Fizetőeszköz [Horvátország]

E-magazin 
Ismerje meg Horvátországot bloggereink érdekes történetei által!

Fizetőeszköz

Pénznem: kuna 1 kuna (HRK) = 100 lipa

A pénzjegyek névértéke: 1000, 500, 200, 50, 20, 10 és 5 HRK A fémpénzek névértéke: 5, 2 és 1 kuna, valamint 50, 20, 10, 5, 2 és 1 lipa. Vámkorlátozások: idegen valuták ki- és behozatala nincs korlátozva. Horvátországba legfeljebb 2000 HRK-át szabad behozni és kivinni. 2000 kuna feletti összeg kiviteléhez a Horvát Nemzeti Bank engedélye szükséges.

Bankok és pénzváltók

Bankok

Horvátország legnagyobb bankjai: Zagrebačka banka, Privredna banka, Splitska banka, Croatia banka, Varaždinska banka, Karlovačka banka and Istarska banka.

A bankok félfogadási ideje: hétfőtől - péntekig 8-19 óráig, szombaton 8-13 óráig.

Mind a nagyobb, mind a kisebb városokban, idegenforgalmi központokban találhatóak pénzautomaták

Pénzváltók

Bankok mellett kisebb pénzváltók is foglalkozik pénzváltással. E mellett szállodákban, utazási irodákban foglalkoznak pénzváltással. A valutaárfolyamot naponta közlik a napilapok, a bankokban pedig látható helyen függesztik ki.

Vásárlás és bankártyás fizetés

Vásárlás

A legjobb szuvenír a hagyományos kézimunka mint kötött tárgyak, csipke (asztalterítő, ruha) és díszítőtárgyak, amik ezüstből, kagylóből és tengeri korallból készült. Nagyon érdekes tárgyak fából és agyagból, szintén kézimunkával készült, az egész part mentén található.

Ha ruhát vagy cipőt szeretne venni, valószinűleg nem fognak tetszeni a bolti árak. Ha nem feltétlenül érdekel a márkás divat, azt ajánljük hogy keressen meg kisebb boltokat és piacot. Az árak sokkal kedvezőbbek, a választék még nagyon jó.

Bankkártyák

Horvátországban az általánosan ismert hitelkártyákkal - Eurocard/Mastercard, Diners, American Express és Visa - való fizetés általánosan elterjedt. Minden üzlet, étterem, ügynökség, szálloda és egyéb árusítóhely, ahol hitelkártyával lehet fizetni, jól látható helyre ragasztja fel az általa elfogadott hitelkártya logóját, jelét vagy reklámját. Hitelkártyával készpénzt az automatákban lehet felvenni. A postán az Eurocard/Mastercard és Diners hitelkártyával lehet készpénzt felvenni. Az utazási csekkek beváltásánál 2% a jutalék.

A legjobbat, amit Horvátország kínálhat, most megtalálhatja  elektronikus levelei között!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2022