Denar [Hrvaška]

Denar

Denar

- uradna valuta Hrvaške je Kuna (1 Kuna = 100 Lip).

Obstajajo naslednji kovanci za 1, 2, 5, 10, 20 i 50 Lip, ter za 1, 2, 5 in 25 Kun in bankovci za 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 in 1,000 Kun.

- tuja valuta se lahko zamenja v bankah, menjalnicah, poštah in v večini turističnih agencij, hotelih, kampih. Evro čeki se menjajo samo v bankah.

Banke in menjalnice

Banke

Največje hrvaške banke so: Zagrebška banka, Privredna banka, Croatia banka, Splitska banka, Varaždinska banka, Karlovaška banka in Istrska banka.

Običajen delovni čas: ponedeljek - petek od 8 do 19 h, ob sobotah od 8 do 13 h.

Bankomati so na voljo v večjih mestih in turističnih središčih.

Menjalnice

Menjalnice kot zasebne urade lahko najdete v večini velikih in manjših mest. Vsi hoteli imajo prav tako menjalnice. Tečajno listo poiščite v dnevnem časopisu, v poslovalnicah bank...

Nakupi n način plačila

Nakup

Tradicionalni ročno izdelani predmeti so najboljši spominek, zajemajo pa celoten niz predmetov iz pletenin, kvačkanih izdelkov (prti, oblačila) in čipk, iz srebrnega in filigranskega nakita ter nakita iz morskih koral in školjk. Zanimivi so tudi ročno izdelani predmeti iz lesa in keramike, ki so na voljo vzdolž cele obale.
Če želite kupiti oblačila ali obutev, vas cene ne bodo prijetno presenetile. Če ne želite kupiti dizajnersko oblačilo, potem vam priporočamo obisk manjših butikov ali tržnice. Cene so dosti bolj ugodne, v sezoni pa je izbira zelo dobra.

Kreditne kartice in drugi načini plačila

Standardne kreditne kartice - Eurocard/Mastercard, Diners, American Express in Visa predstavljajo standarden način plačila na Hrvaškem. Vse trgovine, restavracije, agencije, hoteli in druga prodajna mesta, ki za plačilo predmetov ali storitev sprejemajo kreditne kartice, imajo vidno označeno nalepko ali oznako z logotipom kreditne kartice, ki jo lahko uporabite. Gotovino s kreditne kartice lahko dvignete na bankomatih. V pošti lahko dvignete avans na Eurocard/Mastercard in Diners kreditne kartice. Provizija za unovčenje potnih čekov znaša 2%. Evro čeki in osebni čeki tujih bank se lahko v unovčijo v hrvaške kune pri menjalnicah in bankah.

Zagotovite si ugoden dopust!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2022