Otok Iž

otok Iž

više slika

Zatvori

     
  • Share

Otok se nalazi između otoka Ugljana, Rave i Dugog otoka. Okružen je sa desetak manjih otočića. Naseljen je još od prapovijesnih vremena. U 10. stoljeću ga spominje Konstantin Porfirogenet pod imenom Ez, a u srednjem vijeku je bio u posjedu zadarskih plemića.

Iž je jedini otok u Dalmaciji na kojem su se stanovnici bavili lončarstvom. U etnografskoj zbirci Velog Iža se još uvijek čuvaju primjerci autentične iške keramike i alata tradicionalnog lončarskog zanata. Uvršteno je u listu zaštićenih nematerijalnih dobara Republike Hrvatske. Danas ovaj zanat polako izumire.

Brdo Korinjak je najviša točka otoka i možete prošetati uređenom stazom koja vodi do vrha sa kojeg se pruža pogled na uvalu, Veli Iž te otočje u okolici.

Krajem srpnja se održava „Iška fešta“ koja ima tradiciju još od antičkih vremena. U to vrijeme se mještani oblače u tradicionalne nošnje i izvode stare otočke plesove i pjesme, a gosti mogu kušati domaća jela. Središnji događaj ove svečanosti je biranje „Iškog kralja“.

Otok Iž je idealan za miran odmor, a ukoliko tražite rekreaciju, možete surfati, skijati na vodi, jedriti i roniti. Svakako otiđite na izlet u nacionalni park Kornati koji će vas oduševiti brojnim otocima i otočićima.

Iž je povezan sa Zadrom svakodnevnim brodskim linijama.

Vidi više  Zatvori 
Pogledajte na karti Pogledajte na karti

Otoci

otok Iž preporuka smještaja

* cijene za kolovoz, 2019 za maksimalan kapacitet i minimalan boravak od 7 dana


Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Simply the best
Travelife - Sustainability in tourism
Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!
Zahvaljujemo! Netočna e-mail adresa!