otok Kornat

Istraži otok Kornat

Kornatsko otočje obuhvaća čak 147 otoka i otočića među kojima se nalazi i otok Kornat. Otok Kornat je najveći otok ovog otočja dug je 25,2 km a širok od 100-2400 m. Drugi po veličini je otok Žut. Otočje je nastalo na kraju ledenog doba a prvi stanovnici su ilirsko pleme Liburni. Legenda kaže da su bogovi stvorili kornatsko otočje od suza zvijezda, a moru su zadnjeg dana stvaranja podarili sjajno plavetnilo da ih miluje. Iz zraka se taj arhipelag od bezbroj otočića zaista doima poput svježeg biserja razbacanog po staklenom podu. U 6st. na otoku Kornatu su sagrađena dva objekta koja su od iznimne važnosti za povijest čovječanstva na ovom području. Jedan je utvrda Tureta koja se nalazi na vrhu iznad polja i s koje se nadzirao plovidbeni put kroz Kornatski kanal a drugi objekt je crkva Sv. Marije.

Nacionalni park Kornati ne obuhvaća cijelo otočje, nego su uglavnom obuhvaćeni kornatski i pučinski otoci, otočići i hridi – njih 89. Ovo je jedini nacionalni park čija je zemlja u potpunosti u privatnom vlasništvu. Nacionalni park Kornati oformljen je 1980.g. zbog sve većeg broja turista. Unutar Nacionalnog parka Kornati, postoji 25 restorana i konoba koji nude kvalitetnu domaću hranu, morske specijalitete i kornatsku janjetinu. Vrulje je uvala na otoku Kornatu koja se još i naziva kornatskom metropolom jer broji čak šezdesetak kuća čiji vlasnici tu dolaze za vrijeme branja maslina. Iako se otok Kornat čini kao pustinja on vrvi od života. Na njemu je pronađeno čak 537 biljnih vrsta a pretpostavlja se da ih ima još 200-300. Životinjski svijet na Kornatu nije detaljno istražen ali pored glodavaca, zmija i insekata tu živi i jedna zvijer – kuna bjelica. Ukoliko posjetite kornatsko otočje ne propustite razgledati bogatu prirodnu baštinu, „krune“ (okomite litice okrenute prema otvorenom moru), vidikovce, podmorje kornatskih kruna. Od kulturne baštine posjetite ilirske gradine, ranokršćansku trobrodnu baziliku i crkvicu Gospe od Tarca, utvrdu Tureta, ostatke skladišta za sol i potopljene solane u uvali Lavsa, ostatke mletačkog kaštela te največu atrakciju na Kornatima – težačke i pastirske nastambe. Do kornatskog otočja možete doći privatnim brodom ili turističkim turama koje idu iz Murtera.

Veliki irski poet Bernard Shaw kada je početkom 20-og stoljeća posjetio kornatsko otočje zapisao je „Posljednji dan stvaranja odlučio je Bog okruniti svoje djelo, i tako stvori od suza, zvijezda i daha Kornate“.

Prikaži više
Prikaži manje
PRONAĐI SMJEŠTAJ
Gdje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Djece 0-17

Nastavi istraživati otok Kornat Regija:

otok Kornat preporuka smještaja

* cijene za srpanj, 2021 za maksimalan kapacitet i minimalan boravak od 7 dana

  • Kravljačica - otok Kornat,
  • Osobe: 2-4
  • Ocjena gostiju: 4,7
Kuća - Uvala Lopatica - otok Kornat Objekt Mandica Od 800 kn
  • Uvala Lopatica - otok Kornat,
  • Osobe: 4-6
  • Ocjena gostiju: 4,2

Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2021