Rivijera Dubrovnik

Rivijera Dubrovnik INFO

Rivijera Dubrovnik proteže se od delte rijeke Neretve  do rta  Oštra na samom jugu  Hrvatske. Specifičnost ovog područja je u tome što je prekinuto granicom s Bosnom i Hercegovinom, zbog čega je obavezna putovnica. Podijeljeno je tako u dva dijela: donja Neretvanska dolina koja ima prirodnu vezu s unutrašnjošću Hrvatske te uski obalni dio podno Dinarskog masiva s pripadajućim otocima od kojih su najznačajniji Korčula, Mljet, Lastovo i grupa Elafitskih.

Obala je prožeta zaljevima, pjeskovitim plažama egzotične ljepote, strmim klifovima izloženih otvorenom moru i mnoštvom pošumljenih otoka, gdje su srasla mjesta i gradovi oplemenjeni ljudskim životom. Bujna vegetacija u kojoj prevladavaju čempresi, borovi, masline, vinogradi, plantaže limuna i naranača, palme, agave i kaktusi stvaraju poseban mediteranski ugođaj.

Obilježja burne prošlosti ostavila su tragove mnoštva suvereniteta i pomorskih sila pa područje Rivijere Dubrovnik obiluje mjestima dugog povijesnog pamćenja, prirodnom i kulturnom baštinom te renesansnim  ljetnikovcima  sagrađenim u morskim uvalama okruženi perivojima i vrtovima. Tu su povijesni gradovi Dubrovnik – biser Mediterana, Korčula i Ston te istaknuta naselja stopljena u brižno njegovanim krajolicima;  Cavtat, Lopud, Trsteno, Slano, Mali Ston, Orebić, Lastovo…
Mnogi prirodni fenomeni u Dubrovačkoj rivijeri ostaviti će svakog  posjetitelja bez daha: visoravan Rudine, udoline Majkova, Stonsko Polje, Ombla kao izvorište najduže ponornice u Europi, Nacionalni park Mljet sa svojim jezerima te Rezervat Lokrum… sadržaj turističke ponude u Rivieri Dubrovnik udovoljiti će željama i vrlo zahtjevnih  posjetitelja.

Izdvajamo:

Dubrovnik – grad koji je  s razlogom  nazvan  „biser Jadrana“. Kroz stoljeća je Dubrovnik  metropola kulture,  opasan gotovo 2 km dugačkim zidinama, kulama i  tornjevima s kojih se pruža veličanstven prizor morske pučine i pogled na bližu gradsku okolicu.  Još prije 30 godina Dubrovnik je uvršten na UNESCO-v popis svjetske baštine. Crkve, samostani  i muzeji urađeni su fino isklesanim kamenom i podsjećaju na burnu povijest i izražajnu umjetničku tradiciju. Dubrovnik je grad vrlo  bogate turističke ponude s brojnim plažama koje  pružaju zabavu i komfor tijekom dana i noći

Cavtat - grad predivnih palača, ljetnikovaca i hotela, bujne vegetacije, lijepih plaža i uvala. Obala grada Cavtata okružena je brojnim malim otocima. Ovdje možete uživati u miru skrovitih uvala i dugih šetnji uz more, ili provoditi aktivan odmor uz brojne sportsko-rekreacijske, zabavne i kulturne programe.

Mlini- smješteni su u prekrasnoj uvali Župskog zaljeva, 7 km jugoistočno od Dubrovnika. Ime je dobilo  po mlinovima koje je pokretala mala rijeka Zavrelja, bogata izvorima pitke vode  i danas teče kroz mjesto. Uz svoju povijesno-kulturnu baštinu iz antičkih vremena osvaja svojim šljunčanim plažama i bujnom vegetacijom koja je sačuvana i njegovana stoljećima. Obilna vlaga i mnogo sunca  pogodovali su nastanku mirisnih mediteranskih  vrtova pretvarajući mjesto u jedinstven jadranski ekosustav.

Klek – malo mjesto gdje  živi oko dvjestotinjak stanovnika koji se bave poljodjelstvom, ribolovom i tek zadnjih godina turizmom. Klek krasi velika šljunčana i osvijetljena šetnica uz more - Lungo Mare, koja spaja Klek s mjestom Radalj. Ljubitelji sporta i aktivnog odmora mogu uživati u raznom sportskim aktivnostima kao biciklizmu, stolnom tenisu, tenisu, mini golfu, boćanju, pješačenju, ronjenju i  jedrenju. Idealno mjesto za obiteljski odmor.

Otok Lopud - Otok Lopud je smješten  sjeverozapadno od grada Dubrovnika i dio je elafitskog otočja koje čini skupina  otoka:  Šipan, Lopud, Koločep, Jakljan, Ruda, Goleč i Crkvine i neki manji otoci. Na otoku je jedno jedino naselje, također imena Lopud i dva prekrasna zaljeva;  Lopudski zaljev i Šunj. U zaljevu Šunj je jedna od najljepših pješčanih plaža na Jadranu.  Na otoku ne voze auta pa možete uživati u neopisivom miru.

Trsteno - Romantično mjesto poznato po  500 godina starim spomenicima prirode i  gigantskim azijskim platanama. Posjetite Arboretum Trsteno, vrt s ljetnikovcem, akvaduktom, mlinicom, baroknom fontanom sa Neptunom i nimfama.

Mikroklima

DUBROVNIK

Tipično mediteranski položaj  ovog područja pogoduje  blagim i vlažnim zimama te vrućim i sparnim ljetima. Prosječna zimska temperatura zraka je 17 C. Puno je  sunčanih dana i tijekom zimskih mjeseci, prosječno 2.600 sunčanih sati godišnje. Prosječna ljetna temperatura zraka je 27 C a mora 22 C. Ljetnu vrućinu  ublažuje blagi maestral – glasnik lijepog vremena, dok tijekom hladnijih mjeseci uobičajeno pušu bura i jugo. 

Broj sunčanih sati godišnje - 2623,2 h

Srednje izmjerene temperature zraka 
   - siječanj    -   9,0 °C 
   - kolovoz  - 24,7 °C

Maximalne izmjerene temperature zraka 
   - siječanj   - 18,4 °C 
   - kolovoz  - 36,7 °C

Srednje izmjerene temperature mora 
   - sječanj   - 13,0 °C 
   - kolovoz  - 23,5 °C
Broj toplih dana > 25 °C 
   - svibanj   -   4 
   - lipanj      - 17 
   - srpanj     - 29 
   - kolovoz  - 29 
   - rujan      - 17

Znamenitosti

Dubrovnik

 • - Gradske zidine - jedan od najmonumentalnijih fortifikacijskih spomenika u Europi. Zidine duge 1940 metara daju  Dubrovniku  onaj karakteristični, u cijelom svijetu znamenit izgled. Zid je na pojedinim mjestima visok čak  22 m,.
 • - Knežev dvor -  umjerena i jednostavna građevina, poznata je po povijesnim zbivanjima Dubrovnika.
 • - Palača Sponza  prelijepa je palača carinarnice - Divona, zvana Sponza bila trgovačka žila kucavica grada, dok se danas na njenom trgu svake godine svečano otvara Dubrovački ljetni festival.
 • - Onofrijeva česma– sagrađena oko 1400-te  godine, kao simbol izgradnje gradskog vodovoda  i dovoda izvorske vode iz 12 km udaljene Rijeke dubrovačke.
 • - Stradun - slavni dubrovački Stradun, pravim nazivom Placa, omiljeno  je šetalište svih Dubrovčana, osobito mladih i turista iz svih krajeva svijeta
 • - Samostan „Male braće“- biblioteka samostana jedna je od vrlo značajnih u svijetu, a u sklopu samostana još i danas radi jedna od starijih ljekarni u Europi osnovana 1317. Godine.
 • - Lovrijenac - monumentalna i impresivna tvrđava Izvan sklopa gradskih zidina, na 37 m visokoj litici. Tvrđava Lovrijenac poznata je  u svijetu kao izvanredna pozornica i istoznačnica danskom dvorcu Elsinor za izvedbu Shakespeareovog "Hamleta".

Trsteno

 • - Ljetnikovac Gučetić – Gozze s vrtom koji se njeguje već od 15. st , akvaduktom, mlinicom, baroknom fontanom sa Neptunom i nimfama  te vidikovcem prema moru i otocima. Vrlo  lijep primjer vrtne arhitekture dubrovačkih ljetnikovaca.

Ston

 • - Stonske Zidine s Kulama i tvrđavama  su jedan od većih srednjovjekovnih urbanističkih pothvata  u ukupnoj dužini od 5.5 km, sa 40-ak kula i 5 tvrđava.

Cavtat

 • - Mauzolej obitelji Račić djelo najpoznatijeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, nalazi se na groblju sv. Roka.
 • - Knežev dvor palača je iz 16. st., nekad sjedište dubrovačkog kneza a  danas galerija.

Otok Lokrum

 • - Benediktinski samostan botanički vrt osnovan 1023.
 • - Fort Royal tvrđava u obliku zvijezde s koje se pruža predivan pogled na Dubrovnik, Cavtat i otoke.

Izleti

Zbog velike  raznovrsnosti prirodnih i kulturoloških blagodati područja Riviere Dubrovnik, svaki posjetitelj se želi vratiti opet i upoznavati je uvijek nanovo. S Dubrovačke Riviere nude se raznolike kombinacije jednodnevnih i poludnevnih izleta:  Otok Mljet, Otok Korčula, Delta Neretve, Trsteno, Ston, Čilipi i još mnogi drugi.

Bez obzira u kojem djelu Dubrovačke Riviere boravili, nikako ne propustite posjetiti Staru gradsku jezgru Dubrovnika. Opasana je kamenim zidinama, unutar kojih su  uske kamene ulice, ugodne tople kavane, odlično očuvane crkve, mistične utvrde grada I  trgovi. Ako dolazite u posjet gradskoj jezgri grada Dubrovnika vlastitim automobilom preporučujemo da se parkirate u svega pet minuta pješice udaljenoj Javnoj garaži na Ilijinoj glavici ili nekom od uličnih parkirališta. Ako putujete na neke od otoka koristiti će Vam parkiralište u Luci Gruž.  

Ako želite upoznati tradiciju življenja zaleđa Dubrovačke rivijere posjetite  izvorne konobe i agroturizam u Konavlima i opustite se  uz jahanje i šetnje. Otok Korčula je  rodni otok velikog moreplovca  Marka Pola.  Propješačite  otok Korčulu brojnim organiziranim  rutama  za šetnju. Upoznajte morešku, jedan od tri viteška plesa koje možete vidjeti samo na ulicama  ovog prelijepog otoka. Nedaleko je i Nacionalni park na otoku Mljetu. Tamo će te uživati u opuštenoj šetnji uz Veliko i Malo Jezero. Na otoku sv. Marija u središtu jezera, smješten je samostan iz 12 st. Vrlo zanimljiva je Delta rijeke Neretve, protkana mrežom vijugavih kanala koju okružuju plantaže mandarina i prostrane močvare bogate raznolikim pticama (više od 250 vrsta).  
Prošetajte i Stonom, malim gradom  s najdužim očuvanim zidinama u Europi i solanom iz 14. stoljeća. Elafitske otoke čini skupina  otoka:  Šipan, Lopud, Koločep, Jakljan, Ruda, Goleč i Crkvine i neki manji otoci, gdje je aristokracija  srednjovjekovne Dubrovačke Republike gradila ljetnikovce za ugodna utočišta tijekom vrućih ljetnih dana. 

Avantura

Jedrenje ili vožnja motornim jahtama, veslanje, plivanje, podvodni ili big game ribolov imaju svoje duboke  korijene upravo u ovim krajevima. Jednu od najstarijih i tradicionalno popularnih sportova  na Rivieri Dubrovnik  je vaterpolo. Oni koje zanima podmorje mogu se uključiti u rad škola ronjenja na Mljetu i u Prišapnu na otoku Korčuli. Tu su  i brojna  igrališta, tereni i rekviziti za sve sportove na kopnu i vodi, od tenisa i stolnoga tenisa do jedrenja te  više sportskih dvorana i fitness-centara s bazenima, saunama, masažom, aerobikom, solarijima.

Gastro

Svoje gastronomsko  putovanje po Dubrovačkoj Rivijeri obvezno započnite  dolinom Neretve u kojoj je karakteristična poslastica brodet od jegulja ili od žaba te jela od divljači. Posebno divlja patka (liska) pravi je specijalitet i nezaboravan doživljaj.
Ston je poznat po svježim školjkama kamenicama i kunjkama. Korčulani štuju svoja starinska jela kao što su makaroni s vretena ili cukarini a Blaćani će Vas ponosno ponuditi izborom osamdesetak jela, pića i slastica koje ljubomorno prikupljaju i čuvaju, te ih skoro svake godine predstavljaju na posebnim  gozbama. Raznovrsnih delicija i specijaliteta od ribe, rakova, školjaka, morskih ježeva i zelja možete kušati na otoku Korčuli. Na Mljetu, Šipanu, Lopudu i Koločepu kušajte  izvanredno ukusna jela od sušene ribe ili morskih plodova. Na obali valja posjetiti luku Slano, pa kušati pršut i sir iz ulja te u  Zaton Malom  nadaleko poznati crni rižoto i zelenu manestru koja se posebno priprema u Srebrenom, Mlinima i Cavtatu. Sva ova jela sladokusac treba obavezno podržati gutljajima dobrog Grka, Pošipa, ili Maraštine.  Recepte tradicionalnih dubrovačkih jela, kao što je Rozata ili Šporki makaruni potražite na našem blogu.

Zabava

Grad Dubrovnik, kao središte Riviere Dubrovnik,  poznat je po brojnim glazbenim večerima, dramskim predstavama u jedinstvenom ugođaju tvrđava i palača koje u  vrijeme trajanja Dubrovačkih ljetnih igara postaju otvorene pozornice. Ulice gradske jezgre obiluju restoranima i barovima od kojih je svaki za sebe poseban. Tematski party s gostovanjima poznatih DJ-a organiziraju se  u Lazaretima i na poznatoj dubrovačkoj plaži Banje. Zašto je plaža Banje proglašena jednom od 10 najljepših u svijetu saznajte na našem blogu. Poznat je i kafić Trubadur gdje se organiziraju jazz večeri i večeri glazbe. Okolna mjesta grada Dubrovnika također nude  bogati program koji uključuje folklorne večeri, večeri ozbiljne glazbe, gostovanja dalmatinskih klapa, nezaobilazne ribarske večeri te izložbe ručnih radova.

Prikaži više
Prikaži manje
PRONAĐI SMJEŠTAJ
Gdje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Djece 0-17

Nastavi istraživati Rivijera Dubrovnik Regija:

Rivijera Dubrovnik preporuka smještaja

* cijene za lipanj, 2023 za maksimalan kapacitet i minimalan boravak od 7 dana

 • Klek,
 • Osobe: 2-6
 • Ocjena gostiju: 4,8
 • Zadnja rezervacija prije 3 dana
 • Slano (Dubrovnik),
 • Osobe: 2
 • Ocjena gostiju: 4,9
 • Blace (Opuzen),
 • Osobe: 2-3
 • Ocjena gostiju: 4,8
 • Zadnja rezervacija prije 10 dana
 • Repić,
 • Osobe: 4
 • Ocjena gostiju: 4,6
 • Zadnja rezervacija prije 12 dana

Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2023