Otok Kornat

otok Kornatotok Kornatotok Kornatotok Kornatotok Kornatotok Kornat

več slik

Zapri

     
  • Share

Kornatsko otočje sestavlja 147 otokov in otočkov, med katerimi je tudi otok Kornat. To je največji otok v tej skupini otokov. Otok je 25, 2 km dolg in 100-2400m širok. Drugi največji otok je Žut. Ta skupina otokov je nastala ob koncu ledene dobe.  Prvi prebivalci so bili ilirsko pleme Liburn. Legenda pravi, da so bogovi ustvarili skupino Kornatskih otokov iz zvezdnih solz in dali bleščavo modrino morju. Iz zraka, ta arhipelag neštetih otokov se res zdi, kot sveži biseri razpršeni po steklenih tleh. Dva objekta sta bila zgrajena na otoku Kornat v 6. stoletju in sta izjemnega pomena za zgodovino človeštva. Prvi objekt je utrdba Tureta, ki se nahaja na vrhu polja in je služila za nadzor nad plovbo pot skozi Kornatski kanal. Drugi pa je cerkev sv. Marije.

Nacionalni park Kornati pa se ne vključuje v celotno skupino otokov, ampak v glavnem zajema območje 89 otočkov in čeri. To je edini narodni park v lasti, ki je popolnoma zaseben. Nacionalni park Kornati je bil ustanovljen leta 1980 zaradi vse večjega števila turistov. V parku se nahaja 25 restavracij in gostiln, ki ponujajo kakovostno domačo hrano, morsko hrano in kornatsko jagnjetino. Vrulje je zaliv na otoku Kornat, ki je ponavadi naveden kot prestolnica Kornati, saj vsebuje približno 60 hiš lastnikov, ki prihajajo tam med počitnicami in zbirajo oljke. Čeprav se otok Kornat zdi kot puščava, je prežet z življenjem.  Na otoku so v preteklosti našli 537 rastlinskih vrst ter se domneva, da jih je danes okoli 200-300. Živalski svet na otoku ni v celoti raziskan. Poleg glodalcev, kač in žuželk, je tudi ena zver prisotna na otoku – kuna bjelica. Če pridete in obiščete Kornate, ne zamudite obiskati  tudi bogato naravno dediščino, "krone" (pečine s pogledom na odprto morje), razgledne točke ter podvodni svet. Obiščite Ilirske utrdbe, kot na primer baziliko in cerkev Marije Tarca in utrdbo Tureta, ostanke skladišča soli in potopljeno tovarno soli v zalivu Lavsa, ostanke gradu, pa tudi največjo atrakcijo Kornatov – delavske in pastirske koče. Na Kornate lahko pridete z zasebnim čolnom ali s turističnimi vožnjami z odhodom iz Murtera.

Veliki irski pesnik, George Bernard Shaw, je na obisku na Kornate otoke zapisal: " Na zadnji dan ustavarjanja je Bog želel okronati svoje delo in s tem ustvaril Kornate iz solz, zvezd in s svojim dihom".

Poglej več  Zapri 
Oglejte si zemljevid Oglejte si zemljevid

Otoki

NAJDI NAMESTITEV
Kje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Otrok 0-17

otok Kornat priporočilo namestitve

* cena za junij 2021 za maksimalno kapaciteto in minimalno bivanje 7 dni

  • Kravljačica - otok Kornat,
  • Osebe: 2-4
  • Ocena gostov: 4,7
Hiša - Uvala Lopatica - otok Kornat Hiša Mandica Od 109 €
  • Uvala Lopatica - otok Kornat,
  • Osebe: 4-6
  • Ocena gostov: 4,2

Zagotovite si ugoden dopust!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

All rights reserved © 2020