Makarska riviera

Makarska riviera INFO

Makarska riviera zavzema približno 60 kilometrov obale od Brela na zahodu do Graca na vzhodu. S svojo lepoto privlači turiste že desetletja in je ena izmed najatraktivnejših rivier na Jadranu. Na belih plažah s kristalno čistem morju se nahaja mesto Makarska in mnoga druga zanimiva mesta: Baška Voda, Bratuš, Brist, Brela, Drašnice, Drvenik, Gradac, Igrane, Podaca, Podgora, Promajna, Tučepi in Živogošće.

Naravne lepote, možnosti za aktivno rekreacijo ali sprostitev - vsak kotiček Makarske riviere ponuja nekaj čarobnega. Kilometri dolgih belih peščenih plaž v gostem borovem gozdu ob kristalno čistem morju niso edine prednosti Makarske riviere. Bogato kulturno dediščino je mogoče videti na vsakem koraku. Čez poletje so organizirane številne kulturne in zabavne prireditve. Velika in manjša pristanišča, zaščiteni zalivi in kvalitetni privezi bodo zadovoljili tudi najzahtevnejše jadralce. Če se želite skriti v senco planine Biokovo in uživati v gorskem pobočju stran od dnevnega vrveža, obiščite kmetije, ki bodo zanimive za vse ljubitelje zgodovine in arhitekture.

Poudarjamo:

Makarska - najbolj znana turistična destinacija na hrvaški obali, z znamenito plažo, dolgo skoraj 2 km. Leži ob vznožju Biokova, staro mestno jedro je mediteranskega tipa, nov del pa sestavljajo hoteli, restavracije, trgovine. Makarska je šla čez dolgo zgodovino in se je obranila  pred številnimi osvajalci in tako je danes znana kot ena izmed najlepših destinacij na Jadranu. Ne glede na starost in interese vsakega obiskovalca, boste v Makarski boste našli nekaj zase. Makarska je zelo znana po dobrih zabavah. Vzdolž plaže se nahajajo številni klubi: "Buba", "Art caffe", kavarna "Deep", "Marineta", disco klub "West", "Petar Pan", "Escape" in mnogi drugi. Za tiste malo starejše "Makarsko kulturno poletje" ponuja bogat program.

Brela - to naselje je staro skoraj dva tisoč let. Zaradi svoje naravne lepote in bogate turistične tradicije je Brela danes moderno turistično naselje s široko paleto turističnih vsebin. Ponaša se z Zeleno zastavo in tudi s tremi Modrimi zastavami za plaže Dugi rat, Berulia in Stomarica.

Baška Voda -  Arheološke najdbe na tem področju kažejo, da je bilo to naselje naseljeno že 4000 let pred našim štetjem, glavni motiv za naseljevanje tega prostora je bil izvir pitne vode. Baška voda je znana po svojih belih peščenih plažah, ki so obdane z borovim gozdom. Danes je ta kraj privlačna turistična destinacija.

Tučepi -  znana je po plaži dolgi 3 kilometre, kjer se nahaja lepo sprehajališče v borovem gozdu. V Tučepih se nahaja marina za ribiške in turistične ladje in jahte. Poleti so v Tučepih organizirani številni festivali, kjer lahko uživate v hrani, pijači in v prijetni glasbi. Za tiste, ki želite uživati v zabavi do zgodnjih jutranjih ur, je pravi naslov za vas Makarska, ki je oddaljena samo 5 km.

Igrane - mesto na Makarski rivieri, ki se nahaja polotoku. Tu se nahaja velika peščena plaža (1,5 km). Igrane imajo bogato turistično ponudbo, ki zadovoljuje različne okuse in strukture gostov. Ljubiteljem športnih aktivnosti so na voljo različne športne aktivnosti (vodni športi, potapljanje, mini golf, namizni tenis, tek, sprehodi in kolesarjenje), ljubitelji zagodovine pa si lahko ogledate številne spomenike in arheološka najdišča.

Mikroklima

Makarsko riviero ščiti gora Biokovo pred ostrim celinskim podnebjem in ima bogato mediteransko vegetacijo, blage zime, dolga in vroča poletja z osvežujočim maestralom.

Na tem področju sije sonce več kot 2750 ur na leto, s povprečno temperaturo zraka 20 ° C od junija do septembra, medtem ko ima voda od junija do oktobra  povprečno temperaturo okoli 20 ° C.

Kultura

Makarska

 • - Malakološki muzej - v frančiškanskem samostanu je največja zbirka školjk na svetu, več kot 3000. V muzeju hranijo dragocene herbar rastline z gore Biokovo in manjšo paleontološko zbirko. Tu se nahaja tudi veliko različnih vrst školjk s tropskih in subtropskih morij, ki so zelo privlačne zaradi svoje oblike in barve.
 • - Polotok Sv. Peter - park v južnem delu mesta, kjer se nahajajo ostanki starih cerkva, jam in lepe dolge sprehajalne poti
 • - Svetišče Vepric - posvečeno Mariji Božji Lurdski, ustanovil ga je leta 1908  škof dr. Juraj Carić. V pokrajini s hribi, rastlinjem in potoki se nahaja tudi naravna jama.
 • - Katedrala Sv. Marka – nahaja se na vrhu Kačićeva trga. Gradnja te cerkve baročnega stila se je začela okoli leta 1700.  Ob vhodu v konkatedralo se z desne strani nahaja oltar, kjer so ohranjene kosti Sv. Klementa, zaščitnika Makarske in Makarske škofije.
 • - Mletačka česma - tudi iz 18. Stoletja, z najstarejšim znanim grbom mesta Baška Voda
 • - Cerkev Sv. Nikole - zgrajena leta 1889 v neoromanskem slogu. Tu se nahajajo dragoceni predmeti, kot so vitraž Josipa Botterija Dinija iz leta 1987. Slike in slika postaje Križevega pota Josepha Bufela iz leta 1988.
 • - Cerkev Sv. Lovre - Poznobaročna cerkev iz leta 1750, zgrajena na temeljih stare antične stavbe.

Brela

 • - Cerkev Marije od Karmela - spomenik baročne arhitekture. Cerkev je bila zgrajena v zahvalo za zmago nad Turki leta 1715.
 • - Soline – ostanki hiš prvotnih prebivalcev Solina, tako imenovani kompleks Filipović. Pomembno nahajališče rimskih ostankov: keramika, stare posode, fragmenti nagrobnikov in denarja.

Igrane

 • - Cerkev Sv. Mihovila - najpomembnejši spomenik na področju Makarske riviere. Zgrajena je bila v 11. stoletju in se nahaja na hribu v starimi oljčnimi nasadi.

Tučepi

 • - Arheološka območja - Sutvid, Okrumbica in Javorak. Na lokaciji Sutvid so predstavljene številne razvojne faze: zgodnjecesarska vila rustika iz 1. - 2 stoletja, poznoantični oratorij, srednjeveška cerkev, nekropola in del kasneje južne prigradnje - cenobij. Predpostavlja se, da so se Hrvati naselili v te kraje v 7. stoletju.
 • - Utrdbe - v obdobju od 15. -18. stoletja so bile za obrambo mesta zgrajeni stolpi. Nahajajo se na širšem območju Gornjih Tučepov: stolp Šarić se nahaja na skali ob vznožju gore Biokovo; stolp Bušelić ima podobno stališče, a je bližje vasi Srida, medtem ko se stolp Lalić nahaja v samem naselju.

Zaostrog

 • - Frančiškanski samostan - vsebuje bogato etnografsko zbirko in zbirko etnografskih slik  znanega hrvaškega slikarja Mladena Veže.

Izleti

Položaj Makarske riviere omogoča zanimive dnevne in poldnevne izlete do bližnjih mest, gore Biokovo ter otoke Brač, Hvar, Vis in Korčula, kjer lahko uživate v morskih specialitetah v lepem naravnem okolju. Obiščite zgodovinsko mesto Dubrovnik (165 km), delto reke Neretve (62 km) in preizkusite različne specialitete iz žab in jegulj. Nedaleč od Makarske, je sotočje reke Cetine in slavno piratsko mesto Omiš (37 km), mesta pod zaščito UNESCA - Split (61 km), Solin (66 km), Trogir (83 km) in Šibenik (136).

Ne zamudite obiskati goro Biokovo. Z avtomobilom dosežete vrh v pol ure. Na tem potu se nahajajo Gornje Tučepi in nekaj restavracij. Tu se nahaja tudi botanični vrt z več vrstami domačih in endemičnih rastlin ter številnimi kolesarskimi stezami. V bližini so Imotska jezera (naravni pojav), Rdečo in Modro jezero. Ti izgledajo kot veliki vodnjaki, imena pa so dobili po barvah skal. V sosednji Bosni in Hercegovini obiščite Mostar in Međugorje, ki je najbolj znano in zelo obiskano svetišče.

Šport

Makarska riviera ponuja številne možnosti za ljubitelje športa in avantur. Športni kompleksi imajo igrišča za nogomet, košarko, rokomet, rokomet, tenis in atletiko. Poleg hotelov se tu nahaja 9 odprtih in 2 pokrita teniška igrišča ter odprti in zaprti bazeni. V zadnjih letih je postalo to območje zelo zanimivo za ekstremne športe: potapljanje na vseh področjih Makarske riviere, plezanje na okoliške hribe in goro Biokovo, jadralno padalstvo iz Biokova, raziskovanje gorskih jam in gorsko plezanje, pohodništvo in kolesarjenje na planini Biokovo.

Gastronomija

Gastronomsko ponudbo Makarske riviere v celoti oblikuje dalmatinska kuhinja, ki je bogata s  svežimi ribami, ki jih pripravljajo na različne načine: na žaru pečene ribe, hobotnica na žaru, ... Vse jedi so začinjene z olivnim oljem in različnimi naravnimi začimbami. Dalmatinski pršut s sirom in olivami je dolga tradicija hladnih predjedi, ki vam bo pustila poseben vtis. Poleg različnih specialitet iz svežih morskih rib poskusite tudi dalmatinsko pašticado – specialiteto iz govejega mesa, ki je polnjena s slanino in česnom ter se pripravlja v rdečem vinu. Zraven se prilega pečen krompir z zelenjavo.

Znane dobrote Makarske so Makarski Rafioli in torta Makarana. V receptih dalmatinske kuhinje in v dobrotah te regije lahko uživate v številnih restavracijah in gostilnah: "Veliki Mornar", "Porat", "Bonaca", gostilna "Maslina", "Mornar" in gostilna "Adria".

Nočno življenje

V Makarski čez poletje potekajo folklorni večeri z mandolino in kitaro. Vsi ti dogodki so zajeti v kulturni program "Makarsko kulturno poletje." V Makarski in okolici vsak drugi petek organizirajo ribiške noči z ribami na žaru, vinom in tradicionalnimi igrami, kot so oslovske dirke in ognjemet, v začetku avgusta pa tradicionalno poteka poletni karneval v katerem sodelujejo domačini in obiskovalci mesta. Tu se nahajajo tudi številne restavracije in gostilne, ki ponujajo domače specialitete. Številne peščene plaže s koktajl bari privlačijo mlade, ki se lahko zabavajo do zgodnjih jutranjih urah. Mladi se lahko tudi zabavajo v jamah nad morjem, kjer so znani Makarska bari "Deep" (trenutno najbolj priljubljeno zbirališče mladih v poletnih mesecih) in "Grotta". Najbolj znani bari na plaži pa so "Buba", "Art caffe", "Marineta", disco klub "West ", "Petar Pan ", "Escape" in mnogi drugi.

Prikaži več
Prikaži manj
NAJDI NAMESTITEV
Kje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Otrok 0-17

keep exploring Makarska riviera Regija:

Makarska riviera priporočilo namestitve

* cena za junij 2024 za maksimalno kapaciteto in minimalno bivanje 7 dni

Hiša - Igrane Hiša Vedrana Od 107 €
 • Igrane,
 • Osebe: 2-5
 • Ocena gostov: 4,8
Hiša - Zivogosce Hiša Rose Od 66 €
 • Zivogosce,
 • Osebe: 2-5
 • Ocena gostov: 4,9
Apartman - Brist Apartmaji Teo Od 121 €
 • Brist,
 • Osebe: 2-4
 • Ocena gostov: 5,0
 • Zadnja rezervacija pred 9 HODÍN
 • Makarska,
 • Osebe: 2-3
 • Ocena gostov: 3,9
 • Zadnja rezervacija pred 6 dní

Zagotovite si ugoden dopust!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2024