Plitvice

Istraži Plitvice

Plitvice INFO

Plitvička jezera najpoznatiji su nacionalni park u Hrvatskoj ali i u Europi, te se ubrajaju među najljepše znamenitosti u svijetu. Obilje i raskoš vode, zvukovi koju proizvode slapovi, snaga i moć prirode koja izaziva strahopoštovanje, vjerojatno je prvo što ćete osjetiti kad se prvi put susretnete sa plitvičkim jezerima. Plitvička jezera čini skupina od 16 terasastih jezera međusobno povezanih slapovima, a kilometarska mreža drvenih mostića i šumskih staza omogućuje bliski kontakt posjetitelja sa slapovima i jezerima. Priroda koja sama gradi slapove, šume i biljke nacionalnog parka te živi svijet u jezerima i oko njih, razlog su oduševljenja tisuće posjetitelja svake godine. Pregrade između jezera, preko kojih padaju prekrasni slapovi i slapići nastaju na poseban prirodni način koji traje već tisućama godina. Taloženjem kalcijevog karbonata na dnu jezera i na potopljenim predmetima stvaraju se prirodne barijere, koje se izdižu iznad vode rastući stalno u visinu i širinu stvarajući spektakularne slapove. Velika raznovrsnost i različitost prirodnih oblika dovele su do toga da je Nacionalni park Plitvička Jezera upisan u UNESCO-ov "Popis svjetske baštine". Ljepote parka pružaju sjedinjenje sa skladom prirode, bezbroj odmorišnih i izletničkih aktivnosti, duge šetnje prirodom i rekreativne programe za sve uzraste. Različita  godišnja doba na Plitvičkim jezerima pričaju  svoju priču bojama, vukovima, šumom slapova, mirisima, tišinom i  životom... Pravi ljubitelji prirode kažu da niste vidjeli Plitvice ako ih niste posjetili u sva četiri godišnja doba. Pročitajte na našem blogu  zašto posjetiti Plitvice zimi. Naša ponuda privatnog i hotelskog smještaja u okolici samog parka omogućit će vam ugodan odmor na Plitvicama.

Izdvajamo:

 • - Plitvica selo je malo mjesto smješteno u neposrednoj blizini jednog od ljepših prirodnih fenomena u Hrvatskoj  Nacionalnog parka Plitvička jezera.Nalazi se u Lici gdje je čovjek istovremeno vezan uz planinu i more. Ovo je prostor gdje se duž 150 km prožima jedna od većih i ljepših planina, Velebit, i čisti dio mora s otokom Pagom koji je jedan od razvedenijih Jadranskih otoka.
 • - Poljanak je malo mjesto koje se nalazi u blizini Plitvičkih Jezera svega 3 km udaljen od najvećeg plitvičkog slapa te samih jezera. Prikladno je kao ljetovalište za obitelj s malom djecom i za one koji žele zadržati privatnost. Možete planinariti u okolnim šumama slušajući zvukove obližnjeg slapa  ili se okušati u splavarenju.
 • - Jezerce  je malo mjesto u blizini Nacionalnog Parka Plitvička Jezera  prikladno za miran i opušten obiteljski odmor. Posebno je po svojim netaknutim prirodnim ljepotama  prepoznatima i u svijetu. Za posjetitelje su otvorene dvije poučno-rekreativne staze: staza „Plitvica“ te staza „Čorkova Uvala“ koje pružaju mogućnost upoznavanja biološke raznolikosti parka. Staze imaju i rekreativni karakter zbog svoje dužine i oblika terena .

Mikroklima

Za vrijeme vrućih ljetnih dana na Jadranu posjetite Plitvice i rashladite se, jer za ljetnih dana prosječna jutarnja temperatura iznosi 9 °C, a popodnevna 24 °C što znači da su ljetne temperature za odmor na Plitvičkim jezerima ugodne i osvježavajuće.

Zimi temperature budu oko - 3 °C i uglavnom sniježi tako da posjetitelji mogu uživati u zimskim radostima, vožnji saonicama i skijaškom trčanju.

Znamenitosti

 • - Prošćansko jezero - na nadmorskoj visini od 636m, s najvećom dubinom od 37m. Zbog svoje dubine i širine jezerska voda ima tamno zelenu boju. Uživajte u neopisivom  miru prirode  na  uzvišenjima oko jezera obraslim visokom crnogoričnom i bjelogoričnom šumom.  Poseban je odsjaj  na vodenoj površini jezera, ispunjen  bojom lišća prema godišnjim dobima.
 • - Ciganovac jezero - dobilo je ime prema legendi koja kaže da se u jezeru utopio «cigan» kada je lovio ribu. Jezero dobiva vodu iz Prošćanskog jezera. Najzanimljiviji detalj jezera je slapište Prošćanskog jezera s urušenim sedrenim blokovima.
 • - Okrugljak jezero - dobilo je ime po okruglom obliku. Nadmorska visina jezera je 613m. Tu je i Labudovački slap ispod kojeg su brojne pećine («špiljski park»).
 • - Kozjak jezero - dobilo je ime prema legendi koja kaže da se u jezeru utopilo 30 koza kada su prelazile s obale na otočić bježeći od vukova. Ovo jezero je najveće jezero na Plitvicama. Na jezeru je Štefaniji otok eliptično izduženog oblika koji je dobio ime po kraljevni Štefaniji koja ga je posjetila 1888 godine.
 • - Galovac jezero - Slapovi koji lepezastim kaskadama padaju u jezero očarati će svakog  posjetitelja. Posebnu ljepotu Galovac jezeru daju jesenje boje. Tu su I brojni slapovi zvani Prštavci koji se s razine jezera Galovac spuštaju niz više od dvadeset metara visoku sedrenu barijeru.
 • - Burgeti ili Bukovi – su niz malih plitkih jezeraca  koja su  međusobno odijeljena sedrenim preprekama obraslim zelenilom. Osim prekrasnog pogleda na ovu prirodnu ljepotu razveseliti će Vas razigrani zvukovi  od uzburkanog i uskovitlanog vodenog toka u omanjim udubljenjima koji vrtložeći svojim tokom čine buku.
 • - Stari grad Dreznik  - nalazi se na teško pristupačnoj strmini iznad kanjona Korane, na nekadašnjoj granici kršćanske Europe i turske Bosne, u hrvatskoj utvrdi  Drežnik stoljećima se ratovima mijenjala vlast.
 • - Baraćeve špilje nalaze se oko šest kilometara istočno od Rakovice , nešto više od pola kilometra zapadno od centra sela Nova Kršlja. Obilazak je organiziran uz pratnju stručnih vodiča koji izlažu o općoj geološkoj građi špilje, njenom nastajanju, specifičnostima, arheološkim nalazima. Otvorena je za posjetitelje od ožujka do  listopada, danima petak, subota i nedjelja u vremenu od10:00 - 16:00 h. Cijena za odrasle je 50 Kn a za djecu 25 Kn.
 • - Mlin –Vodenica Špoljarić  -to je  tradicijski privredni objekt, jedan od   rijetki i još uvijek u pogonu. Zgrada je izgrađena u 19. Stoljeću, građena sedrom. Unutrašnji prostor podijeljen je na mlinište u kojem su tri mlinska postrojenja i mlinarevu sobu u kojoj se nalazi najnužniji inventar za odmor mlinara.

Izleti

Plitvička jezera pružaju kilometre uređenih staza za šetanje. Većina staza je u  obliku drvenih mostića koji  nadvisuju površinu jezera i vijugavo spajaju obalu s obalom. Popularni su i panoramski „vlakovi“ te izleti elektrobrodovima. Osim bajkovitih vodopada, jezera i potoka  u očaravajućem zelenilu Nacionalnog parka Plitvice, možete  istražiti podzemni svijet Baraćeve špilje. Posjetite stare mlinice te Rastoke koje slove kao vodeničarsko naselje iz bajke, gdje će te vidjeti i na 300 godina stare drvene kućice uređene u izvornom  obliku. Tu je i Drežnik Grad poznat po ruševinama srednjovjekovnog grada iz 1278.g. 

Avantura

U Nacionalnom parku Plitvička jezera možete pješačiti, planinariti, voziti bicikl, skijati, veslati  te Istraživati  floru  i faunu. Za one avanturističkog duha tu je Rijeka Korana na kojoj predlažemo rafting, te vožnju kanuom ili kajakom.  Provozajte se šumama  i poljskim putovima, preko livada i uz skrovite potoke, rijeke i jezera i svim  onim dijelovima Nacionalnog parka Plitvička jezera koji nisu u dosegu oka pješaka. Proučite  poučno-rekreativne staze šumskih ekosustava ; Staza Ćorkova uvala, staza Plitvica i staza Medveđak.

Gastro

Prepustite se gastronomskim užitcima  kuhinje koja se bazira na korištenju prirodnih i  domaćih  sastojaka i nikako ne razmišljajte  o kalorijama. Na ulasku u Nacionalni Park naići ćete na štandove na kojima mještanke prodaju izvorne kolače i slastice ovog kraja koji su napravljeni po receptima starima stotine godina i koji se stoljećima prenose usmenom predajom. Pršut, basa, janjetina s ražnja, lička juha, razne vrste mesa s krumpirom ispod peke, meso s roštilja, krumpirove police, pastrva, kiselo mlijeko, lički uštipci, ličke štrudle od sira ili jabuka samo su mali dio  od specijaliteta koje morate kušati.

Zabava

Plitvička jezera su mjesto gdje ćete se vraćati ponovno i ponovno, zbog prekrasnog neponovljivog krajolika i ugodnih hotela i restorana. U autentičnom restoranu Lička kuća možete kušati specijalitete ličkog kraja te gledati njihovo pripremanje. Gornji dio ovog restorana podijeljen je na lička sela, a posjetitelji mogu vidjeti i niz uporabnih predmeta karakterističnih za nekadašnji život ličkih obitelji.

Prikaži više
Prikaži manje
PRONAĐI SMJEŠTAJ
Gdje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Djece 0-17

Nastavi istraživati Plitvice Regija:

Plitvice preporuka smještaja

* cijene za lipanj, 2023 za maksimalan kapacitet i minimalan boravak od 7 dana

 • Poljanak,
 • Osobe: 4-6
 • Ocjena gostiju: 4,5
 • Zadnja rezervacija prije 4 dana
Soba - Rakovica Soba Anton Od 35 €
 • Rakovica,
 • Osobe: 2-5
 • Ocjena gostiju: 4,6
 • Zadnja rezervacija prije 5 dana
 • Korenica,
 • Osobe: 4-5
 • Ocjena gostiju: 4,9
 • Zadnja rezervacija prije 10 dana
 • Smoljanac,
 • Osobe: 6-8
 • Ocjena gostiju: 4,5
 • Zadnja rezervacija prije 4 dana

Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2023