Riviera Dubrovnik

Riviera Dubrovnik INFO

Dubrovniška riviera se razteza od delte reke Neretve do rta Oštir na skrajnem jugu Hrvaške. Posebnost tega področja je v tem, da je prekinjeno z mejo z Bosno in Hercegovino, zaradi česar se zahteva potni list. Tako je riviera razdeljena v dva dela: spodnja dolina Neretve, ki ima naravno povezavo z notranjostjo Hrvaške in ozko obalno območje ob vznožju Dinarskega masiva. Najznačilnejši otoki so: Korčula, Mljet, Lastovo in Elafitski otoki. Obala je prežeta z zalivi, peščenimi plažami z eksotično lepoto, strmimi klifi, ki so izpostavljeni odprtemu morju in številnimi gozdnatimi otoki, kjer so zrasla mesta. Gosta vegetacija, kjer prevladujejo ciprese, bori, oljke, vinogradi, limone, nasadi pomaranč, palme, agave in kaktusi ustvarjajo posebno sredozemsko vzdušje. Burna preteklost je pustila številne sledi suverenosti in pomorskih sil. Dubrovniška riviera je polna zgodovinskih mest, ki imajo bogato naravno in kulturno dediščino in renesančnih vil, ki so obdane s parki in vrtovi. Ta zgodovinska mesta so: Dubrovnik - biser Sredozemlja, Korčula, Ston, Lopud, Trsteno, Slano, Mali Ston, Orebić, Lastovo, ...

Številni naravni pojavi bodo v Dubrovniški rivieri pustili vse obiskovalce brez sape: Rudine, doline Majkova, Stonsko Polje, Ombla, Nacionalni park Mljet s svojimi jezeri, rezervat Lokrum,... vsebina turistične ponudbe v Dubrovniški rivieri bo zadovoljila želje še tako zelo zahtevnih obiskovalcev.

Poudarjamo :

Dubrovnik - mesto, ki se upravičeno imenuje "biser Jadrana". Skozi stoletja je Dubrovnik kulturna prestolnica. Mesto je obdano s skoraj 2 km dolgimi zidovi, stolpi in obzidjem, s katerih je veličasten razgled na morje in na mestno okolico. Že 30 let je Dubrovnik uvrščen na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Cerkve, samostani in muzeji so bili narejeni iz lepo izklesanega kamna, ki spominja na burno zgodovino in značilno umetniško tradicijo. Dubrovnik je mesto z zelo bogato turistično ponudbo s številnimi plažami, ki zagotavljajo udobje in zabavo podnevi in ponoči. Preberite naš blog o tem, zakaj vas bo prav Dubrovnik očaral z romantiko in zakaj so Banje ena od 10 najlepših plaž na svetu.

Cavtat - mesto čudovitih palač, vil in hotelov, bujne vegetacije in čudovitih plaž ter zalivov. Obalna mesta Cavtata so obdana s številnimi majhnimi otoki. Tu boste lahko uživali v miru samotnih zalivov in dolgih sprehodih ob morju ali pa se odločite preživeti aktivne počitnice s številnimi športno-rekreativnimi, zabavnimi in kulturnimi programi.

Mlini se nahajajo v čudovitem Župskem zalivu, 7 km jugovzhodno od Dubrovnika. Ime Mlini izvira iz mlinov, ki so bili postavljeni na reki Zavrelja, ki je bogat izvir pitne vode in še danes teče reka skozi mesto. Poleg svoje zgodovinske in kulturne dediščine iz starih časov, vas ta kraj osvoji še s peščenimi plažami, ki so znana že stoletja. Obilje vlage in sonca sta pripomogla k nastanku dišečih sredozemskih vrtov in tako se je mesto preoblikovalo v edinstven ekosistem na Jadranu.

Klek - kraj, kjer živi okoli 200 ljudi, ki se ukvarjajo s kmetijstvom, ribištvom in šele v zadnjih letih s turizmom. Klek se ponaša z veliko prodnato in osvetljeno sprehajališče ob morju - Lungo Mare, ki povezuje Klek z mestom Radalj. Ljubitelji športa in aktivnega dopusta lahko uživate v različnih športnih aktivnostih, kot so kolesarjenje, namizni tenis, tenis, mini golf, pohodništvo, potapljanje in jadranje. To mesto je idealno za družinske počitnice.

Otok Lopud - Lopud se nahaja severozahodno od Dubrovnika in je del Elafitskih otokov, ki  jih sestavlja skupina otokov: Šipan, Lopud, Koločep, Jakljan, Ruda, Goleč in Crkvine ter nekaj manjših otokov. Na otoku je samo eno naselje, ki se prav tako imenuje Lopud in tudi dva čudovita zaliva: Lopudski zaliv in Šunj. V zalivu Šunj se nahaja ena izmed najlepših plaž na Jadranu. Na otoku ne boste našli avtomobilov, tako da lahko uživate v miru in tišini. Več o otoku Lopud najdete na našem blogu.

Trsteno - Romantični kraj, ki je znan po svojih 500 let starih naravnih spomenikov in velikanskih azijskih drevesih. Obiščite Arboretum Trsteno, kjer lahko vidite čudovite vrtove, akvadukt, baročno fontano z Neptunom in nimfami.

Mikroklima

Tipični sredozemski položaj tega področja z blagimi in mokrimi zimami ter vročimi in vlažnimi poletji. Povprečna zimska temperatura je 17°C. V zimskih mesecih obstaja veliko sončnih dni, v povrečju 2600 ur na leto. Povprečna poletna temperatura je 27° C in 22° C. Poletno vročino ublaži nežnem maestral - glasnik lepega vremena, medtem ko v hladnejših mesecih ponavadi piha burja in jugo.

Kultura

Dubrovnik

 • - Mestno obzidje - eden od največjih utrdbenih spomenikov v Evropi. 1940 metrov obzidja  dajejo Dubrovniku značilen izgled, ki je znan po vsem svetu. Stena je visoka, ponekod celo 22 metrov.
 • - Knežev dvor - zmerna in enostavna gradnja, ki je znana po zgodovinskih dogodkih
 • - Palača Sponza je čudovita palača in je bila v preteklosti ključnega pomena za trgovino. Tu se vsako leto odpre Dubrovniški poletni festival.
 • - Onofrijeva fontana - zgrajena okoli leta 1400 kot simbol izgradnje mestnega vodovoda in dobava vode ter izvirske vode iz 12 km oddaljene Rijeke Dubrovačke.
 • - Stradun - znameniti dubrovniški Stradun, s pravim imenom Placa, ki je priljubljeno sprehajališče vseh meščanov Dubrovnika , še zlasti mladih in turistov z vsega sveta.
 • - samostan "Male brače" - knjižnica samostana je  ena izmed najpomembnejših na svetu in v sklopu samostana lahko še vedno najdete eno izmed najstarejših lekarn v Evropi, ki je bila ustanovljena leta 1317.
 • - Lovrijenac - monumentalna in impresivna trdnjava zunaj obzidja na 37 m visokem klifu. Trdnjava Lovrijenac je znana po vsem svetu in je podobna danskemu gradu Elsinore (izvedba Shakespearovega "Hamleta").

Trsteno

 • - Poletni Gučetić - Gozze z vrtom (negovan že od 15. stoletja), vodovod, mlin, baročna fontana z Neptunom in nimfami in razgledna točka proti morju in otoki. Zelo lep primer vrtne arhitekture dubrovniških dvorcev.

Ston

 • - stene s stolpi in gradovi so ena izmed največjih srednjeveških mestnih projektov s skupno dolžino 5,5 km, kjer lahko najdete 40 stolpov in 5 utrdb.

Cavtat

 • - Mavzolej družine Račić je delo najbolj znanega hrvaškega kiparja Ivana Meštrovića, ki se nahaja na pokopališču Sv. Roka.
 • Palača Knežev dvor je palača iz 16. stoletja, kjer je bil nekoč sedež dubrovniškega kneza, danes pa je tu galerija.

Otok Lokrum

 • - Benediktinski samostan, ki je bil ustanovljen v botaničnem vrtu leta 1023
 • - Trdnjava Fort Royal v obliki zvezde, ki ponuja čudovit pogled na Dubrovnik, Cavtat in bližnje otoke.

Izleti

Zaradi velikih naravnih in kulturnih raznovrstnosti področja dubrovniške riviere, se vsak obiskovalec želi spet vrniti. Z dubrovniške riviere se ponujajo raznoliki dnevni in poldnevni izleti: otok Mljet, Korčula, Delta Neretve, Trsteno, Ston, Čilipi in mnogi drugi. Ko boste tu počitnikovali, ne pozabite obiskati staro mestno jedro, ki je obdano s kamnitimi zidovi, v katerem so ozke kamnite ulice, prijetne kavarne, ohranjene cerkve, mistične utrdbe in trgi. Če boste prišli z avtom, vam priporočamo, da parkirate v javni parkirni garaži na Ilijinoj glavici (samo pet minut hoje izven starega mesta) ali pa na ulici. Če potujete na otok, parkiranjte v Luci Gruž. Preberite na našem blogu katerih 10 znamenitosti ne smete zamuditi v Dubrovniku. Če želite izvedeti o tradiciji zaledja dubrovniške riviere, obiščite  izvirne gostilne in turistične kmetije v Konavli in se sprostite med jezdenjem ali sprehodi.
Otok Korčula je rojstni otok velikega pomorščaka Marka Pola. Prepešačite otok, kjer so  organizirane številne poti za pohodništvo. Spoznajte ples moreška, eden od treh viteških plesov, ki jih lahko vidite le na ulicah tega čudovitega otoka. V bližini se nahaja narodni park na otoku Mljetu. Tam boste uživali v prijetnem sprehodu vzdolž Velikega in Majhnega Jezera. Na otoku Sv. Marija sredi jezera se nahaja samostan iz 12. stoletja. Zelo zanimiva je delta reke Neretve, prepletena z mrežo vijugastih kanalov, ki obkrožajo nasade mandarin in prostrane močvare bogate z raznolikimi pticami (več kot 250 vrst). Sprehodite se tudi po Stonu, mestecu z najdaljšimi ohranjenimi zidovi in obzidjem v Evropi (iz 14. stoletja). Elafitske otoke sestavlja skupino otokov: Šipan, Lopud, Koločep, Jakljan, Ruda, Goleč in Crkvine ter nekaj manjših otokov, kjer je aristokracija srednjeveške dubrovniške republike zgradila svoje poletne dvorce za varno zatočišče v času vročih poletnih dni.

Šport

Jadranje ali vožnja z motornimi jahtami, veslanje, plavanje, ali pa ribolov imajo globoke korenine v tej regiji. Eden od najstarejših in tradicionalno priljubljen šport v dubrovniški regiji je vaterpolo. Tisti, ki se zanimajo za podmorski svet, se lahko vpišejo v šolo potapljanja na otoku Mljetu in v Pašmanu (otok Korčula). Tu obstajajo tudi številna igrišča, rekviziti za vse športe na kopnem in na morju; od tenisa, namiznega tenisa do jadranja, več športnih telovadnic in fitnes centrov z bazeni, savnami, masažami, aerobiko, solariji,...

Gastronomija

Kulinarično potovanje po dubrovniški rivieri se začne v dolini Neretve, kjer poskusite značilno poslastico: obara iz jegulj ali žab ter jedi iz divjačine.  Še posebno gurmansko doživetje je divja raca (liska), ki je prava domača specialiteta.
Ston je znan po  svežih ostrigah in školjkah. Korčulani častijo svoje stare jedi, kot so makaroni ali cukarini, prebivalci Blać pa vam bodo s ponosom ponujali širok izbor jedi, pijač in sladic, ki jih zbirajo in ljubosumno ohranjajo, ter jih vsako leto ob posebnih praznikih pripravljajo za obiskovalce.
 Na otoku Korčula lahko poskusite različne dobrote, ribje specialitete (raki, mehkužci, morski ježki,...) Na otoku Mljet, Šipan, Lopud in Koločep  poskusite okusne jedi iz posušenih rib ali morske sadeže. Na obali obiščite pristanišče Slano, kjer ne zamudite poskusiti pršut in sir v oljčnem olju, v Zaton Mali pa znameniti črni rižoto in zeleno mineštro, ki je posebej pripravljena v Srebrenu, Mlinih in v Cavtatu. V vseh teh jedeh se bo sladokusec okrepčal s kozarcem  Grka, Pošipa ali Maraštine. Recepte tradicionalnih jedi, kot je Rozata ali makaroni Šporki, lahko najdete na našem blogu.

Nočno življenje

Dubrovnik je središče Dubrovniške riviere, ki je znana po številnih glasbenih večerih, dramskih predstavah v edinstvenem ozračju trdnjav in palač, ki v času dubrovniškega poletnega festivala postane oder na prostem. Na ulicah mestnega jedra boste našli restavracije in bare, ki so vsi nekaj posebnega. Tematske zabave z gostujočimi DJ-ji se organizirajo v Lazaretih in na znameniti dubrovniški plaži Banje. Zakaj je plaža Banje proglašena za eno izmed 10 najlepših na svetu, si preberite na našem blogu. Zelo znana je kavarna Trubadur, kjer organizirajo jazz in ostale glasbene večere. Bogat program nudijo tudi okoliška mesta, ki vključuje folklorne večere, klasično glasbo, predstave dalmatinskih zborov, nepozabne  ribiške večere in izložbe ročnih del.

Prikaži več
Prikaži manj
NAJDI NAMESTITEV
Kje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Otrok 0-17

keep exploring Riviera Dubrovnik Regija:

Riviera Dubrovnik priporočilo namestitve

* cena za junij 2024 za maksimalno kapaciteto in minimalno bivanje 7 dni

 • Blace (Opuzen),
 • Osebe: 2-4
 • Ocena gostov: 4,9
 • Zadnja rezervacija pred 1 dní
 • Repic,
 • Osebe: 4
 • Ocena gostov: 4,7
 • Zadnja rezervacija pred 7 dní
Apartman - Dubrovnik Apartmaj Miho Od 139 €
 • Dubrovnik,
 • Osebe: 4
 • Ocena gostov: 4,7
 • Zadnja rezervacija pred 10 dní
 • Komarna (Klek),
 • Osebe: 3
 • Ocena gostov: 4,7
 • Zadnja rezervacija pred 2 dní

Zagotovite si ugoden dopust!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2024