Peljesac

Explore Peljesac

Peljesac INFO

Na jugu Hrvaške se nahaja drugi največji hrvaški polotok, ki se imenuje Pelješac. Polotok Pelješac se razteza vzdolž obale - od Stonske ožine do rta Lovišta in je dolg 65 km in širok pa samo 6 km. Na tem slikovitem polotoku se izmenjujejo kamniti griči, rodovitne doline, gozdovi cipres, borovcev in alpskega bora. Velik del polotoka je prekrit z oljčnimi nasadi in vinogradi, zelo pogosta so sadna drevesa in agrumi: fige, mandlji, pomaranče, mandarine granatna jabolka, ...  Okoli polotoka Pelješac se nahaja cela vrsta manjših in večjih otokov, večina izmed njih se nahaja pred zalivom Drače in Elm. Polotok je znan po svojih prodnatih in peščenih plažah ter samotnih zalivih, ki jih lahko dosežete le s čolnom ali terencem. Znane plaže na polotoku so plaža Prapratno, Vodice, Duba, Trstenica, Dingač, Mirce, ...

Prebivalci Pelješca se ukvarjajo z vinogradništvom, oljkarstvom, ribištvom in turizmom. Polotok je odličen prostor za gojenje školjk in rib, proizvodnjo vina in oljčnega olja. Večja mesta z bogato turistično ponudbo so: Ston, Brijest, Trpanj, Viganj in Orebić. Tisti, ki želite preživeti dopust v mirnem kotičku Dalmacije, stran od vrveža in gneče so tu manjša mesta, kot so Žuljana, Podobuče, Lovište, ... Do polotoka Pelješac se lahko pripeljete z avtomobilom po glavni cesti ob obali iz Stona. Medtem ko  potujete z avtomobilom iz Splita do Pelješac boste na meji z Bosno in Hercegovino potrebovali potni list. Polotok ima trajektne povezave s Pločami (iz Trpanja), s Korčulo (iz Orebića) in z Mljetom (iz Trstenika).

Poudarjamo

Orebić - največje mesto na polotoku, ki se nahaja v jugozahodnem delu polotoka ob vznožju hriba Sv. Ilije. Orebić je zibelka kapitanov in mornarjev, katerih bogata tradicija se hrani v Pomorskem muzeju. Mesto ponuja široko paleto turističnih znamenitosti,  nastanitev poiščite v hotelih ali zasebnih apartmajih. V zalivu Trstenica se nahaja velika peščena plaža. Če ste ljubitelj samote, boste v okolici našli številne kamnite zalive z majhnimi plažami. Okolica Orebića je primerna za sprehode, pohodništvo in zbiranje rastlin, ponuja se vam tudi priložnost, da poskusite in kupite domače vino ali prošek. Poleti Orebić organizira številne festivale, kot so "folklorni večeri", "Noč Peliških jedara", pogosti se organizirani tudi različni koncerti.

Ston - mestece, ki leži na samem začetku polotoka Pelješac. Znan je tudi kot "mesto soli", saj se tu nahaja najdaljši kamniti zid v Evropi (5,5 m). V tem mestu je najpomembnejša dejavnost proizvodnja vina. Od zgodovinskih spomenikov v Stonu si oglejte cerkve Sv. Mihajla, cerkev Gospe od Lužina, Veliki Kaštio, pisarniški urad Dubrovniške republike, knežev dvor, Napoleonovo cesto in mnoge druge.

Trpanj - lepo mestece, ki leži na severozahodu polotoka Pelješac in je eno od najstarejših naselij na polotoku. Domačini se tu ukvarjajo z ribolovom in turizmom. Trpanj je čudovita turistična destinacija za vse okuse. V poletnih mesecih so na trpanjski rivi organizirane ribiške noči, turnirji v balinanju, pop koncerti, programi za mlajše občinstvo, oslovske dirke in številni drugi festivali. Kraj je bogat z lepimi plažami, nekatere od najlepših plaž so: "Plaža", "Luka," "Divna", "Duba" in plaža "Jezero".

Viganj -  majhno turistično mesto na zahodnem delu polotoka Pelješac, ki se nahaja le 8 km iz Orebića. Za Viganj pravijo, da je sam po sebi botanični vrt bogat z cvetjem in rastlinjem, ki so jih pomorščaki prinesli s svojih potovanj za svoje ljubljene žene. Prebivalstvo se je v preteklosti ukvarjalo s kmetijstvom in ribištvom, v zadnjem času pa predvsem s turizmom. Viganj je bogat s peščenimi plažami in je zelo priljubljen za ljubitelje športa ter aktivnega dopusta, zlasti pa za tiste, ki radi uživate v vodnih aktivnostih.

Mikroklima

Polotok Pelješac se nahaja v sredozemskem podnebnem območju. Severovzhodni deli polotoka so pod vplivom burje - hladni in suhi, jugozahodni deli pa zaradi juga toplejši in vlažnejši. Povprečna temperatura zraka v januarju je 7 ° C, v juliju pa 26 ° C .

Kultura

Orebić

 • - Pomorski muzej - se nahaja na promenadi ob morju in tu je mogoče videti pestro zgodovinsko gradivo pomembno za pomorsko industrijo mesta Orebić.
 • - V arheološkem oddelku so antični, pretežno rimski, poganski, zgodnje krščanski predmeti iz vsakdanjega življenja in delci umetniške obdelave ter fragmenti predromanskega cerkvenega pohištva iz časa pokrščevanja Hrvatov. V muzeju so slike jadrnic, morskega orodja, orožja, atlasi, navtične in šolske knjige in še veliko več zanimivih stvari.
 • - Frančiškanski samostan in cerkev Naše Gospe od angelov - se nahaja na nadmorski višini 150 m nad Orebićem, od koder se vam ponuja čudovit razgled na otoke Korčulo, Mljet, Lastovo...
 • - Cerkev Gospe Delorite - to je cerkev Gospe Loretske - Delorite in lahko rečemo, da je ena od največjih cerkva zunaj Dubrovnika. Zgrajena je bila leta 1681 v sestavu frančiškanskega samostana, kjer je živel in ustvarjal eden izmed največjih hrvaških slikarjev, konavljanin - Mato Celestin Medović (slike so prikazane v cerkvi in v samostanski zbirki).

Ston

 • - Stonske stene in utrdbe - veličastno delo, ki je naredila Dubrovniška republika v skupni dolžini 5,5 km,  stene pa so okrepljene s 40 stolpi in 5 utrdbami.
 • - Zapleten obrambni sistem je nastajal skoraj štiri stoletja. Zaradi prilagoditve terenu je ohranil stare soline in vzgajališče školjk.
 • - Jama Gudnja - večplastno prazgodovinsko nahajališče na Peljašču nad Stonom (približno 40 km severozahodno od Dubrovnika) v masivu hriba Porača, na nadmorski višini 400 m. Vhod v jamo je obrnjen proti morju, v ospredju je izjemen pogled na velik del južnega Jadrana in njegovega zaledja.
 • - Cerkev Sv. Mihajla - predromanska cerkev Svetega Mihajla, ki se nahaja na vrhu hriba, ki se dviga nad Stonskimi polji. V njej so ohranjeni ostanki najstarejših fresk tega področja. Danes je ta cerkev vsekakor ena od najstarejših in najbolj dragocenih stonskih  kulturnih spomenikov tega mesta.

Trpanj

 • - Gradina - se nahaja na vzpetini nad pristaniščem. Ta trdnjava je verjetno nastala v nevarnih razmerah v poznih rimskih časih, da bi se cesarju Justijanu zagotavilo nemoteno jadranje. Stopnice in pot, ki vodi do tega najpomembnejšega kulturnega spomenika je tudi izredna razgledna točka, ki je bila zgrajena leta 1936.
 • - Cerkev Sv. Petra in Pavla se prvič omenja v zgodovinskih zapisih leta 1657. Od svetih umetniških del v tej cerkvi lahko omenimo kip Gospe od Rozarija.
 • - Cerkev Sv. Roka (zaščitnik proti kugi) -  nahaja se na najvišjem hribu, s katerega se vam ponuja čudovit pogled. Cerkev je zgrajena na temeljih starejše cerkve.

Izleti

S polotoka Pelješac se vam ponujajo različne kombinacije enodnevnih in poldnevnih izletov: otok Mljet, Korčula, Delta Neretve, Dubrovnik, Međugorje in mnogi drugi. Ne pozabite obiskati staro mestno jedro Dubrovnika. Obdan je s kamnitimi zidovi, v katerem so ozke kamnite ulice, prijetne kavarne, odlično ohranjene cerkve, mistične mestne trdnjave in trgi. Če ste prišli na obisk mesta Dubrovnika z avtom, vam priporočamo, da ga parkirate v samo pet minut oddaljeni javni parkirni garaži na Ilinoj glavici ali v enem od uličnih parkirišč. Preberite naš blog in izvedite katerih 10 znamenitosti ne smete zamuditi v Dubrovniku. Otok Korčula je rojstni kraj velikega pomorščaka Marka Pola. Prepešačite celotni otok, kjer so organizirane številne poti za sprehode. Spoznajte moreško, eden od treh viteških plesov, ki jih lahko vidite le na ulicah tega čudovitega otoka. V bližini se nahaja narodni park Mljet, kjer lahko uživate v lagodnem sprehodu vzdolž Velikega in Majhnega Jezera. Na otoku Sv. Marija sredi jezera se nahaja samostan iz 12. stoletja. Zelo zanimiva je delta reke Neretve, ki je prepletena z mrežo vijugastih kanalov, ki obkrožajo plantaže mandarin in močvirje bogato z raznolikimi pticami (več kot 250 vrst).

Šport

Polotok Pelješac je znan po močnem vetru, ki ponuja obiskovalcem široko paleto možnosti za jadranje in deskanje. Na južnem polotoku Pelješac piha maestral, zaradi česar so vam na voljo vse vodne športne aktivnosti. Sodelujte pri organizaciji svetovnega prvenstva, ki poteka vsako leto v Viganju, ter se odločite za kajtanje v Viganju in Kućištah. Zanimiv podmorski svet ponuja nepozabno podvodno potapljanje. Potapljaški klub boste našli v Orebiću, Viganju, Žuljani in Trsteniku. Na poteh po okoliških hribih je mogoče voziti kolo, po hribih Sv. Ilija nad Orebičom in Sv. Ivan v Žuljanah lahko planinarite ob čudovitem razgledu na okoliške otoke.

Gastronomija

Lahko ste prepričani, da vas kuhinja v tem delu Dalmacije ne bo razočarala. Pelješac je znan po svojem odličnem vinu, kot je Plavac Mali, svetovno znani vini Dingač in Postup. Degustacija znanih lokalnih vin visoke kakovosti je pomemben obred vsakogar, ki obišče to področje. Tu lahko poskusite tudi svetovno znana bela vina Grk, Pošip in Maraština. Ne zamudite okusiti znane jedi iz školjk, ostrig - morske školjke, ki se jedo skoraj surove in so znane kot afrodiziak. Ostrige, dagnje, školjke so le nekatere od školjk, ki zagotavljajo nepozabno kulinarično doživetje, pa tudi ribe, kot so orade, brancin, zobatec,  mehkužci: hobotnice, lignji in sipe, iz katerega delajo vrhunske specialitete. Poskusite tudi tradicionalne dalmatinske sladice: rozata, hruštule in cmoke.

Nočno življenje

Svoje prijetne večere si popestrite s pesmimi, vinom in lokalnimi specialitetami v avtentičnih dalmatinskih gostilnah ali pa se udeležite organiziranih festivalov ljudske glasbe z ocvrtimi ribami in domačim vinom. Sladokusci boste z veseljem našli restavracije v Stonu, med njimi je najbolj slavna restavracija Kapetanova kuča, ki ponuja široko ponudbo avtentičnih specialitet in jedi iz rib, ostrig in drugih školjk ter gostilna Donmanoeta v Janjini. Če pa želite poskusiti domača in svetovno priznana vina, se odpravite v vinsko klet Bartulović v Prizdrini. Za tiste, ki se želite zabavati do jutra, vam Pelješac ponuja nočne klube v Trpanju in Orebiču ter zabave na plaži ali pa poiščite zabavo na otoku Korčula, ki je s čolnom oddaljena le nekaj minut od Orebića.

Prikaži več
Prikaži manj
NAJDI NAMESTITEV
Kje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Otrok 0-17

keep exploring Peljesac Regija:

Peljesac priporočilo namestitve

* cena za junij 2024 za maksimalno kapaciteto in minimalno bivanje 7 dni

 • Drace,
 • Osebe: 4-6
 • Ocena gostov: 4,9
Apartman - Kučište Apartmaj Iva Od 64 €
 • Kučište,
 • Osebe: 2
 • Zadnja rezervacija pred 6 dní
Apartman - Kučište Apartmaj Ljilja Od 114 €
 • Kučište,
 • Osebe: 4-5
 • Ocena gostov: 4,8
 • Zadnja rezervacija pred 6 dní
Apartman - Viganj Apartmaji Sun Od 114 €
 • Viganj,
 • Osebe: 2-4
 • Zadnja rezervacija pred 22 HODÍN

Zagotovite si ugoden dopust!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2023