Stari Grad - otok Hvar

Saznajte sve o destinaciji Stari Grad - otok Hvar - vodič

Stari Grad je povijesni grad koji se nalazi na sjeverozapadnom dijelu otoka Hvara, nazvan je još i antički Faros. Ovo je najstariji grad u Europi.  Nalazi se točnije ne mjestu dubokog morskog zaljeva.  Zbog svog idiličnog središnjeg otočkog položaja  savršeno je mjesto za polazak u duge šetnje i razgledavanje najatraktivnijeg otoka Jadrana.  U gradu se nalazi mnogo predivnih plaža na kojima možete uživati sunčajući se, kupajući se ili jednostavno se možete odmarati u hladovini stoljetnih borova. Neke od atraktivnih plaža Starog Grada su plaža Lanterna (sastoji se od šljunčane uvalice i betonskih ploča), plaža Maslinica (pješčana uvala koja se nalazi u blizini trajektnog pristaništa), plaža Banj (sastoji se od šljunčanog dijela i betonskih ploča), hotelsko kupalište (kupalište se sastoji od betonskih ploča i šljunčane uvale) te plaže Paklena, Zavala, Baba i Žukova (laže koje se nalaze na poluotoku koji zatvara Starogradski zaljev). Stari Grad je bogat povijesnim znamenitostima koje svjedoče o njegovoj dugoj i burnoj prošlosti.  Razgledajte ostatke mozaika ugrađene u pločnike, ostatke rimskog ladanjskog sklopa, crkvu Sv. Ivana (najstariji i najznačajniji spomenik Starog Grada), tvrdalj (tvrđena vila pjesnika Petra Hektorovića, građena je 1520 sa brojnim natpisima na hrvatskom i latinskom jeziku), crkvu Sv. Stjepana (građena je u 17 i 18 ), dominikanski samostan (građen 1482.godine, tu se čuvaju stari arhivi i knjige, kolekcija slika, kipova, numizmatička kolekcija, te kolekcija fosila), crkvu Sv. Jerolima, pomorsku zbirku te mnoge druge znamenitosti.  Ljubitelji sporta i aktivnog odmora mogu se opustiti u raznim vodenima sportovima, podvodnom ribolovu, košarci, malom nogometu, odbojci na pijesku, panoramskim letovima i brojnim drugim aktivnostima.

Kao i u svakom Dalmatinskom mjestu tako i u Starom Gradu tijekom ljeta održavaju se razne fešte i manifestacije kao što su razni koncerti, zabavne priredbe, Starogradsko ljeto, međunarodna ljetna glazbena škola, ribarska noć i dr. ukoliko želite kušati delicije i specijalitete ovoga otoka posjetiti restoran „Eremitaž“, restoran „Zvijezda mora“, konobu „Stari Mlin“ i konobu „Pharia“.

Obavezno posjetite

Hvar je drevni grad bogate povijesti na istoimenom otoku. Ime mu dolazi od riječi PHAROS- grčki naziv za otok Hvar.  Okrenut je južnoj, sunčanoj strani svijeta te je grad s najvećim brojem sunčanih sati. Od povijesnih znamenitosti Hvar krase tvrđava Fortica, Hvarska katedrala, Hvarsko kazalište i franjevački samostan. Ovaj grad je centar otočkog turizma i jedna od najpoželjnijih i najposjećenijih destinacija cijelog Jadrana. Glavne atrakcije grada su: ugodna topla klima s puno sunca, razne mogućnosti smještaja, sport i rekreacija, prirodne ljepote, dobra gastronomska ponuda i aktivni noćni život.

Split je drugi po veličini grad u Hrvatskoj i jedna od poželjnijih turističkih destinacija na Jadranu. Ovo je vječno mlad grad koji živi svojim usporenim ritmom na koji se lako priviknuti. Od povijesnih znamenitosti koje krase grad i svjedoče o njegovoj prošlosti posjetite: Dioklecijanovu palaču, željezna vrata, srebrna vrata, zlatna vrata, mjedena vrata, kip Grgura Ninskog, katedralu Sv. Duje, crkvu Sv. Frane, konkaterdralu Sv. Petra, peristil, samostan Sv. Ante, gradske podrume i brojne druge.

Trogir je grad koji se smjestio u središtu Dalmacije. Njegova luka je omiljena destinacija za nautičare zbog dobre pozicije i prirodne zaštićenost. Zbog svojih brojnih kulturno povijesnih spomenika grad je nazvan još i „grad muzej“. Razgledajte staru gradsku jezgru, tvrđavu Kamerlengo, kulu Sv. Marka, skulpturu bl. Ivana Orsinija, kupelu Sv. Jeronima, palaču Ćipiko, renesansnu crkvu Sv. Ivana krstitelja, Radovanov portal, muzej, pinakoteku i mnoge druge znamenitosti.

Prikaži više
Prikaži manje
PRONAĐI SMJEŠTAJ
Gdje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Djece 0-17

Nastavi istraživati Stari Grad - otok Hvar Regija:

O destinaciji Stari Grad - otok Hvar

Savršen
4.6
Ukupna ocjena gostiju
Atmosfera
4.8
Sigurnost
5
Plaže
4.5
Turistička ponuda
4.1
Gostoljubivi mještani
4.8

 • Savršen 5
  Mario
  Grupa prijatelja Hrvatska
  15.07.2016.
  otkriti
  prekrasno jedinstveno
1/11

Stari Grad - otok Hvar preporuka smještaja

* cijene za lipanj, 2023 za maksimalan kapacitet i minimalan boravak od 7 dana

 • Stari Grad - otok Hvar,
 • Osobe: 3-5
 • Ocjena gostiju: 5,0
 • Zadnja rezervacija prije 8 dana
 • Stari Grad - otok Hvar,
 • Osobe: 1-2
 • Ocjena gostiju: 5,0
 • Zadnja rezervacija prije 1 dana
 • Stari Grad - otok Hvar,
 • Osobe: 2-6
 • Ocjena gostiju: 4,8
 • Stari Grad - otok Hvar,
 • Osobe: 2-4
 • Ocjena gostiju: 5,0
 • Zadnja rezervacija prije 9 dana

Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2023