Jelsa - otok Hvar

Saznajte sve o destinaciji Jelsa - otok Hvar - vodič

Jelsa se smjestila u središnjem dijelu otoka Hvara koji je poznat od Antike te se smatra kraljem među dalmatinskim otocima. Jelsu omeđuju dva najviša otočka vrha – na zapadu Sv. Nikola a na istoku Hum. Na jugu je okružena brdima Vrh, Gozd i Samotarac, a sa sjeverne strane se nalazi brežuljak Burkovo koji je štiti od sjevernih vjetrova. Ovo područje je bilo naseljeno već u pretpovijesno doba a nakon toga su ga naselili Iliri. Svi gradovi i naselja na otoku imaju brojne spomenike arhitekture i likovne umjetnosti koji svjedoče o bogatim umjetničkim tradicijama otoka.

Posjetite brojne povijesne znamenitosti  Jelse i cijelog otoka Hvara koje svjedoče o burnoj prošlosti koja se odvijala na ovom području. Razgledajte Civitas Vetus lelsae –stari jelšanski grad (djelomično je sačuvan obrambeni zid, sagrađen je na površini od 6,50 ha), crkva Sv. Marije (iz 1331. Godine, prvobitna je ranogotička crkva 1535. godine proširena i fortificirana), crkva Gospe od Zdravlja (nalazi se na brežuljku Račić, sagrađena je 1535. Godine), crkva Sv. Roka (prvi se put spominje 1601. godine, a građena je u drugoj polovici XVI. Stoljeća), crkva Sv. Mihovila (sagrađena  1463. godine u gotičkom stilu), lapidarij ( tu su smjestili dvadesetak kamenih predmeta iz antičkog i srednjovjekovnog doba Jelse) i mnoge druge povijesne znamenitosti. U Jelsi se nalazi jedan od najvećih i najljepših parkova u Dalmaciji- Perivoj, podignut je 1870 godine na poplavnom području. Njegovoj ljepoti pridonose goleme topole, borovi i palme, oleandri, lovori i drugo mediteransko bilje. Područje opčine Jelse ima jako razvedenu obalu s brojnim otočićima, uvalama i rtovima gdje možete pronaći pravo zadovoljstvo i mir. Ako ste ljubitelj prirodnih ljepota i razgledavanja povijesnih gradova posjetite Grapćevu Špilju (kolijevka hvarske kulture i civilizacije), Tor (grčka kula), Galešnik (Grad-tvrđava), Vrbosku , Humac (nekadašnje pastirsko naselje), ukoliko želite nešto više otiđite do zračne luke Vrbanja Aero klub „Pharos“ i uživajte u razgledavanju panorame otoka sportskim avionima. Ljubitelji sporta i aktivnog odmora mogu uživati u košarci, odbojci, nogometu, tenisu, mini golfu, biciklizmu, ronjenju, pješačenju, planinarenju, slobodnom penjanju, raznim vodenim aktivnostima i mnogim drugim sportovima. Tijekom ljeta kao i u svakom dalmatinskom mjestu tako i u Jelsi organiziraju se mnogobrojne fešte i razne manifestacije. Najpoznatije su „Ribarska noć“ i „Fešta vina“. Na „Fešti vina“ se nude najbolja Hvarska vina, domaći specijaliteti i obilje zabave. Ponuda zabave je raznovrsna i može udovoljiti željama svih gostiju - od najmlađih do najstarijih. U centru Jelse nalazi se disco-club, dok se na trgovima i pozornici ljetnog kina održavaju koncerti zabavne glazbe te klapa koje njeguju domaći pučki i sakralni izražaj. Ukoliko želite istražiti gastronomiju ovoga kraja posjetite restoran „Murvica“, restoran „Huljić“, konobu „Nono, konobu „Pitve“ i konobu „Marko“ i uživajte u specijalitetima i delicijama Jelse.

Prikaži više
Prikaži manje
PRONAĐI SMJEŠTAJ
Gdje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Djece 0-17

Nastavi istraživati Jelsa - otok Hvar Regija:

O destinaciji Jelsa - otok Hvar

Sjajan
4.5
Ukupna ocjena gostiju
Atmosfera
4.6
Sigurnost
4.6
Plaže
4.3
Turistička ponuda
4.3
Gostoljubivi mještani
4.6

 • Savršen 4.6
  Miroslav
  Par Hrvatska
  18.08.2023.
  Simpatičan gradić
  Miris kanalizacije ispod hotela
 • Savršen 4.8
  Ivana
  Grupa prijatelja Hrvatska
  03.08.2023.
  We enjoyed Jelsa more than the town of Hvar!
 • Savršen 5
  Tanja
  Grupa prijatelja Hrvatska
  09.08.2021.
  Jelsa - savršen izbor za aktivan odmor
  Bilo da uživate u osamljenim uvalama, stjenovitim obalama ili šljunčanim plažama, plaže u Jelsi pružaju niz mogućnosti za sve ljubitelje mora i sunca.
3/51

Jelsa - otok Hvar preporuka smještaja

* cijene za lipanj, 2024 za maksimalan kapacitet i minimalan boravak od 7 dana

 • Jelsa - otok Hvar,
 • Osobe: 3-4
 • Ocjena gostiju: 4,6
 • Zadnja rezervacija prije 2 dana
Apartman - Jelsa - otok Hvar Apartman Nikola Od 114 €
 • Jelsa - otok Hvar,
 • Osobe: 2-4
 • Ocjena gostiju: 4,8
 • Zadnja rezervacija prije 2 dana
 • Jelsa - otok Hvar,
 • Osobe: 2-3
 • Ocjena gostiju: 5,0
 • Zadnja rezervacija prije 3 dana
Apartman - Jelsa - otok Hvar Apartmani Palma Od 117 €
 • Jelsa - otok Hvar,
 • Osobe: 4-6
 • Ocjena gostiju: 4,9

Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2023