Srednjodalmatinski otoci

Srednjodalmatinski otoci INFO

Brač, Šolta, Hvar i Vis pripadaju skupini srednjodalmatinskih otoka gdje postoji primorska kultura življenja, a povijest i kulturno naslijeđe ovog prostora seže sve do antike. Svojom prirodnom ljepotom i turističkom ponudom mame mnoge turiste.

Otok Brač je najveći dalmatinski otok, a treći po veličini u Hrvatskoj. Brač je poznat je po predivnoj šljunčanoj plaži Zlatni Rat na Bolu i jedna je od najpoznatijih destinacija na Jadranu za surfanje i kitesurfanje. Uz Zlatni rad oduševiti će vas i Vidova gora, pustinja Blaca, duboke uvale, maslinici, vinogradi, borove šume i kristalno čisto more. Poznat je i brački kamen koji se vadi samo iz bračkih kamenoloma od kojeg su sagrađene tipične bračke kuće i najluksuznije kuće u svijetu među kojima je i Bijela Kuća u Washingtonu.

Otok Hvar, najsunčaniji otok u Hrvatskoj koji je omiljeno odredište poznatih iz cijelog svijeta zbog njegove autentičnosti, očuvane prirode, mirnih uvala, čistog mora i dobre gastronomske ponude i zabave. Hvar se smatra jednim od deset najljepših otoka na svijetu. Kroz povijest su izgrađene brojne crkve, palače i Ville rustice, a sačuvana je i vinogradarska tradicija, uzgoj maslina i lavandinih polja. Otok Hvar se ponosi jedinstvenom skupinom od 20 malih otoka i hridina koja se nazivaju Pakleni otoci.

Vis
je jedan od najudaljenijih otoka, specifičan je po svojim simpatičnim malim mjestima Komiži i Visu sa starim kamenim jezgrama, malim plažama  i borovim zelenilom. U komiškom ribarskom muzeju se mogu pogledati tradicionalni drveni brodovi s kojima su preci išli u ribolov na daleke destinacije. Pet nautičkih milja dalje od otoka Visa nalazi se otok Biševo i Modra špilja, prirodni fenomen koji pruža poseban doživljaj «svjetlećeg mora».

Šolta  je otok idealan za miran i obiteljski odmor. Glavno mjesto na Otoku su Grohote a tu su još mjesta Nečujam, Stomorska, Maslinica, Rogač, Gornje Selo, Srednje Selo i Donje Selo. Brojne uvale prekrasne za kupanje, stoljetni maslinici i vinogradi samo su dio onoga što otok Šoltu čini primamljivom za turiste.

Otoci Brač, Šolta, Hvar i Vis, uz more, prirodne ljepote, dobru i autohtoni život na otoku učinit će vaš odmor u Hrvatskoj jedinstvenim i nezaboravnim.

Izdvajamo:

Bol – najatraktivnije mjesto na otoku Braču, smješteno s južne strane otoka podno Bolske krune i Vidove gore. Mjesto se proteže nekoliko kilometara uz sam morski rub te je poznato po kristalno čistom moru i brojnim prelijepim plažama među kojima se posebno ističe plaža „Zlatni rat“. To je jedna od najljepših i najvećih prirodnih atrakcija Jadrana. Kažu da je jedina na svijetu koja se formirala tako da se pruža okomito prema obali. Pruža se pola kilometra u bistrinu mora. Kupanje je ovdje pravi doživljaj. Osobiti ugođaj čine borove šume kojima je obrastao obalni pojas.

Supetar - je središte otoka Brača i mjesto odakle polaze trajekti i brzi brodovi koji Brač povezuju s kopnom. Idealno je odredište za sve one koji žele uživati u bogatoj spomeničkoj baštini i prirodnim ljepotama. Već odavno je omiljeno ljetovalište zbog svojih prelijepih i dugih pješčanih plaža, obrubljenih borovom šumom. Plaže u Supetru su stjenovite, šljunčane, a na nekim se plažama u moru nalazi pijesak.

Hvar - drevni grad bogate povijesti koji se smjestio na zapadnoj strani istoimenog otoka okrenut prema jugu. On je najveće mjesto otoka Hvara i jedna od najpoznatijih i najposjećenijih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Za grad Hvar može se reći da  je spoj bogate kulturno-povijesne baštine i mondene turističke suvremenosti. U Hvaru ćete pronaći čisto more sa stjenovitim i malim šljunčanim plažama, a ispred ulaza u Hvarsku uvalu se nalaze Pakleni otoci na kojima se nalaze najljepše hvarske plaže. Najpoznatije su: Jerolim, Ždrilica, Palmižana i Pokonji dol. Grad je povezan redovnom brodskom linijom s otocima.

Vis – grad na istoimenom otoku i nalazi u velikom i prirodno zaštićenom zaljevu (uvala Svetog Jurja) na sjeveroistočnoj strani istoimenog otoka. Jedino  je mjesto na otoku koje ima svakodnevnu trajektnu i katamaransku vezu sa Splitom. Vis je dobar odabir i za one koji dolaze bez vozila jer su svi potrebni sadržaji na dohvat ruke. Grad je zadržao svoj mediteranski šarm i život bez stresa i gužve. Gradska šljunčana plaža udaljena je stotinjak metara od centra Visa. U blizini samog mjesta nalaze se pješčane i šljunčane plaže (Parja, Rogačić, Mala Svitnja, Vela Svitnja).

Mikroklima

SPLIT

Broj sunčanih sati godišnje - 2620,3 h

Srednje izmjerene temperature zraka
- sječanj   -   7,8 °C
- kolovoz  - 25,4 °C

Maximalne izmjerene  temperature zraka
- sječanj   - 17,4 °C
- kolovoz  - 38,1 °C

Srednje izmjerene temperature mora
- sječanj   - 11,5 °C
- kolovoz  - 23,5 °C
Broj toplih dana > 25 °C
- svibanj   -  8
- lipanj     - 22
- srpanj    - 29
- kolovoz - 29
- rujan     - 16

Znamenitosti

Otok Brač

 • - Pustinja Blaca – ovaj jedinstveni kameni spomenik sagradili su svećenici u 16. St. Nalazi se na istočnom obronku doline na južnoj strani Brača između Bola i Milne, na visokoj litici udaljenoj 3,5 km od mora. Nekad je bila kamenjem ograđena pećina, a pustinjaci su s vremenom nadograđivali  kuhinje, podrume, peći i sl., dok u doba blagostanja oko 1588. godine izgrađene su raskošne višekatnice i crkvica.
 • - Škrip – najstarije mjesto na otoku Braču. Nalazi se na uzvisini nedaleko od uvale Splitske. Tu je barokna crkva sv. Jelene, zaštitnice mjesta i zavičajni Muzej otoka smješten u Radojkovića kuli. U toj kuli u nalazi se antička građevina mauzolejskoga tipa i prema legendi, u mauzoleju su sahranjene Priska i Valerija, žena i kći cara Dioklecijana
 • - Bunje  - poljske kućice karakteristične za otok Brač. Po otoku Braču ih ima na stotine i obično se nalaze uz polja koja su se nekada davno obrađivala. Služile su za zaklon od nevremena. Svaka za sebe je  malo remek djelo ruke težaka i dokaz su čovjekova suživota s prirodom.
 • - Crkva sv. Luke iz 11. Stoljeća, nalazi se u Supetru na otoku Braču. Poznata je po najstarijem sačuvanom prikazu broda u Dalmaciji, ugraviranom u zid u unutrašnjosti crkve.
 • - Dominikanski Samostan – nalazi se u mjestu Bol, na otoku Braču, sagrađen  1475. Godine. Uz njega je crkvica Gospa od milosti. Najznačajnije blago ovog samostana i crkvice je renesansna slika Madona s Djetetom i svecima.

Otok Hvar

 • - Arsenal -  monumentalni  spomenik u gradu Hvaru. Sagrađen je u 15 stoljeću kao mjesto utočišta za mornare. Na katu poviše njega sagrađeno je jedno od prvih narodnih kazališta u Europi, a tu je i galerija moderne umjetnosti.
 • - Grapčeva špilja - jedan od najpoznatijih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj. Nalazi se nedaleko od mjesta Humca pokraj Jelse na otoku Hvaru.
 • - Crkva Sv. Marije (tvrđava), Hvar - podignuta u XV. St. Jedinstven je spomenik kulture izveden potpuno izvan uobičajenih oblika.
 • - Hvarska Tvrđava – Fortica – sagrađena  je početkom 16. st. na brdu iznad staroga dijela grada Hvara koja će Vas svojom arhitekturom oduševiti i uživati ćete u predivnom pogledu na grad Hvar i na obližnje otoke. U tvrđavi se danas nalazi zbirka amfora i ostalih eksponata iz antike i srednjeg vijeka.
 • - Ribarski muzej u gradu Hvaru. Tu su prikazani razvoj i tehnologija ribarstva od XVIII. do XX. St.
 • - Ostaci grčkog grada Farosa – nalaze se u Starom Gradu na otoku Hvaru. Stari Grad jedan je od najstarijih gradova u Europi. Osnovan je davne 384. ili 385. godine prije Krista i tad je imao status slobodne države.
 • - Hektorovićev tvrdalj nalazi se u Starom Gradu na otoku Hvaru. To je kombinacija palače i tvrđave, unutar koje se  nalazi ribnjak i etnografska zbirka, oprema tradicionalne otočne konobe i kuhinje.
 • - Katedrala sv. Stjepana u Hvaru nalazi se na glavnom gradskom trgu. Sagrađena je na temeljima ranokršćanske crkve iz 6. stoljeća. Sadašnji izgled dobila je u 16. i 17. stoljeću.

Otok Vis

 • - Ribarski muzej – nalazi se u gradu Visu. U njemu su izloženi stari, drveni, tradicionalni brodovi te predmeti koji su se koristili za ribolov.
 • - Ostaci grčke Isse – obrambene zidine grčke kolonije među kojima su ostaci malog teatra i velikih javnih termi te  antička nekropola sa iznimno umjetnički obrađenim predmetima.

Otok Šolta

 • - Svetište Gospe od Stomorje – barokna crkva je sagrađena na obronku iznad naselja Stomorska, a pored crkve se nalazi groblje s fragmentima antičkih sarkofaga.
 • - Lokalitet Starine nalazi se nedaleko od centra Gornjeg Sela. Tu su ostaci kaštela s dvjema kulama koje potječu iz kasnoantičkog vremena i nekada je to bilo prvo središte sela.
 • - Dvorac Marchi – nalazi se u maslinici na otoku Šolti. Sagrađen je u 18. stoljeću zahvaljujući mletačkim plemićima trojici braće Marchi. 2001 godine dvorac je renoviran i danas mu je u potpunosti vraćen stari sjaj.

Izleti

Srednjodalmatinski otoci imaju odličnu poziciju za razne mogućnosti za izlete po susjednim otocima i kopnu. Da bi ste što bolje upoznali otok na kojem boravite i otkrili mnoge zanimljive uvale i  mjesta  preporučujemo da unajmite bicikl i provozate se biciklističkim stazama po otoku Braču, Hvaru i Šolti. Otiđite do mjesta Murvica na otoku Braču i posjetite Zmajevu špilju, razgledajte kamenoklesarsku školu u Pučišćima i zavičajni muzej u Škripu. Popnite se na Vidovu goru na otoku Braču koja je najviši vrh srednjodalmatinskih otoka. Također iz mjesta Bol na otoku Braču postoji mogućnost jednodnevnih izleta hidrogliserom za Dubrovnik, Makarsku, otok Korčulu i slapove Krke.

Bez obzira na kojem otoku srednje Dalmacije provodite svoj odmor ne propustite posjetiti plažu  «Zlatni Rat», u Bolu na otoku Braču, koja mijenja svoj izgled u smjeru vjetra i valova pa ponekad poprimi neobične vijugave oblike.

Na otoku Hvaru posjetite Paklene otoke koji imaju nekoliko kupališta, izletišta, te bezbroj malih skrovitih žala, kamenih terasa i prelijepih pustih uvala. Tu je vrlo atraktivna uvala Palmižana (točnije uvala Vinogradišće) s plitkim pjeskovitim žalom, okružena gustom borovom šumom, te grmljem mirisnog vrijesa i ružmarina. Kupališta na Paklenim otocima su opremljena tuševima i restoranom i do svih kupališta doći će te  organiziranim prijevozom brodom iz hvarske luke. Posjetite impresivnu špilju Sveta Nedjelja, koja je u pretpovijesti ljudima služila za sklonište i obrede, a u 16. st. u njoj je izgrađen mali pustinjački stan. Južnom stranom otoka Hvara nižu se brojne osunčane uvale okružene slikovitim hvarskim vinogradima i stoljetnim  maslinicima. Na sjevernoj strani otoka Hvara posjetite uvalu Parja dostupnu jedino s mora, uvale Jagodnu, Loznu, Stinivu, Lučišće te uvalu sv. Ante. Sve su šumovite i u mnogima ćete zateći restoran. Ne propustite posjet sanjivoj unutrašnjosti sa slikovitim dalmatinskim selima, gdje se nalaze beskrajna polja lavande, strmi vrhunci, slikoviti kanjoni.

Na otoku Biševu nalazi se jedinstveni prirodni fenomen Modra špilja. Po ulasku malim brodicama susresti ćete se sa čarobnim spletom boja i neopisivom igrom svjetla. Na otoku Biševu posjetite uvalu Porat koja se nalazi na suprotnoj strani otoka, sa prekrasnom pješčanom plažom i restoranom.

Avantura

Otoci srednje Dalmacije nude raznoliku ponudu sportskih aktivnosti. Osim vrlo opremljenih sportskih terena za bavljenje tenisom, nogometom, košarkom  i sl. tu su i povoljna mjesta za Paragliding. Poseban doživljaj je ronjenje u kristalno bistrom moru koje skriva potonule brodove, špilje u podnožju otoka i raznoliku faunu. Ljubitelji sporta mogu uživati i u biciklizmu i planinarenju. Za sve surfere Bol je omiljeno okupljalište. Morski kanal između otoka Brača i Hvara i vjetar koji u njemu puše pružaju idealne uvjete za taj sport.

Gastro

Pretežito kuhana riba, začinjena domaćim maslinovim uljem i začinima koji  rastu svugdje naokolo, uz kapljicu dobrog vina je nezaobilazni  dio otočke  tradicije. Škrta zemlja otoka Brača, Hvara, Visa i Šolte, podarila je plodove od kojih se priprema zdrava hrana začinjena visokokvalitetnim maslinovim uljem. U svim restoranima i konobama po srednjodalmatinskim otocima neizostavni su brudet od ribe, rižoti od morskih plodova, peka s lignjama, peka s hobotnicom, svježa riba na gradele uz dodatke povrća uzgojenog na prirodan i ekološki način te još mnogo drugih specijaliteta.

Već od antičkih vremena poznati su brački janjci i kozlići. Posebno je cijenjen „vitalac“ – janjeće iznutrice koja se nabadaju komad po komad na tanki ražanj,omotane janjećom maramicom a jede se narezan, dok se čeka da cijeli janjac bude pečen. Specijalitet je i nadjeveni janjeći but natrljan aromatičnim biljem zvan „butalac“.

Gregada je tradicionalni hvarski specijalitet od kvalitetne bijele ribe koji se priprema sa maslinovim uljem, krumpirom, peršinom i lukom. Poslije se zasladite  Starogradskim paprenjacima na otoku Hvaru. Na južnoj strani otoka nalaze  se vinogradi koji daju neka od najpoznatijih vina Hrvatske, poznata i diljem svijeta. Od Malog plavca se na području grada Hvara proizvodi vrhunsko suho vino Zlatan plavac.
Otok Vis je poznat kao otok na kojemu se može uživati u vrhunskome vinu, poput sorta Vugave i Plavca, i u ukusnoj hrani. Vugava je vino koje svojom bojom podsjeća na med, a Plavac je vino ugodne arome i snažna okusa. Probajte Višku pogaču punjenu srdelama i pečenu u krušnoj peći.

Otok Šolta je poznat po Rogaču od kojeg se pravi izvrstan liker koji je postao autohtono šoltansko piće. Rogač se dosta koristi i kao dodatak raznim jelima. Šoltanski med je na međunarodnim izložbama osvajao brojne medalje. Najpoznatiji med je od samoniklog ružmarina.

Zabava

Otočke plaže pune su noćnih klubova i koktel barova gdje se mladi zabavljaju do ranojutarnjih sati, a sigurno ćete zapamtiti i zabavu u klubu Carpe Diem na rivi u Hvaru i diskoteci Veneranda, koje svoj zaštitni znak dobre zabave šire i izvan granica same Hrvatske. Za Hvar kažu da uz najnovije DJ hitove, koktele i zabave na plažama na Paklenim otocima, ovaj party otok je vruć kao i mramor kojim su popločane ulice grada Hvara kada uprži podnevno Sunce. Na otoku Braču najaktivniji noćni život ima mjesto Bol, koje je postalo top destinacija za one koji traže provod do ranih jutarnjih sati. Najpopularniji su koktel barovi "Varadero", "Aquarius" i "Bolero". Otok Vis je više za one koji trebaju malo mirniji odmor. Nema disko ili noćne klubove/barove ali nudi raznolike koncerte i ugošćuje različite glazbenike, glazbene grupe i DJ-e tokom ljeta.

Tradicionalne ribarske fešte u mjestima otoka Hvara, Brača, Šolte i Visa, njihova su stoljetna tradicija. Svake godine 5. kolovoza slavi se «Gospe od snijega» u Bolu na Braču, fešta u slavu zaštitnice mjesta, a na Hvaru u Jelsi postoji tradicija fešte vina, zabava koja je poznata po uživanju u domaćem hvarskom vinu i zabavnim igrama koje se organiziraju u sklopu fešte.

Prikaži više
Prikaži manje
PRONAĐI SMJEŠTAJ
Gdje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Djece 0-17

Nastavi istraživati Srednjodalmatinski otoci Regija:

Srednjodalmatinski otoci preporuka smještaja

* cijene za lipanj, 2024 za maksimalan kapacitet i minimalan boravak od 7 dana

Kuća - Vrboska - otok Hvar Objekt Tia Od 126 €
 • Vrboska - otok Hvar,
 • Osobe: 3-5
 • Ocjena gostiju: 5,0
 • Zadnja rezervacija prije 9 dana
 • Drvenik Mali - otok Drvenik Mali,
 • Osobe: 2-4
 • Ocjena gostiju: 4,9
 • Zadnja rezervacija prije 3 sati
 • Hvar - otok Hvar,
 • Osobe: 6-8
 • Vrboska - otok Hvar,
 • Osobe: 6-9
 • Ocjena gostiju: 4,9

Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2024