Pelješac

Istraži Pelješac

Pelješac INFO

Na jugu Hrvatske nalazi se drugi po veličini hrvatski poluotok pod imenom Pelješac. Poluotok Pelješac se pruža uzduž obale, tj. Od Stonske prevlake do rta Lovišta i dug je 65 km a širok svega do 6 km. Na ovom slikovitom poluotoku se smjenjuju kamenita brda i plodne udoline te šume čempresa, alpskog bora i Pinije. Veliki dio Poluotoka prekrivaju kultivirani maslinici i vinogradi a veoma su česta i stabla južnog voća: smokava, badema, naranača, šipka, mandarina... . Uokolo poluotoka Pelješca je cijeli niz manjih i većih otoka a najviše ih je ispred zaljeva u kojem se nalaze Drače i Brijest. Pelješac je poznat po šljunčanim i pješčanim  plažama te  skrovitim uvalama do kojih se može doći samo brodom ili terencem. Poznate Plaže na Pelješcu su Prapratno plaža, Vodice plaža, Duba Plaža, Trstenica plaža, Dingač plaža, Mirce plaža...

Stanovnici Pelješca uglavnom se bave vinogradarstvom, maslinarstvom, ribarstvom i turizmom. Pelješac je izvrsno područje za uzgoj školjaka i ribe, proizvodnju vina i maslinovog ulja. Veća mjesta bogate turističke ponude su Ston, Brijesta, Trpanj, Viganj I Orebić. Za one koji žele svoj odmor provesti u tišini dalmatinskog mjesta, daleko od vrevi i gužvi tu su manja mjesta kao Žuljana, Podobuče, Lovište…

Do poluotoka Pelješca možete doći automobilom glavnom magistralom duž obale iz Stona. Dok putujete automobilom iz pravca Splita prema Pelješcu, na graničnom prijelazu s Bosnom i Hercegovinom u Neumu  će Vam trebati putovnica. Veze trajektom Pelješac ima sa Pločama (iz Trpnja), sa Korčulom (iz Orebića) i sa Mljetom (iz Trstenika).

Izdvajamo:

Orebić –najveće mjesto na Pelješcu a nalazi na jugozapadnom djelu poluotoka u podnožju brda Sv. Ilija. Orebić je kolijevka pomorskih kapetana i mornara čija se bogata tradicija čuva u Pomorskom muzeju. Mjesto Orebić nudi bogatu ponudu turističkih sadržaja, a smještaj potražite u hotelima i privatnim apartmanima. U uvali Trstenica nalazi se velika pješčana plaža, a ako ste zaljubljenik u osamu i stijene u okolici ćete pronaći brojne kamenite uvale i uvale s malim žalima. Okolica Orebića je pogodna za šetnje, planinarenje i skupljanje bilja, a nudi vam se i mogućnost da probate i kupite domaće pelješko vino ili prošek. Tijekom ljeta u Orebiću se organiziraju brojne fešte kao što su „večeri folklora“, „Noć Peliških jedara“ i često se organiziraju razni koncerti.

Ston - mali gradić koji se smjestio na samom početku poluotoka Pelješca. Poznat je još i kao „grad soli“, tu se nalazi i najduži kameni zid u Europi (5,5 m). U ovom gradu najznačajnija djelatnost je proizvodnja vina. Od povijesnih zanimljivosti u Stonu razgledajte crkvu Sv. Mihajla, crkvu Gospe od Lužina, Veliki Kaštio, kancelariju Dubrovačke Republike, knežev dvor, Napoleonovu cestu i brojne druge.

Trpanj - je predivno malo mjesto koje se smjestilo na sjeverozapadu Poluotoka Pelješca. Jedno je od najstarijih mjesta na ovom poluotoku. Stanovništvo se tu bavilo ribarstvom a danas i turizmom te je tako Trpanj postao prekrasna turistička destinacija. U ljetnim mjesecima na trpanjskoj rivi organiziraju se ribarske noći, boćarski turniri, pop koncerti, show programi za mlađu publiku, utrke tovara i brojne druge fešte. Mjesto je bogato prelijepim plažama a neke od najljepših su plaža „Pozora“, plaža „Luka“, plaža „Divna“, plaža „Duba“ i plaža „Jezero“.

Viganj - Viganj je malo turističko mjesto na zapadnom dijelu poluotoka Pelješca udaljeno svega 8 km od Orebića. Za Viganj se kaže da je sam po sebi botanički vrt bogat cvijećem i raslinjem koje su pomorci sa svojih putovanja donosili svojim voljenim ženama kao poklone. Stanovništvo se tu od davnina bavi poljoprivredom i ribarstvom te u zadnje vrijeme i turizmom. Viganj je bogat šljunčanim plažama i vrlo je popularan za ljubitelje sporta i aktivnog odmora pogotovo za one koji vole uživati u vodenim aktivnostima.

Mikroklima

DUBROVNIK

Poluotok Pelješac je smješten unutar sredozemnog klimatskog pojasa. Sjeveroistočni dijelovi poluotoka pod utjecajem su bure hladni i suhi, a jugozapadni zbog juga topliji i vlažniji. Prosječna temperatura zraka je 7°C u siječnju i 26°C u srpnju.

Broj sunčanih sati godišnje - 2623,2 h

Srednje izmjerene temperature zraka 
   - siječanj    -   9,0 °C 
   - kolovoz  - 24,7 °C

Maximalne izmjerene temperature zraka 
   - siječanj   - 18,4 °C 
   - kolovoz  - 36,7 °C

Srednje izmjerene temperature mora 
   - siječanj   - 13,0 °C 
   - kolovoz  - 23,5 °C
Broj toplih dana > 25 °C 
   - svibanj   -   4 
   - lipanj      - 17 
   - srpanj     - 29 
   - kolovoz  - 29 
   - rujan      - 17

Znamenitosti

Orebić

 • - Pomorski muzej – nalazi se na šetnici u more i u njemu možete pogledati raznoliku povijesnu građu važnu za pomorsku djelatnost Orebića. U arheološkom odjelu su antički, pretežno rimski, poganski, ranokršćanski predmeti iz svakodnevnog života i ulomci umjetničke obrade, te ulomci predromaničkog crkvenog namještaja iz doba pokrštavanja Hrvata. U muzeju su slike peljeških jedrenjaka , brodski alati, oružje,atlasi, nautičke i školske knjige i još mnogo zanimljivih stvari koje dočaravaju prošlost.
 • - Franjevački samostan i crkva Gospe od Anđela – nalaze se na 150 m nadmorske visine poviše Orebića, odakle se pruža očaravajući pogled na otoke Korčulu, Mljet, Lastovo...
 • - Crkva Gospe Delorite – to je trobrodna crkva Gospe Loretske – Delorite i može se reći da je jedna od najvećih crkava izvan Dubrovnika. Sagrađena je 1681. godine u sastavu franjevačkog samostana u kojem je živio i stvarao jedan od najvećih hrvatskih slikara, konavljanin - Mato Celestin Medović, čije su slike izložene u crkvi i samostanskoj zbirci.

Ston

 • - Stonske zidine i utvrde - su veličanstveno djelo koje je napravila Dubrovačka republika u ukupnoj dužini od 5.5 km, zidine su ojačane sa 40-ak kula i 5 tvrđava. Složeni obrambeni stonski korpus oblikovao se gotovo četiri stoljeća, zbog prilagodba terenu i razvoja naoružanja a čuvao je solanu, uzgajalište školjki i sam grad s Ston.
 • - Špilja Gudnja – je višeslojno prapovijesno nalazište na Pelješcu iznad Stona (oko 40 km sjeverozapadno od Dubrovnika)u masivu brda Porača,na nadmorskoj visini od 400m. Ulaz u pećinu okrenut je prema moru,a ispred njega pruža se izniman pogled na dobar dio južnog Jadrana i njegova zaleđa.
 • - Crkva sv. Mihajla - pred-romanička crkva Svetog Mihajla koja se nalazi na vrhu brežuljka što se uzdiže nad Stonskim poljem . U njoj su dijelom sačuvane najstarije freske ovog područja. Danas je ova crkva,zasigurno,jedan od najstarijih i najvrjednijih stonskih spomenika kulture.

Trpanj

 • - Gradina – nalazi se na brijegu neposredno iznad luke. Ova utvrda je nastala najvjerojatnije u nesigurnim prilikama kasnoantičkog vremena kako bi se caru Justijanu osigurala nesmetana plovidba.  Stubište i put koji vodi do ovog najznačajnijeg spomenika kulture i ujedno izvanrednog vidikovca izgrađeno je 1936. godine.
 • - Crkva sv. Petra i Pavla se po prvi  put spominje u povijesnim spisima 1657 godine. Od umjetničkih sakralnih djela u ovoj crkvi možemo izdvojiti kip gospe od Rozarija.
 • - Crkva sv. Roka – nalazi se na najvišem trpanjskom brežuljku s kojeg se pruža veličanstven pogled. Na temeljima starije crkvice, sagrađena je crkva ovom zaštitniku od kuge.

Izleti

Sa poluotoka Pelješca nude se raznolike kombinacije jednodnevnih i poludnevnih izleta: Otok Mljet, Otok Korčula, Delta Neretve, Dubrovnik, , Međugorje i još mnogi drugi. Ne propustite posjetiti Staru gradsku jezgru Dubrovnika. Opasana je kamenim zidinama, unutar kojih su uske kamene ulice, ugodne tople kavane, odlično očuvane crkve, mistične utvrde grada I trgovi. Ako dolazite u posjet gradskoj jezgri grada Dubrovnika vlastitim automobilom preporučujemo da se parkirate u svega pet minuta pješice udaljenoj Javnoj garaži na Ilijinoj glavici ili nekom od uličnih parkirališta. Otok Korčula je rodni otok velikog moreplovca Marka Pola. Propješačite otok Korčulu brojnim organiziranim rutama za šetnju. Upoznajte morešku, jedan od tri viteška plesa koje možete vidjeti samo na ulicama ovog prelijepog otoka. Nedaleko je i Nacionalni park na otoku Mljetu. Tamo će te uživati u opuštenoj šetnji uz Veliko i Malo Jezero. Na otoku sv. Marija u središtu jezera, smješten je samostan iz 12 st. Vrlo zanimljiva je Delta rijeke Neretve, protkana mrežom vijugavih kanala koju okružuju plantaže mandarina i prostrane močvare bogate raznolikim pticama (više od 250 vrsta).

Avantura

Poluotok Pelješac poznat je po odličnom vjetru koji posjetiteljima nudi širok spektar mogućnosti za jedrenje i  surfanje. Južni dio poluotoka Pelješac je bogat maestralom, koji čini sve te vodene sportske aktivnosti mogućim. Sudjelujte na organizaciji svjetskog kupa svake godine u Vignju i ne propustite Kite surfanje u Vignju i Kućištu. Zanimljivo podmorje nudi nezaboravno ronjenje. Ronilačke klubove naći će te u Orebiću, Vignju, Žuljani i Trsteniku. Na makadam stazama okolnih brda moguća je vožnja biciklom a po brdima Sv. Ilija iznad Orebića i Sv. Ivan kod Žuljane možete planinariti uz nezaboravan pogled na okolne otoke.

Gastro

Možete biti uvjereni da Vas kuhinja ovog dijela Dalmacije neće razočarati. Pelješac je poznat po odličnom vinu, kao što je Plavac Mali, vino sa svjetski priznatih lokaliteta Dingač i Postup. Kušanje tih čuvenih visokokvalitetnih autohtonih vina neizostavan je obred svakoga tko posjeti ovaj kraj . Tu su  i vrhunska, svjetski priznata bijela vina Grk, Pošip i Maraština . Ne propustite kušati poznate delicije od školjki, kamenice - morske školjke koje se jedu gotovo sirove, a poznate su po svojem afrodizijačkom djelovanju. . Kamenice, mušule, kunjke, brbavice samo su neke od školjaka koje pružaju neponovljiv gastronomski doživljaj, a njima se naravno priključuju i oborite ribe kao orade, lubini, zubaci, ovčice, potom mekušci kao hobotnice, muzgavci, lignji i sipe od kojih se rade vrhunski specijaliteti. Probajte tradicionalne dalmatinske slastice, rozata, hruštule i fritule.

Zabava

Svoje ugodne večeri uz pjesmu, vino i domaće specijalitete provedite u starim, izvornim, i dalmatinskim konobama ili prisustvujte organiziranim pučkim feštama uz pečenu ribu i domaće vino. Ugodnom šetnjom gradom doživite i večeri dalmatinske pjesme u starim gradskim jezgrama. Gurmani će svoje zadovoljstvo pronaći u restoranima u Stonu, među njima je najpoznatiji restoran Kapetanova Kuća, koji nude bogatu ponudu autohtonih specijaliteta i pripravaka ribe, kamenica i drugih školjki te konoba Donmanoeta u Janjini, a ako želite kušati domaća, svjetski priznata vina svratite do vinarije Bartulović u Prizdrini.  Za one koji žele noćni provod do jutra Pelješac nudi noćne klubove u Trpnju i Orebiću te partyje na plažama ili se zabavite u Korčuli na otoku Korčuli, koja je brodom udaljena samo nekoliko minuta od Orebića.

Prikaži više
Prikaži manje
PRONAĐI SMJEŠTAJ
Gdje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Djece 0-17

Nastavi istraživati Pelješac Regija:

Pelješac preporuka smještaja

* cijene za lipanj, 2024 za maksimalan kapacitet i minimalan boravak od 7 dana

Kuća - Orebić Vila Maris Od 1098 €
 • Orebić,
 • Osobe: 10
 • Zadnja rezervacija prije 3 dana
 • Putniković,
 • Osobe: 2-4
 • Ocjena gostiju: 4,5
 • Zadnja rezervacija prije 14 sati
 • Dingač Borak,
 • Osobe: 8
Apartman - Kučište Apartman Iva Od 64 €
 • Kučište,
 • Osobe: 2
 • Zadnja rezervacija prije 4 dana

Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2024