Rivijera Opatija

Rivijera Opatija INFO

Na istočnoj strani poluotoka Istre, u Kvarnerskom zaljevu, tamo gdje Jadransko more najdublje zašlo u kontinent, smještena je Opatijska rivijera – kraljica Hrvatskog turizma. Proteže se obalnim pojasom od Uvale Preluk do naselja Zagorje podno masiva planine Učke te obuhvaća i njeno zaleđe – Liburniju ( Liburnija – naziv od ilirskog plemena koje je u prapovijesti naseljavalo to područje). Tu se nalazi osam turističkih mjesta sa brojnim restoranima, hotelima, vilama i parkovima: Opatija, Ičići, Ika, Lovran, Medveja, Moščenićka Draga, Volsko, Veprinac... Zbog svog karakterističnog geografskog položaja Opatijska rivijera ima idealne klimatske uvijete pa je od davnina poznata kao lječilište i destinacija s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj. U prošlosti Opatijska rivijera je bila odredište Europskog visokog društva o čemu svjedoče raskošne vile, hoteli i sanatoriji izuzetne arhitektonske vrijednosti, okružene prekrasnim botaničkim vrtovima. Posjećivali su je brojni carevi, kraljevi i poznati umjetnici. Tu je boravio austrijski car Franjo Josip, grčki kralj Georg, slavni ruski književnik Anton Pavlovič Čehov, američka balerina Isadora Duncan i mnogi drugi. Opatijska rivijera prepoznatljiva je i po jedinstvenim šetnicama, Lungomare duga 12 km, i nizom šumskih staza - laganih, rekreacijskih, i onih nešto težih, planinarskih, prema Parku prirode Učki. Bilo ljeto ili zima rivijera Opatije nudi vrhunski ambijent za opuštanje, oporavak i zabavu te je i jedna od vodećih kongresnih destinacija u Hrvatskoj. Zanimljivo je da se zbog klimatske različitosti Opatijske rivijere najhrabriji posjetitelji mogu u istome satu okupati u moru i sanjkati na padinama Učke!

Izdvajamo

Opatija je destinacija s najdužom tradicijom u turizmu Hrvatske i već 160 godina ugošćuje turiste iz cijeloga svijeta. Bujna vegetacija i ugodna klima su glavni razlozi začetka turizma i njegovog naglog razvoja u ovom gradu kojega još nazivaju „Kraljica Jadrana“. Opatija je i poznato lječilište pa je zbog toga jednako dobro posjećena u zimskim mjesecima. Nekada je bila odmorište mnogim aristokratima o čemu svjedoče vile, ljetnikovci i secesijskih hoteli ukrašeni zelenilom i prekrasnim vrtovima. Parkovi Opatije, osvijetljeno obalno šetalište, uređena kupališta, fontane i brojne stoljetne vile razlog su zašto se turisti iz godine u godinu vraćaju.

Ičići je mali primorski gradić koji se smjestio na dijelu Kvarnera, gdje se padine planine Učke spuštaju sve do mora. Zbog svog položaja ovaj gradić se vrlo brzo razvio u pravu turističku destinaciju s bogatom ponudom. A zbog bogate vegetacije i pogodne klime ovdje turistička sezona traje čitavu godinu. Jedna od glavnih atrakcija po kojoj je mjesto poznato je plaža Ičići, jedna je od najljepših plaža u ovome kraju i nudi razne mogućnosti zabave, a nalazi se u samom centru mjesta. Kroz mjesto prolazi poznato Lungomare, obalno šetalište koje je dugo 12km a proteže se od Voloskog do Lovrana.

Lovran je grad bogate turističke tradicije koji se smjestio na istočnim strmim padinama planine Učke . To je tipičan mediteranski grad s uskim ulicama i kućama građenima jedna uz drugu. Turizam se u Lovranu naglo razvio na prijelazu iz 19.st. u 20.st. a razlog tome je bujna mediteranska vegetacija, povoljan zemljopisni položaj i dobra klima.

Mikroklima

OPATIJA

Zbog svog prirodnog položaja Opatijska rivijera ima blagu mediteransku klimu koja ima posebne zdravstvene vrijednosti pa je već od davnina poznato lječilište. U tim klimatskim blagodatima veliku ulogu ima planina Učka koja je najšumovitija primorska planina u Hrvatskoj. Planinskim masiv Učke štiti područje opatijske rivijere od prodora kontinentalnog hladnog zraka, a od vjetrova s mora štite je otoci Krk i Cres pa zime nisu hladne, dok ljeta blaga i ugodna. Svoju bujnu vegetaciju Opatijska rivijera može zahvaliti i tome što je zbog količine padalina najvlažnija točka na obali Hrvatskog primorja. Prosječna temperatura zraka ljeti iznosi 22 C, a zimska 7 C. Temperatura mora ljeti se penje do 26 C. Zanimljivo je da su ljetne noći na opatijskoj Rivijeri vrlo ugodne jer do nje dopire svježi planinski zrak Učke pa se temperatura pred zoru spušta na 14° do 18° C. 

Broj sunčanih sati godišnje - 2151,8 h

Srednje izmjerene temperature zraka
- sječanj   -   5,6 °C
- kolovoz  - 22,9 °C

Maximalne izmjerene  temperature zraka
- sječanj   -  20,0 °C
- kolovoz  - 38,1 °C

Srednje izmjerene temperature mora
- sječanj   - 11,5 °C
- kolovoz  - 24,5 °C
Broj toplih dana > 25 °C
- svibanj   -  4
- lipanj     - 14
- srpanj    - 25
- kolovoz - 24
- rujan     - 11

Znamenitosti

Opatija

 • - Park Angiolina - Villa Angiolina- park je nastao u razdoblju od 1845.g. do 1860.g., u parku se nalaze mnoge biljke koje su donesene iz različitih krajeva svijeta. Vila je sagrađena 1844.godine. vila je bila nekadašnje središnje mjesto zabave tadašnje elite a danas je tu muzej turizma.
 • - Lungomare (obalni put)- građen je u etapama a proteže se od Preluka do Lovrana te je dug oko 12 kilometara.
 • - Crkva Marijina Navještenja- neoromaničko trobrodno zdanje s zelenom kupolom i pripadajućim samostanom. Nastala 1906.godine.
 • - Madonna- kip autora Rathauskog iz Graza koji je stajao na rtu dok ga nevrijeme nije srušilo. Danas je "Madonna" postavljena da bdije nad dušom grofa Arthura Kesselstadta, nestalog nedaleko tog rta u valovima 1891.
 • - Hoteli i vile- ljepota i posebnost ovdašnjih građevina impresioniraju. Najpoznatiji su hoteli Kvarner i Imperial te vila Amalia u kojoj su odsjedali europski kraljevi i carevi

 

Lovran

 • - župna crkvu Sv. Jurja- romanička građevina iz 13. st. koja je u 15. st. dobila novo ruho, kasnogotičke freske
 • - stara gradska jezgra- tipična srednjevjekovna jezgra koja čuva detalje iz povijesti, freske, pročelja i zidine koje podsjećaju na mediteransku urbanu gradnju
 • - gradska kula- ostatak fortifikacijskog sustava srednjovjekovnog Lovrana
 • - Lovranske vile- vila Santa Maria, vila Frappart, vila San Nicolo- danas se naziva vila Magnolia

Izleti

Dok boravite na Opatijskoj rivijeri ne propustite istražiti okolicu i upoznati se s prirodnim ljepotama Hrvatske. Posjetite Brijunsko otočje djevičanske ljepote . Uobičajeno kraće upoznavanje Brijuna odvija se turističkim vlakom; kroz safari-park, uz bizantski kastrum, rimsku rezidencijalnu vilu u zaljevu Verige, te druge ljepote i znamenitosti. Posjetite Pulu gdje se nalazi impozantni amfiteatar iz 1.st. Šesti je po veličini na svijetu i tu se tijekom ljeta održavaju mnogi koncerti. Ukoliko ste ljubitelj tradicije posjetite neka od brojnih autentičnih mjesta u Istri. Posjetite park prirode Učka bogat prirodnim izvorima vode, klisurama i spiljama i uživajte u pogledu na Istru, kvarnerske otoke, Gorski kotar, pa čak i talijanske Alpe. Nedaleko je i Nacionalni park Risnjak i uživajte u netaknutoj prirodi. Ne propustite posjetiti i najveći otok jadranskog mora – otok Krk i probajte vrhunsko hrvatsko vino Vrbničku Žlahtinu. Trsat je stara srednjovjekovna utvrda i naselje koje u sebi krije brojne tajne i vrijedne spomenike a nalazi se u Rijeci Otiđite do Italije i posjetite Veneciju, najromantičniji grad na svijetu. U Sloveniji se nalazi najveća i najspektakularnija pećina u Europi- Postojna.

Avantura

Opatijska rivijera nudi velike mogućnosti za rekreaciju i aktivni odmor. Ljubitelji sporta mogu se opustiti uz tenis i ronjenje (ronilački klubovi duge tradicije u Opatiji, Ičićima i drugim mjestima Opatija rivijere). Prepustite se vjetru i uživajte u jedrenju po Jadranskim otocima i u obilascima obale Opatija rivijere. Za one hrabrije u ponudi ima paragliding sa planine Učka.

Gastro

Lokalna gastronomija se temelji prvenstveno na morskim specijalitetima, karakterističnim regionalnim jelima i izvrsnim slasticama. Od brojnih specijaliteta izdvojili smo neke koje posebno karakteriziraju ovo područje.

 • - Lovranski maruni (kesteni)- na jesen se organizira fešta maruna, tzv. Marunada gdje se mogu jesti specijaliteti od maruna kao pečeni maruni, kreme i torte od maruna
 • - Razni specijaliteti od plodova mora
 • - Tartufi, Istra – skriveni podzemni gomolj koji nema nadzemne biljke, a mogu ih pronaći samo dresirani psi, mnogi ih smatraju vrhuncem gastronomije
 • - Razne slastice spravljene od maruna po domaćim receptima
 • - Specijaliteti od šparoga (u proljeće se organizira manifestacija „Šparuge u Lovranu“

Zabava

Opatija rivijera ponudit će vam široki spektar zabave, za sve generacije. Oni koji preferiraju romantičnu atmosferu mogu se uputiti na privlačnu vožnju brodom na okolne otoke i mjestašca ili u večernjim satima prošetati romantičnim ulicama slušajući melodije uličnih svirača. Večeri u mirnom duhu provedite u nekom od ekskluzivnih restorana s bogatom ponudom morskih specijaliteta. Ples, zabavu i noćni život možete potražiti u mnogim noćnim klubovima i barovima rasprostranjenim po cijeloj rivijeri. Posjetite coctail bar Hemingway i La Habana Club za zabavu do jutra te kasino klubove Opatija i Domino u kojima možete okušati svoju sreću.

Prikaži više
Prikaži manje
PRONAĐI SMJEŠTAJ
Gdje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Djece 0-17

Nastavi istraživati Rivijera Opatija Regija:

Rivijera Opatija preporuka smještaja

* cijene za lipanj, 2023 za maksimalan kapacitet i minimalan boravak od 7 dana

 • Lovran,
 • Osobe: 4-6
 • Ocjena gostiju: 4,8
 • Zadnja rezervacija prije 2 dana
 • Lovran,
 • Osobe: 2-4
 • Ocjena gostiju: 5,0
 • Zadnja rezervacija prije 5 dana
 • Mošćenička Draga (Opatija),
 • Osobe: 2-4
 • Ocjena gostiju: 4,7
 • Mošćenička Draga (Opatija),
 • Osobe: 1-4
 • Ocjena gostiju: 4,9
 • Zadnja rezervacija prije 16 dana

Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2023