Brela

Turistična destinacija info Brela

Brela je majhno turistično mesto, ki se nahaja na makarski rivier pod gorovjem Biokovo. Brela je s 6km dolgimi prodnatimi plažami, čistim in kristalno modrim morjem, urejenimi sprehajališči in gostim borovim gozdičkom idealna destinacija za miren in družinski dopust.
 
Spoznajte Brelo skozi zgodbe ohranjenih znamenitosti

Na področju Brele se nahajajo številni sakralni objekti. Obiščite cerkev Karmelske Matere Božje, ki je zgrajena leta 1715 in predstavlja dragocen spomenik baročne arhitekture. Cerkev sv. Štefana, cerkev Sv. Jurija, kapela Sv. Roka, Marijina kapelica na Dubcih in kapela Sv. Kajo so le nekateri izmed sakralnih objektov v Breli, ki jih je vredno obiskati.

Reprezentativna primerka ljudskega gradbeništva sta kompleks zgradba Bekavci-Ivandić in kompleks hiša Filipović. Kompleksa sta zgrajena na začetku 19. stoletja, poleg bivalne funkcije pa sta služila za obrambno zaščito pred Turki.

Od naravnih lepot si oglejte "Kamen Brela", plažo Berulia in Medvedjo špiljo, ki je nekoč bila bivališče sredozemske medvedke. Čudovit je tudi zaliv Vruja, kjer so pečine potopljene v morje do globine preko 100 metrov. Verjame se, da je Vruja po količini vode, ki tu izvira, eden izmed največjih izvirnih sistemov na Jadranu.

Gorovje Biokovo se nahaja nad Brelo. Spektakularni pogled se iz največjega vrha gore  Sv. Jurij razprostira na celotno makarsko riviero. Na vrhu gorovja se nahaja tudi Šuplja stina (op. Votel kamen), poznana po imenu Biokovsko oko. Skozi votlino v kamnu v obliki očesa je možno videti celotno Brelo in primorje.

Spočijte se na najatraktivnejših plažah v Breli

Če se želite sprostiti in sončiti na 6 km dolgih prodnatih plažah, plavati v kristalno čistem morju, uživati v bogati turistični ponudi ali se v skritih zalivih prepustiti zvoku čričkov, je Brela idealna destinacija za vas. V kopici čudovitih plaž izpostavljamo tri najatraktivnejše.

Plaža Punta Rata je prodnata plaža na kateri plapola modra zastava. Obkrožena je s čudovitim borovim gozdičkom, ki v vročih poletnih dneh nudi obiskovalcem zaščito pred soncem. Časopis Forbes je leta 2004 to plažo razglasil za eno izmed 10 najlepših plaž na svetu. Poleg čistega morja, gostinske in športne ponudbe, pa je zaradi kamna, ki štrli iz morja – Kamen brela, ta plaža še bolj atraktivnejša.

V Breli se nahaja tudi prodnata plaža Berulia, ki je prav tako zaradi kvalitete morja in storitev nagrajena z modro zastavo. Primerna je za vse generacije. Otroci bodo uživali v plitvini čiste plaže ali na številnih igriščih, mladi v športni ponudi, parasailingu ali jet-skiju, starejši pa lahko poiščejo osvežitev v številnih gostinskih objektih, ki se nahajajo ob gostem borovem gozdičku. Plaža ima urejen dostop za invalidne osebe.

Nedaleč od Brele se nahaja mestece Pisak, ki skriva prodnato plažo Vrulja. Idealna je za vse, ki si želijo pobegniti od nakopičenih plaž in uživati v miru in spokoju. Plaža je obkrožena z visokimi pečinami, zato je priporočljiv prihod z barko.

Brela  – Turistična destinacija za ljubitelje aktivnega dopusta

Brela je poleg čistega morja in čudovitih plaž idealna destinacija za aktiven dopust. Rekreativci, ljubitelji sprehajanja in kolesarji lahko uživajo v športnih aktivnostih vzdolž 6,5 km dolgega sprehajališča Lungomare. Kolesarji lahko uživajo v vožnji ob morju ali pa se podajo na gorsko kolesarjenje skozi gozdne poti v podnožju gorovja Biokovo.

Tistim, ki so željni zahtevnejše aktivnosti, priporočamo planinarjenje in sprehajanje po Biokovem. Osvojite najvišji vrh Biokova, Sv. Jurij, visok 1762 m in uživajte v spektakularnem pogledu na makarsko riviero in okoliške otoke.  Manj zahtevna je poučna steza Po poteh starodavne Berulije. Označena je z 9 poučnimi tablami, njen obhod pa traja približno 1 uro. Ljubitelji plezanja lahko svoj avanturistični duh sprostijo na športni plezalni steni Brela. Posebnost te stene je visoka pečina in plošče, ki zahtevajo natančnost.

Na reki Cetini, v bližini mesta Omiš, je možno uživati v triurni avanturi raftinga in kanjoninga, medtem ko lahko v vožnji s kajakom uživate v pogledu na Brelo z morske strani.

Gastronomska ponudba v Breli


Iz številnih tavern in restavracij se po celi Breli širijo opojni vonji vrhunskih dalmatinskih specialitet. Dalmatinski pršut, pašticada, brodet od sveže ribe, olivno olje in čudovita vina so specialitete, ki jih vsak obiskovalec enostavno mora okusiti. Blitvenjak, avtohtono brelsko pecivo, narejeno iz blitve, je neobičajna toda okusna slaščica, ki se pripravlja po tradicionalni recepturi.

Razvajajte se v najboljših restavracijah in tavernah v Brelih. Izpostavljamo le nekatere izmed njih:
1. Restavracija „Arka“
2. Restavracija „Brela“
3. Konoba „Feral“
4. Konoba „Galinac“
5. Konoba „Roko“

Top 4 dogodki v Breli, ki jih ne smete zamuditi

1. Praznik Karmelske Matere Božje – poleg mašne proslave v Breli potekajo tudi ljudske zabave, tekmovanje oslov, bogat glasbeni program in polnočni ognjemet.
2. Dalmatinska noč – ribiški večer v Breli. Doživite pravo dalmatinsko fešto ob zvokih dalmatinske glasbe in vonju sardel in črne rižote.
3. Srečanje klap – v atraktivnem ozračju uživajte v dalmatinskih melodijah klape Fjoret, Pasike in Sveti Florijan
4. Sejem zdrave hrane in domačih izdelkov – okušajte številne specialitete iz domače proizvodnje, obiščite razstavo „Letni običaji“ in povprašajte po tradicionalnih receptih.
5. Šakan Fest – Brela  Umetniki z domače in svetovne glasbene scene na dvodnevnem festivalu z akustičnimi i električnimi izvedbami zabavljajo mlajše in jih skušajo pričarati čarobnost brelske idile.

Ali ste vedeli?
Simbol mesta Brela je višnja maraska, ki je nekoč svojim prebivalcem predstavljala osnovni vir preživljanja. Dalmatinska maraska je ena izmed najkvalitetnejših sort višenj na svetu, Brela pa je primerna za njeno gojenje. Ima blagodejen učinek na človeško telo, od nje pa se pripravljajo številna peciva, džemi in likerji. V vročih poletnih dneh se na prekrasnih plažah osvežite s tem sadežem.

Prikaži več
Prikaži manj
NAJDI NAMESTITEV
Kje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Otrok 0-17

keep exploring Brela Regija:

Mesta v okolici

 • Baska Voda ( 2,02  km)
 • Promajna ( 5,11  km)
 • Pisak ( 6,58  km)
 • Povlja - otok Brac ( 8,29  km)
 • Sumartin - otok Brac ( 10,21  km)
 • Mimice ( 10,59  km)
 • Makarska ( 10,61  km)
 • Lokva Rogoznica ( 14,16  km)
 • Tucepi ( 14,63  km)
 • Pucisca - otok Brac ( 16,03  km)
 • Stanici ( 17,06  km)
 • Ostrvica (Omis) ( 17,63  km)
 • Podgora ( 18,25  km)
 • Gornji Humac - otok Brac ( 18,71  km)
 • What our guests say about Brela

  Popoln
  4.7
  Skupna ocena gostov
  Atmosfera
  4.9
  Varnost
  4.6
  Plaže
  4.5
  Turistična ponudba
  4.6
  Gostoljubni prebivalci
  4.9

  0/8

  Brela priporočilo namestitve

  * cena za junij 2023 za maksimalno kapaciteto in minimalno bivanje 7 dni

  • Brela,
  • Osebe: 2
  • Zadnja rezervacija pred 10 dní
  • Brela,
  • Osebe: 4-5
  • Zadnja rezervacija pred 14 dní
  • Brela,
  • Osebe: 2-4
  • Zadnja rezervacija pred 13 dní
  Apartman - Brela Apartmaji Ana Od 214 €
  • Brela,
  • Osebe: 3-4
  • Zadnja rezervacija pred 19 HODÍN

  Zagotovite si ugoden dopust!

  Members of
  Croatian National Tourist Board
  Association of Croatian travel agencies
  Travelife - Sustainability in tourism
  Secure payment HTZ

  eu logo
  Hamag Bicro logo

  All rights reserved © 2023