otok Pag

Istraži otok Pag

Otok Pag je jedan od najvećih Jadranskih otoka. Svojom površinom od 285 km2 peti je po veličini a sa 270 km razvedene obale najrazvedeniji otok Jadrana. Na otoku se nalazi 20-ak mjesta a neka od njih su: Novalja, Povljana, Stara Novalja, Košljun, Potočnica, Kolan i Miškovići. Posebna zanimljivost otoka Paga je njegova vegetacija u kojoj stabla gotovo i nema te je zbog toga često uspoređivan s mjesečevom površinom. Također je poznat i po tome što se na njemu nalaze brojni izvori pitke vode koji dolaze ispod morskog dna s Velebitske padine. Na Pagu se nalaze najveći kamenjari na Jadranu te je cijeli ispresijecan suhozidima koji su obrasli niskim raslinjem. Stanovništvo otoka Paga bavi se vinogradarstvom, stočarstvom, maslinarstvom, ribarstvom te u novije vrijeme turizmom.

Glavno središte otoka Paga je istoimeni grad koji je i ujedno i najzanimljivije kulturno-povijesno mjesto na otoku. Grad Pag ima izvrsnu turističku ponudu te svatko može pronaći nešto za sebe. Mlađa populacija se može zabavljati u kafićima, restoranima, noćnim klubovima i raznim sportskim aktivnostima. Ljubitelji povijesti mogu razgledati razne kulturne spomenike kao što su gradske zidine, most Katine, magazini soli, kula Kamerlengo, samostan Sv. Margarite, crkva Marijinog Uznesenja, crkva Sv. Nikole, knežev dvor, vidikovac Gradac i brojne druge.

Još jedno poznato turističko središte je grad Novalja koji se smjestio na sjeverozapadnoj strani otoka. Posebnost ovoga grada su prekrasne plaže, brojni restorani, konobe i zabave koje traju do ranih jutarnjih sati. U Novalji se nalazi jedna od najpoznatijih plaža na Jadranu – plaža Zrće. Plaža Zrće tijekom ljeta ugosti brojne svjetski poznate DJ-eve. Na plaži se nalaze brojni disco klubovi i kafići kao što su Aquarius, Calypso, Papaya i brojni drugi u kojima zabava traje cijeli dan i cijelu noć.

Otok Pag je Paškim mostom povezan kopnom tako da možete doći svojim automobilom a ukoliko želite možete i trajektom. Linije trajekta su česte ali se tijekom ljetne sezone čeka malo duže na ulazak zbog velikog broja ljudi.

Zanimljivosti

Ljekovito blato – Na otoku postoji nekoliko močvarnih staništa koje nastanjuje velik broj ptica. Kao ornitološki rezervat su zaštićena Kolansko blato te Velo i Malo Blato. Ta mjesta su također i zanimljiva po ljekovitom blatu koje se upotrebljava za liječenje od reumatskih i dermatoloških oboljenja. Još jedno mjesto sa ljekovitim blatom je u centru grada Paga u predjelu Lokunja.

Antički vodovod – podzemna građevina izgrađena u prvom stoljeću. Vodovod je pod zemljom te je isklesan ljudskom rukom u živom kamenu. Dužine je 1042m, širine oko 60cm, a visina mu se mijenja (120-220cm). Ima 9 nadzemnih otvora. Vodovod više nije u fukciji, danas je to turistička atrakcija. Gradski muzej u Novalji je ujedno i ulaz u vodovod.

Botanički rezervat divlje masline (Lunjski maslinici) – mjesto Lun na sjeverozapadnom dijelu otoka Paga je poznato po svojim tisućljetnim maslinicima i maslinovom ulju. Procjenjuje se da na tom području raste oko 80 000 maslina. Na cijelom Mediteranu nema ovako sačuvanih divljih maslina u njihovom prirodnom okruženju. Ovo mjesto je 1963. proglašeno botaničkim rezervatom.

Paška čipka – najpoznatiji suvenir grada Paga. Nalazi se na popisu UNESCO nematerijalne kulturne baštine. Čipka je precizan ručni rad od igle i konca koji zahtjeva puno strpljenja, mirne ruke i dobro oko. Vještina izrade se prenosi kroz generacije. Izrađuju se uglavnom tabletići raznih veličina i oblika, posteljno rublje, oltarnici ili ukrasni rupčići.

Paški sir – najpoznatiji i najcjenjeniji hrvatski proizvod. Dobiva se od mlijeka paške ovce koja pase travu na kamenjarskim pašnjacima koji obiluju različitim vrstama aromatičnog i ljekovitog bilja. Posebnu vrijednost mu daje i sol koja ostaje u tragovima na travi poslije bure (snažnog vjetra koji puše na otoku Pagu). Paški sir je jedan od prepoznatljivih brandova u Hrvatskoj i svijetu i redovito osvaja nagrade. Na otoku se godišnje proizvede oko 220 tona paškog sira.

Suhozidi – zidovi koje su pastiri gradili kao granice između pašnjaka. Ovi spomenici nastali slaganjem kamenja se nalaze kroz cijeli otok i dostižu dužinu i do 1000km. Gradili su se da budu dovoljno visoki da ih ovca ne može preskočiti i snažni da ih ne može bura srušiti.

Prikaži više
Prikaži manje
PRONAĐI SMJEŠTAJ
Gdje?
Check in
Check out
Odrasli 18+
Djece 0-17

Nastavi istraživati otok Pag Regija:

otok Pag preporuka smještaja

* cijene za lipanj, 2023 za maksimalan kapacitet i minimalan boravak od 7 dana

 • Jakišnica,
 • Osobe: 2-3
 • Ocjena gostiju: 4,7
 • Zadnja rezervacija prije 1 dana
 • Pag - otok Pag,
 • Osobe: 2-4
 • Ocjena gostiju: 4,4
 • Zadnja rezervacija prije 15 sati
 • Mandre - otok Pag,
 • Osobe: 2-4
 • Ocjena gostiju: 4,8
 • Zadnja rezervacija prije 3 dana
 • Lun - otok Pag,
 • Osobe: 1-2
 • Ocjena gostiju: 4,8
 • Zadnja rezervacija prije 2 dana

Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2022