se za razne glazbene događaje zbog izvanrednih akustičnih karakteristika.
 • - Katedrala Svete Stošije - najveća je crkva u Dalmaciji. Ova trobrodna romanička građevina sagrađena je u dva navrata tijekom 12. i 13. stoljeća.
 • - Forum- Glavni trg rimskog Iadera na kojem se odvijao cjelokupni javni život grada nalazi se ispred crkve Sv. Donata i Nadbiskupske palače. Građen je od 1. stoljeća pr.n.e. do 3. stoljeća naše ere. Danas su sačuvani samo originalni pločnik i stube te dva ukrasna monumentalna stupa. Jedan stup je i danas na izvornom mjestu gdje je služio kao stup srama što dokazuju lanci iz tog razdoblja.
 • - Utvrda Forte- počela se graditi 1567. godine, a cijela je bila gotovo posve dovršena u tek nekoliko godina. Sagrađena je na mjestu srednjovjekovnog predgrađa Zadra - Varoši Sv. Martina. Utvrda je nekad bila odvojena od grada i kopna obrambenim kanalima.
 • - Trg Pet Bunara- nastao je 1574. godine u vrijeme obrane od turskih opsada. Trg ima oblik izduženog nepravilnog pravokutnika i zatvoren je s tri strane. Do danas su sačuvani dijelovi akvadukta kojim se voda dovodila izravno iz jezera Vrana a danas je ovaj trg s pet bunarskih vijenaca obnovljen i predstavlja najslikovitiji predio u Zadru.
 • - Kalelarga – najstarija ulica grada Zadra, kako neki tvrde i starija od samog grada. Kalelarga se proteže od narodnog trga do Foruma. Osim što je simbol grada ona je i jedan kultni prostor koji je mjesto druženja, zabava, procesija…kako kažu još i mjesto početka i kraja ljubavi mnogih Zadrana.

Biograd

 • - crkva Svetog Roka- Zavjetna crkva iz 16-tog stoljeća, koja je podignuta u čast Sv. Roka, zaštitnika oboljelih od kuge. Samo na dan Sv. Roka vrši se bogoslužje.
 • - Franjevački samostan Sv. Dujma- Osnovan je u 14. stoljeću, a u njemu se nalaze vrijedne barokne svetačke slike, te bogata knjižnica.
 • - Crkva Svetog Ante- Datira iz 13. stoljeća, sagrađena je u ranoromaničkom stilu. U njoj se održavaju razne likovne izložbe.

Nin

 • - Krstionica Kneza Višeslava- Krstionica je velika kamena posuda, a predstavlja vrijedan dokaza o pokrštavanju Hrvata na ovom području. Višeslav je bio prvi hrvatski knez.
 • - Grgur Ninski- najznačajniji biskup starog Nina. Danas se njegov brončani kip nalazi u gradu Ninu pokraj crkve sv. Anselma, a osim ovog postoje još dva kipa koja se nalaze u Varaždinu i Splitu.
 • - Crkva Svetog Nikole- ovdje se okrunilo sedam hrvatskih kraljeva koji su nakon krunidbe dojahali do ove veličanstvene crkve. Ovo je vrijedno djelo spomeničke baštine koji svjedoči o velikoj moći hrvatskih vladara na moru.

Izleti

Dok boravite u jednom od brojnih turističkih mjesta ili gradova na Zadarskoj rivijeri ne propustite istražiti okolicu i upoznati se s ljepotom sjeverne Dalmacije. Uputite se na izlete brodom na otoke Pašman, Ugljan i Dugi otok. Razgledajte sva mjesta na otocima i uživajte u panoramskoj vožnji do manjih otoka i uvala. Posjetite povijesni grad Zadar koji je poseban za sve ljubitelje povijesnih spomenika i kulturne baštine. Od Nacionalnih parkova posjetite Nacionalni park Kornati i Nacionalni park Paklenica. Na NP Kornati ide se brodom i razgledava se ta divna otočna skupina koja će vas ostaviti bez daha. NP Paklenica je prostor jedinstvenog dodira mora i planine, bogat šumama, kanjonima, te brojnim špiljama, pogodan za alpinizam. Također ne propustite posjetiti Park Prirode Vransko jezero koji je netaknuto prirodno stanište ptica sa posebnim ornitološkim rezervatom i inače je najveće prirodno jezero u hrvatskoj. Posjetite park Prirode Telašćica na Dugom otoku koji je izletište bogato morskom i kopnenom florom i faunom kao što su delfini, šišmiši i endemne ptice. Telašćica je jedini park prirode na moru. U sklopu parka nalazi se i jezero Mir 146 m iznad morske površine. Planina Velebit je također park Prirode gdje su posebno ističu Tulove grede nad kanjonom rijeke Zrmanje I stijene Anić Kuka. 

Avantura

Zadarska rivijera nudi bezbroj mogućnosti za sport i aktivan odmor. Okušajte se u free climbingu u Nacionalnom parku Paklenica, raftingu na rijeci Zrmanji, trekkingu i mountain bike stazama na planini Velebit i Nacionalnom Parku Paklenica. Ukoliko se želite upoznati podvodni svijet ovog kraja opustite se uz ronjenje (ronilački klubovi u Biogradu, Zadru i Zatonu, te na otocima Pagu, Sukošanu, Pakoštanima, Kukuljici i Saliju) ili uz sportski ribolov. Da ne morate ići na Maldive i vidjeti fascinantno podmorje uvjeriti će vas popularni podvodni “zidovi” na kojima rastu šarene gorgonije.

Gastro

Gastronomija područja rivijere Zadar bazira se na prirodan način uzgojenom i svježem sezonskom povrću, svježim školjkama, mekušcima i ribi iz Jadranskog mora uz dodatak domaćeg maslinovog ulja i začina kao ružmarin, lovor, kapar, koromač, kadulja i bosiljak. Stare recepture i tradicionalno pripravljena jela Zadarske regije oduševiti će vas čarobnim spojevima okusa i mirisa. Preporučujemo da ne propustite probati:

 • - Maraschino – omiljena kapljica vladara i vojskovođa; desertni liker, dodatak sladoledu ili voćnim salatama, spravljen od male gorčaste dalmatinske višnje-Maraske koja najbolje uspijeva u okolici Zadra. Ručno opletena boca maraschina je proglašena hrvatskim suvenirom.
 • - Posedarski dalmatinski pršut –sušen na velebitskoj buri koja u sebi nosi aromu dalmatinskog raslinja, daje pršutu jedinstven okus i miris.
 • - Ninski Šokol – suhomesnati proizvod, spravljen od svinjskog mesa i uz dodatke nekoliko vrsta mirodija.
 • - Jela od ribe, školjki i mekušaca s kuhanim povrćem
 • - Specijaliteti od slatkovodne ribe iz Vranskog jezera
 • - Maslinovo ulje i začini od ružmarina, lovora, kadulje i bosiljka
 • - Slane srdele i inćuni – dio ribarske tradicije, služi se u malim količinama
 • - Pečena janjetina na ražnju

Zabava

Grad Zadar svake godine nudi svojim posjetiteljima Zadarsko ljeto i glazbene večeri u crkvi Sv. Donata, veliku turističku feštu «Noć punog mjeseca» u srpnju kada zabave traju do ranojutarnjih sati po gradskim trgovima i uličicama. Ne propustite ni veliku pučku feštu Dani «Maraske» koja traje nekoliko dana i pije se obilje likera Maraskino koji inače ima i svoja ljekovita svojstva. Za one življeg duha tu su i klubovi za duge vesele večeri na otoku Pagu posebno plaži Zrće, a u Zadru će vas dočekati diskoteka Forum i gradski klubovi Gotham i Kult Caffe u kojima će te doživjeti zabavu do ranojutarnjih sati. Svakako posjetite mjesto «Kod četiri kantuna», poznato okupljalište mladih koji dan počinju uz kavu i sunce na zadarskoj rivi.

Prikaži više
Prikaži manje
PRONAĐI SMJEŠTAJ
Gdje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Djece 0-17

Nastavi istraživati Rivijera Zadar Regija:

Rivijera Zadar preporuka smještaja

* cijene za srpanj, 2024 za maksimalan kapacitet i minimalan boravak od 7 dana

Soba - Seline Sobe Nada Od 85 €
 • Seline,
 • Osobe: 2-3
 • Ocjena gostiju: 5,0
Apartman - Privlaka (Zadar) Apartmani Glavan Od 159 €
 • Privlaka (Zadar),
 • Osobe: 4-6
 • Ocjena gostiju: 4,6
 • Zadnja rezervacija prije 7 dana
Kuća - Starigrad Paklenica Vila Mungo Od 285 €
 • Starigrad Paklenica,
 • Osobe: 4-6
 • Ocjena gostiju: 4,9
Apartman - Biograd Apartman Ljubica Od 135 €
 • Biograd,
 • Osobe: 6-8
 • Ocjena gostiju: 4,8
 • Zadnja rezervacija prije 14 sati

Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2024