Južnodalmatinski otoci

Južnodalmatinski otoci INFO

Otoke južne Dalmacije, Korčulu, Mljet, Lastovo i skupinu Elafitskih otoka, karakterizira netaknuta priroda, duga povijesna tradicija, ribarenje i uzgoj maslina, plaže i uvale napravljene «rukama» mora i prirode, te mogućnostima opuštanja u robinzonskom smještaju na osami u izvornim kamenim kućicama ili apartmanima uz samo more.

Korčula, otok predivnih uvala, spilja i palača mediteranskog zdanja, poznata je kao rodno mjesto Marka Pola, najvećeg svjetskog putnika svih vremena i kao otok s dugom brodarskom povijesnom tradicijom i kamenom gradskom jezgrom s utvrdama i zidinama. Tri najveća naselja na Korčuli su Vela Luka, Blato i grad Korčula, a ostala mjesta su Lumbarda, Pupnat, Žrnovo, Čara, Smokvica i Račišće. Do danas je očuvana tradicionalna viteška igra «Moreška» koja se pleše ljeti na dan zaštitnika grada Korčule kao uspomena na borbu između Turaka i kršćana. Otok Korčula pravo je otkriće za ljubitelje sporta i aktivnog odmora.

Mljet je otok s posebno čistim morem i najbujnijom mediteranskom vegetacijom, bogatim podvodnim svijetom i pjeskovitim uvalicama. Nacionalni park Mljet se nalazi na sjeverozapadnom dijelu otoka i poznat je po Velikom jezeru i Malom jezeru. U Velikom jezeru je otok Sv. Marija na kojem su pronađeni ostaci rimske građevine, a poznat je i po Benediktinskom samostanu koji sa kulom čini obrambenu cjelinu. Bujna vegetacija pribavila je Mljetu atribut «zelenog otoka» koji se zbog svojih jezera proslavio širom svijeta. Otok Mljet je privlačan za ljubitelje speleologije, prepun je špilja i jama, a najpoznatija je svakako Odisejeva špilja u koju se može ući i s mora.

Otok Lastovo jedan od deset rajskih vrtova Sredozemlja s popisa prestižne Svjetske zaklade za prirodu (WWF). Poznat je po svojim fumarima-dimnjacima, a na Lastovu kao da je sve u znaku broja 46, 46 otočića koji ga okružuju, 46 plaža i 46 polja. Okruženost morem, otočićima i hridinama, rekreativni programi na moru čine južnodalmatinske otoke idealnim mjestima za miran odmor. Posjetite romantične uvale od kojih treba izdvojiti Zaklopaticu i Skrivenu Luku (Portorus) na Lastovu, a svojim se lijepim pješčanim uvalama ističe otočić Saplun pored Lastova.

Grad Korčula je smješten na sjeveroistočnom kraju istoimenog otoka. Grad se sastoji od starog grada koji se nalazi na ovalnom poluotoku te novih dijelova uz obalu istočno i zapadno od starog središta. U Korčuli se rodio čuveni svjetski putnik i istraživač, Marko Polo, a u gradu još uvijek postoji njegova rodna kuća. U Korčuli postoje brojni povijesni spomenici koji svjedoče o zanimljivoj prošlosti ovoga grada. Grad Korčula ima prirodni klimatizacijski sustav jer su ulice izgrađene tako da čak u najtoplijim danima svježi zrak cirkulira kroz ulice Korčule.

Vela Luka - je gradić koji se smjestio na zapadnom dijelu otoka Korčule u duboko usječenom i prostranom zaljevu. Stanovništvo se tu bavi poljodjelstvom, vinogradarstvom, maslinarstvom, ribarstvom i turizmom. Vela Luka je po veličini drugo mjesto na jadranskim otocima, sigurno sidrište i luka za nautičare. Ovo mjesto je zadnjih par godina atraktivno turističko središte zbog svoje dobre klime, bogate turističke ponude, čistog mora i zanimljive kulturne baštine. Vela Luka je poznata kao mjesto umjetnika, slikara i kipara, pjesnika i pjesme.

Lastovo je naselje iznad sjeverne obale u sjeveroistočnom dijelu istoimenog otoka. Lastovo posjeduje sve karakteristične odlike mediteranskog podneblja, blage i vlažne zime, a topla, duga i sušna sunčana ljeta. Okružen je s 46 manjih otočića i hridi. Lastovo je idealno mjesto za miran odmor, daleko od velike turističke vreve. Kvalitetan smještaj (hotel, apartmani), domaća hrana (Lastovo je poznato po jastozima) i dobra vina, te mogućnost rekreacije - jedrenje, surfing, ribolov - čine boravak ondje posebno ugodnim.
Posebno je atraktivna vožnja brodicama do otoka i otočića u lastovskom arhipelagu, na kupanje i riblji piknik. Otok ima prekrasne uvale od kojih treba izdvojiti Zaklopaticu i Skrivenu Luku (Portorus), a svojim se lijepim pješčanim uvalama ističe otočić Saplun.

Sobra - nalazi se na otoku Mljetu. Sobra je naselje i luka u istoimenom zaljevu. Proteže se duž luke i sadrži nekoliko restorana. Tu se stanovništvo bavi poljoprivredom, vinogradarstvom, ribarstvom i turizmom. Tokom cijele godine Sobra je povezana trajektima sa Dubrovnikom, a ljeti i sa mjestom Prapratno na poluotoku Pelješcu, što je čini pomorsko- prometnim središtem otoka. Iz Sobre je vrlo lako doći do Saplunare (16 km) kao i do Pomene i Polače (29 km), ulaznih točke za Nacionalni park Mljet.

Mikroklima

DUBROVNIK

Broj sunčanih sati godišnje - 2623,2 h

Srednje izmjerene temperature zraka 
   - siječanj    -   9,0 °C 
   - kolovoz  - 24,7 °C

Maximalne izmjerene temperature zraka 
   - siječanj   - 18,4 °C 
   - kolovoz  - 36,7 °C

Srednje izmjerene temperature mora 
   - sječanj   - 13,0 °C 
   - kolovoz  - 23,5 °C
Broj toplih dana > 25 °C 
   - svibanj   -   4 
   - lipanj      - 17 
   - srpanj     - 29 
   - kolovoz  - 29 
   - rujan      - 17


Znamenitosti

Otok Korčula

 • - Stara gradska jezgra grada Korčule ima tlocrt „na riblju kost“ rasprostrane na malenom poluotoku. Na najvišoj zaravni oblikovan je glavni trg koji je središte društvenog života, a drugi, mali trg nalazi se do glavnih gradskih vrata uz južne obrambene zidine. Tu su Vijećnica i Knežev dvor. U jezgri Starog grada Korčule nalazi se još 9 crkava. Zanimljiva su i dva drevna ulaza u grad Korčulu – Morska i Kopnena vrata.
 • - Katedrala sv. Marka je smještena usred trga u gradu Korčuli. Od prvotne katedrale iz 14. stoljeća sačuvane su samo apside triju brodova. Ova katedrala završena je potkraj XV. stoljeća u prijelaznom stilu iz gotike u renesansu.
 • - Kulturni centar smješten u starom kašteletu u Veloj Luci - posjeduje vrijednu arheološku zbirku pretpovijesti iz neolitskog nalazišta, te rimskih lokaliteta. Tu je i zbirka suvremene umjetnosti domaćih i svjetskih umjetnika.
 • - Vela spilja- zaštićeno arheološko nalazište na jugozapadu otoka Korčule. Trenutni rezultati iskapanja vode nas u vrijeme od čak 20.000 godina prije Krista.
 • - Opatska palača u gradu Korčuli u kojoj se od 1953. nalazi čuvena Opatska riznica umjetničkih radova izloženih u šest dvorana i dvorištu. Ova je riznica jedna od najvrjednijih crkvenih zbirki u Dalmaciji.
 • - Rodna kuća Marka Pola nalazi se u središtu Staroga grada, sjeverno od katedralne crkve Sv. Marka.

Otok Lastovo

 • - Crkva sv. Kuzme i Damjana - crkva je sagrađena 1474. godine i posvećena nebeskim zaštitnicima otoka, svetačkoj, liječničkoj braći Kuzmi i Damjanu. Među najstarije umjetnine ove crkve svakako spada slika "Oplakivanje Krista“ iz 1545., drveno rokoko sjedalo iz 18. stoljeća, te srebrni i pozlaćeni gotički, renesansni i barokni predmeti iz bogate crkvene riznice.
 • - Svjetionik Struge je najstariji austro-ugarski svjetionik na Jadranu, smješten na uzvisini povrh uvale Portorus na nadmorskoj visini od 90 m (Skrivena Luka). S njega se pruža očaravajući pogled na otvoreno more.
 • - Crkva sv. Luke - predromanička crkvica sagrađena u 11. stoljeću i najstarija je crkvica na otoku a treća najstarija crkvica u Hrvatskoj.

Otok Mljet

 • - Polače - mala, zaštićena luka koja svoje ime duguje upravo velebnoj palači koju je dao sagraditi rimski car. Palacij su sagradili Rimljani te je to danas jedan od najznačajnijih spomenika iz rimskog razdoblja. Crkvice, bazilike i utvrda potječu iz rimskog doba i ističu važnosti Polača u njihovo doba.
 • - Odisejeva Špilja nalazi se cca. 15 min hoda od Babinog polja. Vjeruje da ju je pohodio legendarni Odisej, kada je pao u ruke otočkoj nimfi Calypso koja ga je tamo zarobila na sedam godina. Tunel je dugačak oko 20 metara a more je duboko od 8 do 10 metara. Pristup špilji s kopna je moguć ali preko vrlo strmih improviziranih stepenica. Posebno je zanimljiv spektar boja koji se stvara oko podneva, kada sunčeva svjetlost najjače udara na područje špilje, što čini poseban prirodni fenomen.
 • - Crkva Sv. Marije i samostan – nalazi se na otočiću sv. Marije u Velikom Jezeru na otoku Mljetu. To je najstarija zavjetna crkva na Jadranu, svetište Gospe od Jezera, zaštitnice otoka.

Izleti

Dok boravite na jednom od Južnodalmatinskih otoka, Korčuli, Mljetu ili Lastovu, posjetite Dubrovnik koji je jedan od najvećih bisera Jadrana, poznat po svojoj staroj gradskoj jezgri okruženoj gradskim zidinama. Izleti s brodom su posebni i u njima će te zasigurno uživati. Otok Korčula, kao i drugi Južnodalmatinski otoci obiluje plažama u skrovitim uvalama koje oduševljavaju svakog posjetitelja jedinstvenom bjelinom uz tirkizno more. Posjetite otok Prozid koji je udaljen od Vele Luke svega pola sata vožnje brodom. Tu je poznati restoran „Prozid“ gdje u posebnom mediteranskom okruženju možete kušati razna domaća i internacionalna jela. Na otoku Prozidu su i tri najljepše plaže ovog područja „Bili Boci“. Obvezno otplovite i do “otoka Ljubavi”, malog otoka Ošljak. Na ovom jedinstvenom malom otoku osjetiti će te neopisiv mir I tišinu u netaknutoj prirodi koja opija mirisima Mediterana. Tijekom ljetne turističke sezone do otoka je omogućen organizirani prijevoz nekoliko puta na dan. Dolazak je moguć i u vlastitom aranžmanu, osobnim plovilima, taxi-brodovima ili pak preko rent-a-boat servisa. Posjetite i grad Korčulu te krenite obilazak rodnog grada Marka Pola, koji je poznat po renomiranim vinima i gradskim tvrđavama. Na otoku Mljetu nalazi se Nacionalni park Mljet gdje će te upoznati bogatstvo flore i faune, posjetiti samostan na otoku u Velikom jezeru na otoku Mljetu.

Otok Lastovo je zbog svoje veličine idealan za obilazak pješice, biciklom ili čak brodicom. Otplovite na cjelodnevni izlet na pjeskoviti otok Saplun u arhipelagu Lastovnjaci. Posjetite i otok Sušac koji ima oskudnu vegetaciju. Na otoku je više pitomih uvala idealnih za kupanje i ronjenje.

Avantura

Otoci južne Dalmacije nude izuzetne mogućnosti za bavljenje sportom. Za nešto hrabrije preporučujemo slobodno penjanje po brdima i kanjonima na otoku Korčuli, Mljetu i Lastovu ili speleologija na otoku Mljetu. Istražite Odisejevu špilju. Tu su i još neke vrlo atraktivne špilje kao Ostaševica i Morvica u zaleđu brda Veliki grad na sredini otoka. Otoke ćete najbolje upoznati budete li isprobali makadamske biciklističke staze. Za one koji vole jedriti ovo je pravi raj – jedrite i do okolnih otoka Visa i Hvara i otkrijte još neistražene uvale. Zaronite i u pravi podvodni raj. Upoznajte mnoštvo raznovrsne ribe i još raskošnije mnoštvo bolja, algi i koralja. 

Gastro

Bogata i autentična gastronomska ponuda otoka južne Dalmacije ostavlja svakog gurmana bez daha. Gastronomski užici posebni su upravo na otocima Korčuli, Lastovu i Mljetu gdje iz kristalno modrog mora ribari donose svježe ulovljenu ribu, a ekološki uzgojenom povrću ukus naglašava domaće maslinovo ulje. Posebnu radost za nepce su tri vrhunska bijela vina Pošip, Maraština i Grk, koja su ponos otoka Korčule. Riba se obično peče na žaru ali vrlo je ukusan "brodet"- kuhana riba s povrćem koji se poslužuje uz palentu. Ne mislite na kalorije i prepustite se slatkom okusu "prikle" (prženi uštipci obogaćeni suhim grožđem i bademom) na otoku Korčuli. Obvezno probajte tradicionalne slastice "cukarini", "klasuni" (kolači punjeni bademom), "hroštule" (krhko u ulju prženo tijesto), "kotonjata" (žele od dunja )... Arhipelag otoka Lastova i Mljeta bogat je vrhunskom ribom pa obvezno probajte Brodet od Škarpine, Jastoga na pastu, Srdele na žaru, Ribu na bijelo… Preporučujemo Kamenice – delikatesne morske školjke koje se uglavnom jedu sirove i imaju svojstva afrodizijaka.

Zabava

Mljet, Korčula i Lastovo pružaju bogatu ponudu barova uz same plaže za opuštanje uz koktele i šum mora. Na otoku Korčuli, na dan 29.07. doživite «Morešku», vitešku igru koja se svako ljeto pleše kao spomen na borbu između Turaka i kršćana, danas je tradicija otoka Korčule. Ne propustite doček ljetne nove godine u Korčuli koje se svake godine na kraju mjeseca lipnja slavi te se organizira proslava u stilu dočeka Nove Godine. Na otoku Lastovu održava se lastovski karneval u spomen na staru legendu kada su se stanovnici Lastova obranili od napada gusara, a ako ste ljubitelj dobre hrane svakako posjetite restorane i konobe na Korčuli, Mljetu i Lastovu sa bogatom ponudom morskih specijaliteta.

Prikaži više
Prikaži manje
PRONAĐI SMJEŠTAJ
Gdje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Djece 0-17

Nastavi istraživati Južnodalmatinski otoci Regija:

Južnodalmatinski otoci preporuka smještaja

* cijene za lipanj, 2024 za maksimalan kapacitet i minimalan boravak od 7 dana

 • Korčula - otok Korčula,
 • Osobe: 2-4
 • Ocjena gostiju: 4,8
Apartman - Gradina Apartman Ana Od 128 €
 • Gradina,
 • Osobe: 4-5
 • Ocjena gostiju: 4,4
Kuća - Vela Luka - otok Korčula Vila Rosada Od 285 €
 • Vela Luka - otok Korčula,
 • Osobe: 5-8
 • Ocjena gostiju: 4,9
 • Vela Luka - otok Korčula,
 • Osobe: 2-5
 • Zadnja rezervacija prije 18 dana

Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2023