Otok Ošljak

otok Ošljak

više slika

Zatvori

     
  • Share

Otok Ošljak je mali otok u zadarskom kanalu pored otoka Ugljana. Smatra se najmanjim nastanjenim otokom na Jadranu. Iako je originalni naziv otoka Ošljak, lokalno stanovništvo ga naziva Lazaret. Bio je naseljen još u doba Rimljana čemu svjedoči crkvica Sv. Marije iz 6. stoljeća koja je ostala sačuvana do danas. Ošljak je prava oaza mira, bez gradske buke i prometa automobilima. Pripada kategoriji zaštićene prirode - park šuma.

Iako na otoku nema trgovine, svoju kupovinu možete obaviti na Ugljanu ili u Zadru jer trajekt pristaje 4 puta dnevno.

Gdje god se okrenuli vidjet ćete netaknutu prirodu, a poželite li istražiti otok, uputite se stazom oko otoka bez straha da se izgubite. Pješačka staza je duga oko 2 km i prolazi uz svjetionik i ruševine vjetrenjača i mlinova iz 16. stoljeća. Poželite li se popeti na vrh otoka, na visini od 90m vas čeka pogled na kopno i Zadar.

Zanimljivost otoka je što gotovo svi stanovnici na otoku nose prezime Valčić.

Ne propustite posjetiti Nacionalni park Kornati u blizini. Čini ga 89 otoka, otočića i hridi. Atraktivna prirodna znamenitost su svakako klifovi koji se od davnina nazivaju krunama odakle vjerojatno i potječe ime Kornati. Najviši klifovi su na otoku Klobučaru (80m). Klisure se nastavljaju i pod more gdje dosežu i do 100m dubine. Otočje je pravi raj za nautičare, ronioce i one koji žele uživati u netaknutoj prirodi.

Vidi više  Zatvori 
Pogledajte na karti Pogledajte na karti

Otoci

otok Ošljak preporuka smještaja

* cijene za lipanj, 2020 za maksimalan kapacitet i minimalan boravak od 7 dana


Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Simply the best
Travelife - Sustainability in tourism
Najbolje što Hrvatska nudi naći ćete u svom inboxu!
Zahvaljujemo! Netočna e-mail adresa!