Rivijera Zadar

Rivijera ZadarRivijera ZadarRivijera ZadarRivijera ZadarRivijera ZadarRivijera ZadarRivijera ZadarRivijera ZadarRivijera ZadarRivijera ZadarRivijera ZadarRivijera Zadar

više slika

Zatvori

     
 • Share

Zadarska rivijera zauzima sjevernu Dalmaciju tj. centralni dio Hrvatske obale počevši na sjeveru od Nina pa sve do Biograda na jugu. Sa svojih 1200 Km obale, oko 365 otoka i širokim kopnenim zaleđem čini rivijeru Zadar jedinstvenim fenomenom otoka na malom prostoru. Najgušća otočna skupina u Jadranskom moru je pravi raj za nautičare ali i one koji žele osjetiti čari robinzonskog života, istraživati i otkrivati nove osamljene uvale i plaže, ali i imati dobar provod, zanimljive prirodne i povijesne znamenitosti te atraktivne plaze i mjesta na dohvat ruke.

Ovom najpoznatijom povijesnom regijom Republike Hrvatske dominira grad Zadar koji je ujedno i središte sjeverne Dalmacije. Osim Zadra u ovoj rivijeri se nalazi još 30 turističkih mjesta i gradova što na kopnu, što na okolnim otocima; Bibinje, Biograd, Diklo, Nin, Pakoštane, Petričane, Starigrad Paklenica, Sukošan, Sv. Filip i Jakov i drugi. Upravo rivijera Zadar poznata je i po najviše naseljenih otoka svih turističkih regija u Hrvatskoj. Veći i poznatiji naseljeni otoci su Dugi Otok, Pašman i Ugljan. Tu su još otok Ist, otok Iž, otok Kornat, otok Molat, otok Olib, otok Ošljak, otok Silba, otok Vir, otok Žižanj, otok Žut.

Obala Rivijere Zadar je pretežno visoka, strma i stjenovita ali obiluje skrovitim uvalama, prirodnim šljunčanim, pješčanim i stjenovitim plažama dostojnim plavih zastava… Nin je oaza pješčanih plaža u ukupnoj dužini od 8 km. Intimnije plaže u sjeni Tamarina pronaći će te u Novigradu.

Rivijera Zadar je okružena s 5 Nacionalnih Parkova ( Paklenica, Kornati, Plitvička jezera, Slapovi Krke i Sjeverni Velebit) i 3 Parka Prirode (Telašćica, Vransko jezero i Sjeverni Velebit).

Tijekom ljeta možete uživati u čistom moru, lijepim plažama i dobroj zabavi dok se zimi možete opustiti u šetnjama, obilasku gradova i njihovih brojnih atrakcija.

Izdvajamo:

Zadar je grad zanimljive povijesti duge 3000 godina i vrijednog kulturnog nasljeđa. Smješten je u samom srcu Jadrana. Zadar je jedno od najpopularnijih hrvatskih turističkih odredišta, kojeg je i londonski Times proglasio „središtem zabave na Jadranu“, a Guardian „novom hrvatskom prijestolnicom cool-a“. Burna povijest Zadra ostavila je mnoge ožiljke na njemu ali i vrijednu spomeničku baštinu. Grad Zadar je lako dostupna destinacija kopnom, morem i zrakom te je izravno povezan s ostalim većim gradovima u Republici Hrvatskoj. Iznimno razvedena obala, otoci i netaknuta priroda Zadra mame brojne nautičare. Grad je bogat brojnim suvremenim arhitektonskim ostvarenjima poput prvih Morskih Orgulja na svijetu i urbane instalacija „Pozdrav Suncu“. Morske Orgulje su instrument koji se nalazi na samoj obali i čiji tonovi proizlaze iz kretanja mora. To je mjesto spoja ljudskih ideja i vještina s energijom mora i valova, mjesto za razgovor i razmišljanje uz neprekidan koncert „Orkestra prirode“. Pozdrav Suncu je instalacija koja se sastoji od višeslojnih staklenih ploča ispod kojih se nalaze solarni moduli preko kojih se ostvaruje simbolična komunikacija s prirodom-sa svijetlom. Ova instalacija kao model Sunčeva sustava povezana je s Morskim Orguljama čiji se zvuk pretvara u svjetlosnu igru koja na zadarskoj rivi nastupa nakon zalaska sunca. Osim ove dvije suvremene atrakcije u Zadru možete razgledati još i mnoge druge kao što su Narodni trg, Trg Pet Bunara, zlato i srebro grada, Forum, Foša, Muzej antičkog stakla, Kalelarga, riva, Arsenal...

Biograd je grad koji se smjestio na malom poluotoku i kopnu u Sjevernoj Dalmaciji. Kao Hrvatski grad prvi put se spominje u 10.st. Nekad krunidbeni grad hrvatskih kraljeva, danas je jak i moderan turistički centar. . Zahvaljujući svom položaju na najrazvedenijem dijelu hrvatske obale Jadrana, ovo područje pruža izvrsne mogućnosti za nautički turizam i plovidbu kao malo koji dio Sredozemlja. Grad u središtu Jadrana doslovce je obećana zemlja za ljude željne uživanja u kristalno bistrome moru koji preferiraju dinamičan i zanimljiv odmor. Duž cijeloga grada uz obalu prostiru se brojne plaže koje su idealan izbor ako želite izbjeći gužvu. Poznat je po brojnim prelijepim plažama sa kristalno čistim morem a neke od njih su plaža Crvena Luka (smještena tri kilometra od centra Biograda), plaža Dražica (nalazi se 10-tak minuta hoda od samog centra smještena uz gustu borovu šumu i uređeno šetalište), plaža Soline (Smještena je ispod istoimenog kampa) i plaža Kumenat (nalazi se 2 kilometra od centra u elitnom istoimenom apartmanskom naselju).

Nin je mali grad čija je jezgra smještena na malom otoku (cc 500m) i povezana s kopnom s dva mosta. Grad Nin je udaljen svega 15km od poznate turističke destinacije – Zadra. Ovo je najstariji hrvatski kraljevski grad kojeg je obilježila burna prošlost o čemu svjedoče brojni povijesno-kulturni spomenici. Osim po povijesnim spomenicima Nin je poznat i po svojoj predivnoj uvali s pješčanim plažama i mnoštvom zabavnih sadržaja. Tijekom ljeta organiziraju se brojne manifestacije a neke od njih su blagdan Gospe od Zečeva i Šokolijada (gastronomska manifestacija). Ljubitelji sporta i aktivnog odmora mogu uživati u košarci, nogometu, odbojci na pijesku, rukometu, tenisu, paintballu, nordijskom hodanju, ronjenju, seakayak i raznim vodenim sportovima.

Starigrad Paklenica naselje i mala luka na obali Velebitskog kanala. Mjesto je nastalo na temeljima drevnog antičkog grada Argyruntuma. Tu se nalazi polazište za nacionalni park Paklenica, mjesto gdje se planina i more dodiruju te je zbog toga zanimljiv kupačima i planinarima. Zbog šljunčanih plaža koje se pružaju kilometrima pogodno je za obitelji s djecom dok planinske masive Velebita i Paklenice redovito posjećuju speleolozi i ljubitelji planinarenja i free-climbinga. Ljubitelji sporta i rekreacije mogu uživati i špiljarenju, vožnji kajacima i kanuima te u raftingu na Zrmanji. Također su im na raspolaganju i teniski tereni, sportska igrališta i razni rekviziti za sportove na vodi. Šetačima i skupljačima bilja na raspolaganju su prekrasne šetnice na obroncima nacionalnog parka.

Mikroklima

ZADAR

Klima unutar regije je blaga i mediteranska s 2.550 sunčanih sati godišnje. Ljeta su topla I suha prosječnom temperaturom od 25 C dok zime znaju biti hladne zbog hladnog vjetra Bure koji dolazi s planine Velebit. Temperatura mora na površini obično ne pada ispod 10 °C zimi, a ljeti ne prelazi 25 °C.

Broj sunčanih sati godišnje - 2534,1 h

Srednje izmjerene temperature zraka 
               - siječanj     -    6,8 °C
               - kolovoz   –   24,5 °C

Maximalne izmjerene temperature zraka
               - siječanj   -     21,4 °C
              - kolovoz   -     39,2 °C

Srednje izmjerene temperature mora
               - siječanj    -    12,5 °C
               - kolovoz   -     23,5 °C
Broj toplih dana > 25 °C
              - svibanj    -    8
              - lipanj      -   21
              - srpanj     -   29
              - kolovoz   -  29
              - rujan       -  18

Znamenitosti

Zadar

 • - crkva Svetog Donata- najpoznatija je monumentalna građevina u Hrvatskoj a ujedno i simbol grada Zadra. Sagrađena je na ostacima rimskog foruma i jedinstvena je po građevinskoj tehnici. U današnje vrijeme prostor crkve koristi se za razne glazbene događaje zbog izvanrednih akustičnih karakteristika.
 • - Katedrala Svete Stošije- najveća je crkva u Dalmaciji. Ova trobrodna romanička građevina sagrađena je u dva navrata tijekom 12 i 13 stoljeća.
 • - Forum- Glavni trg rimskog Iadera na kojem se odvijao cjelokupni javni život grada nalazi se ispred crkve Sv. Donata i Nadbiskupske palače. Građen je od 1. stoljeća pr.n.e. do 3. stoljeća naše ere. Danas su sačuvani samo originalni pločnik i stube te dva ukrasna monumentalna stupa. Jedan stup je i danas na izvornom mjestu gdje je služio kao stup srama što dokazuju lanci iz tog razdoblja.
 • - Utvrda Forte- počela se graditi 1567. godine, a cijela je bila gotovo posve dovršena u tek nekoliko godina. Sagrađena je na mjestu srednjovjekovnog predgrađa Zadra - Varoši Sv. Martina. Utvrda je nekad bila odvojena od grada i kopna obrambenim kanalima.
 • - Trg Pet Bunara- nastao je 1574. godine u vrijeme obrane od turskih opsada. Trg ima oblik izduženog nepravilnog pravokutnika i zatvoren je s tri strane. Do danas su sačuvani dijelovi akvadukta kojim se voda dovodila izravno iz jezera Vrana a danas je ovaj trg s pet bunarskih vijenaca obnovljen i predstavlja najslikovitiji predio u Zadru.
 • - Kalelarga – najstarija ulica grada Zadra, kako neki tvrde i starija od samog grada. Kalelarga se proteže od narodnog trga do Foruma. Osim što je simbol grada ona je i jedan kultni prostor koji je mjesto druženja, zabava, procesija…kako kažu još i mjesto početka i kraja ljubavi mnogih Zadrana.

Biograd

 • - crkva Svetog Roka- Zavjetna crkva iz 16-tog stoljeća, koja je podignuta u čast Sv. Roka, zaštitnika oboljelih od kuge. Samo na dan Sv. Roka vrši se bogoslužje.
 • - Franjevački samostan Sv. Dujma- Osnovan je u 14. stoljeću, a u njemu se nalaze vrijedne barokne svetačke slike, te bogata knjižnica.
 • - Crkva Svetog Ante- Datira iz 13. stoljeća, sagrađena je u ranoromaničkom stilu. U njoj se održavaju razne likovne izložbe.

Nin

 • - Krstionica Kneza Višeslava- Krstionica je velika kamena posuda, a predstavlja vrijedan dokaza o pokrštavanju Hrvata na ovom području. Višeslav je bio prvi hrvatski knez.
 • - Grgur Ninski- najznačajniji biskup starog Nina. Danas se njegov brončani kip nalazi u gradu Ninu pokraj crkve sv. Anselma, a osim ovog postoje još dva kipa koja se nalaze u Varaždinu i Splitu.
 • - Crkva Svetog Nikole- ovdje se okrunilo sedam hrvatskih kraljeva koji su nakon krunidbe dojahali do ove veličanstvene crkve. Ovo je vrijedno djelo spomeničke baštine koji svjedoči o velikoj moći hrvatskih vladara na moru.

Izleti

Dok boravite u jednom od brojnih turističkih mjesta ili gradova na Zadarskoj rivijeri ne propustite istražiti okolicu i upoznati se s ljepotom sjeverne Dalmacije. Uputite se na izlete brodom na otoke Pašman, Ugljan i Dugi otok. Razgledajte sva mjesta na otocima i uživajte u panoramskoj vožnji do manjih otoka i uvala. Posjetite povijesni grad Zadar koji je poseban za sve ljubitelje povijesnih spomenika i kulturne baštine. Od Nacionalnih parkova posjetite Nacionalni park Kornati i Nacionalni park Paklenica. Na NP Kornati ide se brodom i razgledava se ta divna otočna skupina koja će vas ostaviti bez daha. NP Paklenica je prostor jedinstvenog dodira mora i planine, bogat šumama, kanjonima, te brojnim špiljama, pogodan za alpinizam. Također ne propustite posjetiti Park Prirode Vransko jezero koji je netaknuto prirodno stanište ptica sa posebnim ornitološkim rezervatom i inače je najveće prirodno jezero u hrvatskoj. Posjetite park Prirode Telašćica na Dugom otoku koji je izletište bogato morskom i kopnenom florom i faunom kao što su delfini, šišmiši i endemne ptice. Telašćica je jedini park prirode na moru. U sklopu parka nalazi se i jezero Mir 146 m iznad morske površine. Planina Velebit je također park Prirode gdje su posebno ističu Tulove grede nad kanjonom rijeke Zrmanje I stijene Anić Kuka. 

Avantura

Zadarska riviera nudi bezbroj mogućnosti za sport i aktivan odmor. Okušajte se u free climbingu u Nacionalnom parku Paklenica, raftingu na rijeci Zrmanji, trekkingu i mountain bike stazama na planini Velebit i Nacionalnom Parku Paklenica. Ukoliko se želite upoznati podvodni svijet ovog kraja opustite se uz ronjenje (ronilački klubovi u Biogradu, Zadru i Zatonu, te na otocima Pagu, Sukošanu, Pakoštanima, Kukuljici i Saliju) ili uz sportski ribolov. Da ne morate ići na Maldive i vidjeti fascinantno podmorje uvjeriti će Vas popularni podvodni “zidovi” na kojima rastu šarene gorgonije.

Gastro

Gastronomija područja rivijere Zadar bazira se na prirodan način uzgojenom i svježem sezonskom povrću, svježim školjkama, mekušcima i ribi iz Jadranskog mora uz dodatak domaćeg maslinovog ulja i začina kao ružmarin, lovor, kapar, koromač, kadulja i bosiljak. Stare recepture i tradicionalno pripravljena jela Zadarske regije oduševiti će vas čarobnim spojevima okusa i mirisa. Preporučujemo da ne propustite probati :

 • - Maraschino – omiljena kapljica vladara i vojskovođa; desertni liker, dodatak sladoledu ili voćnim salatama, spravljen od male gorčaste dalmatinske višnje-Maraske koja najbolje uspijeva u okolici Zadra. Ručno opletena boca maraschina je proglašena hrvatskim suvenirom.
 • - Posedarski dalmatinski pršut –sušen na velebitskoj buri koja u sebi nosi aromu dalmatinskog raslinja, daje pršutu jedinstven okus i miris.
 • - Ninski Šokol – suhomesnati proizvod, spravljen od svinjskog mesa i uz dodatke nekoliko vrsta mirodija.
 • - Jela od ribe, školjki i mekušaca sa kuhanim povrćem
 • - Specijaliteti od slatkovodne ribe iz Vranskog jezera
 • - Maslinovo ulje i začini od ružmarina, lovora, kadulje i bosiljka
 • - Slane srdele i inćuni – dio ribarske tradicije, služi se u malim količinama
 • - Pečena janjetina na ražnju

Zabava

Grad Zadar svake godine nudi svojim posjetiteljima Zadarsko ljeto i glazbene večeri u crkvi Sv. Donata, veliku turističku feštu «Noć punog mjeseca» u srpnju kada zabave traju do ranojutarnjih sati po gradskim trgovima i uličicama. Ne propustite ni veliku pučku feštu Dani «Maraske» koja traje nekoliko dana i pije se obilje likera Maraskino koji inače ima i svoja ljekovita svojstva. Za one življeg duha tu su i klubovi za duge vesele večeri na otoku Pagu posebno plaži Zrće, a u Zadru će vas dočekati diskoteka Forum i gradski klubovi Gotham i Kult Caffe u kojima će te doživjeti zabavu do ranojutarnjih sati. Svakako posjetite mjesto «Kod četiri kantuna», poznato okupljalište mladih. koji dan počinju uz kavu i sunce na zadarskoj rivi.

Vidi više  Zatvori 
Pogledajte na karti Pogledajte na karti

Odaberi rivijeru

PRONAĐI SMJEŠTAJ
Gdje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Djece 0-17

Rivijera Zadar preporuka smještaja

* cijene za lipanj, 2021 za maksimalan kapacitet i minimalan boravak od 7 dana

 • Biograd,
 • Osobe: 4-6
 • Ocjena gostiju: 4,9
 • Biograd,
 • Osobe: 4-6
 • Ocjena gostiju: 4,5
Kuća - Sukošan (Zadar) Objekt Milica Od 1595 kn
 • Sukošan (Zadar),
 • Osobe: 2-10
 • Ocjena gostiju: 4,6
 • Zemunik Donji,
 • Osobe: 4-8
 • Ocjena gostiju: 5,0

Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

All rights reserved © 2020