Otok Lopud

otok Lopud

više slika

Zatvori

     
  • Share

Otok Lopud spada u skupinu Elafitskih otoka, otočje zapadno od Dubrovnika. Nalazi se između otoka Šipan i Koločep pa je zbog svog položaja u povijesti imao naziv Insula Media (srednji otok). Grci su ga zvali Dalafota, Dalafodum, a Rimljani Lafota odakle dolazi današnji naziv Lopud. Jedino naselje na otoku je smješteno u uvali nasuprot otoka Šipan.

Nekada je otok bio dosta naseljen. Tu je ljetovala dubrovačka aristokracija pa se mogu vidjeti ostaci ljetnikovaca, crkava, samostana. Neki ljetnikovci su obnovljeni i pretvoreni u obiteljske hotele. Posjetite park ljetnikovca Đorđić-Mayner sa biljkama iz cijelog svijeta, Knežev dvor (gotičko-renesansna palača iz 15.st.), franjevački samostan iz 15.st. sa klaustorom, zidinama i kulom te napušteni dominikanski samostan (iz 15.st.). Iznad grada se nalazi tvrđava Sutvrač sa koje se može vidjeti cijelo otočje u okolici.

Danas je Lopud omiljeno izletište, ali i idealno mjesto za odmor. Na otoku nema automobila pa možete uživati u čistom zraku i tišini. Kratkom šetnjom kroz borovu šumu dolazi se do druge strane otoka i pješčane plaže Šunj. Plaža je popularna zbog plićaka koji se proteže oko 100m od obale. Idealna je za obitelji s djecom ali i za mlade koji se vole zabaviti igrajući picigin ili odbojku na pijesku. U zaleđu plaže je borova šuma pa se možete opustiti u hladu. Iznad plaže u borovoj šumi možete vidjeti crkvu Gospe od Šunja (iz 13.st.).

Istražite otok šetnjom do vidikovca na rtu otoka ili do ruševina tvrđava u unutrašnjosti otoka. Od sportskih aktivnosti možete voziti bicikl, kayak, kanu ili roniti.

Vidi više  Zatvori 
Pogledajte na karti Pogledajte na karti

Otoci

otok Lopud preporuka smještaja

* cijene za lipanj, 2020 za maksimalan kapacitet i minimalan boravak od 7 dana


Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Simply the best
Travelife - Sustainability in tourism
Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!
Zahvaljujemo! Netočna e-mail adresa!