Novac [Hrvatska]

Novac

- službena valuta Hrvatske je Kuna (1 Kuna = 100 Lipa).

Postoje kovanice od 1, 2, 5, 10, 20 i 50 Lipa, te 1, 2, 5 i 25 Kuna i novčanice od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500i 1,000 Kuna.

- strana valuta se mijenja u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima i u većini turističkih agencija, hotela, kampova. Euročekovi se mijenjaju samo u bankama.

Banke i mjenjačnice

Banke

Najveće Hrvatske banke su: Zagrebačka banka, Privredna banka, Croatia banka, Splitska banka, Varaždinska banka, Karlovačka banka i Istarska banka.

Uobičajeno radno vrijeme: ponedjeljak - petak od 8 do 19 h, subotom od 8 do 13 h.

Bankomate možete pronaći u većim gradovima i turističkim središtima.

Mjenjačnice

Mjenjačnice kao zasebne urede možete pronaći u svim većim gradovima i većini manjih mjesta. Također svi hoteli imaju mjenjačnice. Tečajne liste potražite u dnevnom tisku, poslovnicama banaka...

Kupovina i način plaćanja

Kupovina

Tradicionalni predmeti ručne izrade najbolji su suvenir, a obuhvaćaju cijeli niz predmeta od pletiva, kukičane robe (stolnjaci, odjeća) i čipke, do srebrnog filigranskog nakita te nakita od morskih koralja ili školjki. Interesantni predmeti od drva i keramike, ručne obrade, mogu se naći duž cijele obale.

Krećete li u kupovinu odjeće ili obuće cijene u trgovinama Vas vjerojatno neće ugodno iznenaditi. Ako niste posebno zainteresirani za dizajnersku odjeću, predlažemo da pretražite male butike i tržnicu. Cijene su puno povoljnije, a izbor u sezoni je vrlo dobar.

Kreditne kartice i drugi načini plaćanja

Standardne kreditne kartice - Eurocard/Mastercard, Diners, American Express i Visa uobičajen su način plaćanja u Hrvatskoj. Svi dućani, restorani, agencije, hoteli i druga prodajna mjesta koja za plaćanje robe i usluga prihvaćaju kreditne kartice, imaju vidljivo istaknutu naljepnicu ili oznaku s logotipom kreditne kartice koju možete koristiti. Gotovinu sa kreditne kartice možete podići na bankomatima. U pošti možete podići avans na Eurocard/Mastercard i Diners kreditne kartice. Kod unovčenja putničkih čekova provizija iznosi 2%. Eurocheque i osobni čekovi stranih banaka mogu se unovčiti u kune u mjenjačnicama ili bankama.

Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Quality guarantee UKAS - ISO 9001
Secure payment HTZ

All rights reserved © 2020