Sinj

SinjSinjSinjSinjSinjSinjSinjSinjSinjSinj

više slika

Zatvori

     
  • Share

Saznajte sve o destinaciji Sinj - vodič

U srcu Dalmatinske zagore, u dolini rijeke Cetine, podno Dinare, smješten je Sinj. Kultura Cetinskog kraja i brojne povijesne znamenitosti oblikovani su posredstvom starohrvatskog i osmanlijskog utjecaja, kao i utjecaja Mlečana. Najvažnija godina u povijesti Sinja je 1715., kada se odigrala najveća bitka u kojoj je 700 sinjskih branitelja zaustavilo više od 10000 Turaka. U znak zahvalnosti Gospi što je pomogla Sinjanima u borbi protiv Turaka, a koja je u srcima Sinjana još od pamtivijeka, slika Čudotvorne Gospe okrunjena je zlatom i nalazi se u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske. Crkva je građena od 1699. do 1712. godine, te je unatoč brojnim ratovima i potresima, do danas zadržala svoj izvorni izgled. U Sinju se 15.8. slavi Dan grada i blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije kada mnoštvo hodočasnika diljem države, često i bosonogi, dolaze u Sinj pokloniti se Gospi i uputiti svoje molitve i zahvale.

U čast zaštitnice Sinjske Gospe, koja je prema legendi otjerala Osmanlije, utemeljena je viteška igra Alka, koja se igra svake godine, prve nedjelje u kolovozu. Svečana povorka, četa alkarskih momaka, štitonoša i alkara na konjima u tradicionalnim nošnjama Cetinske krajine, naoružanim kopljima, kuburama i puškama, ponos su ovoga kraja i ono zbog čega sve više posjetitelja dolazi u Sinj. Alka se igra već preko 300 godina, i kao takva, nalazi se na popisu UNESCO svjetske nematerijalne baštine. Ona je simbol borbe za mir, slobodu, vjeru i nadu.

Od ostalih povijesnih i kulturnih znamenitosti svakako vrijedi posjetiti Stari Grad, Alkarske dvore s Muzejom Sinjske Alke, Muzej Cetinske krajine gdje se mogu pronaći ostaci iz cijelog kraja, tvrđavu Kamičak, Alkarski most i palaču Tripalo. Neki od zaštićenih kulturnih dobara su Nijemo kolo, Cetinska lađa i Sinjska rera.

Ljubitelji aktivnog odmora mogu uživati u jahanju, padobranstvu, paraglidingu, paintballu, planinarenju i biciklizmu. Oni željni mirnog i opuštajućeg odmora mogu poći na izlet uz dolinu rijeke Cetine, a gastronomi uživati u tradicionalnim sinjskim jelima: arambašima, žabama, rafiolima i ostalim specijalitetima.

Vidi više  Zatvori 
Pogledajte na karti Pogledajte na karti

Odaberi rivijeru

PRONAĐI SMJEŠTAJ
Check in
Check out
Odrasli 18+
Djece 0-17

Sinj preporuka smještaja

* cijene za lipanj, 2020 za maksimalan kapacitet i minimalan boravak od 7 dana

  • Sinj,
  • Osobe: 4-8
  • Ocjena gostiju: 5,0
Kuća - Hrvace Vila Manuela Od 1000 kn
  • Hrvace,
  • Osobe: 6-8
  • Ocjena gostiju: 5,0
  • Krušvar,
  • Osobe: 4-6
  • Ocjena gostiju: 5,0

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Simply the best
Travelife - Sustainability in tourism
Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!
Zahvaljujemo! Netočna e-mail adresa!