Natuurpark De Velebit berg

De Velebit bergDe Velebit bergDe Velebit bergDe Velebit bergDe Velebit bergDe Velebit bergDe Velebit bergDe Velebit bergDe Velebit bergDe Velebit bergDe Velebit berg

Foto album

Sluiten

     
 • Share

De berg Velebit heeft een scala aan natuurlijke bezienswaardigheden, zoals ongewone rotsformaties, ravijnen, diepe kloven en grotten: en is de reden waarom het werd uitgeroepen tot een natuurpark. Het is een feit dat er twee nationale parken in de omgeving van de berg Velebit zijn, waardoor het ook wel bekend staat als "verschillende natuurparken in één". In 1978 werd het opgenomen in het wereldwijde netwerk van biosfeerreservaten (The Man and the Biosphere Programme of UNESCO).

Op de berg Velebit zijn er tal van habitats voor vele soorten flora en fauna, waarvan enkele Degenia velebitica (Degenija velebitica), Kroatische sibiraea (Sibiraea Croatica), Capaccini's vleermuis (Myotis capaccinii) en de lynxen (Lynx) bevatten. De berg Velebit heeft een aantal grotten en de meest populaire daarvan zijn de Cerovac grotten, gelegen in de nabijheid van de stad van Gračac, en de Paklenica grotten van Starigrad.

In het verleden werd de berg door een grotere bevolking bewoond, waarvan resten van boerderijen, sacrale constructies en culturele objecten zijn gevonden. Tegenwoordig getuigen de overblijfselen het voormalig leven van de inwoners van de mysterieuze berg. Er zijn tal van wandelpaden op de berg, waarvan de meest populaire het Permuzic spoor is. Vanaf de top van de berg is er een spectaculair uitzicht op de Adriatische Zee en de eilanden, andere activiteiten zijn raften op de rivier Zrmanja, alpine klimmen, sportvissen en wandelen.

Velebit kunt u vanaf de kust bereiken (Jablanac, Karlobag, Starigrad Paklenica) of vanuit de richting van Lika (Otočac, Gospić). Er zijn vele accommodatie faciliteiten, van herbergen tot hostels.

Voor meer informatie bezoek www.pp-velebit.hr

Bezienswaardigheden:

Carsko vrilo – Onder het zadel Vratnik, in de stad genaamd Majorija, op de weg van Vratnik - Senj, bevindt zich een fontein met Velebit drinkwater, ofwel het Carsko Vrilo fontein. Het werd gebouwd in de classicistische stijl.

Pisani kamen - Gelegen boven Kosinjski Bakovac, in het Begovaca bos, ligt de Pisani kamen, een monument dat dateert uit de 4e eeuw. De Latijnse inscriptie in de rotsbodem dient als bewijs van het recht op toegang tot het bronwater van Begovaca, verleend aan de Iapode stam van Ortoplina door de stam Parentina uit het achterland regio van Kosinj.

Kubus (Ura,Kocka) - Op Baske Ostarije, op de weg Gospic - Karlobag, ligt een steen, gesneden in 1846, ook wel bekend als KUBUS, URA of KOCKA (kubus). De grootte van deze gesneden steen is 1.25m x 1.23m. Het bestaat uit vier ronde stenen. De kubus werd er geplaatst tijdens de aanleg van de weg tussen Gospic en Karlobag (1844-1850). Drieëndertig treden leiden naar de Cube.

Granicni kamen - Bij de oude Sint Rok - Obrovac weg is er een bewaard gebleven grenssteen. De Latijnse inscriptie op deze steen, ook wel Halanski kamen genoemd, dient als een herinnering aan de tijd dat de weg werd aangelegd in 1833.

Mirila - Mirila worden geassocieerd met begrafenis gewoonten van de lokale bevolking, die hun doden dienden te dragen naar de begraafplaats dankzij de grote afstanden tussen de parochiekerk en de begraafplaats. De aangewezen stenen werden gebruikt om de lichamen neer te zetten, omdat deze niet op de grond gezet mochten worden. Voor de inwoners van Velebit , zijn Mirila een belangrijk onderdeel van hun cultureel erfgoed en vertegenwoordigde respect naar de overledene. Het betekende meer voor de lokale bevolking dan de begraafplaats zelf. Deze gewoonte werd waargenomen tot de jaren 1950, toen het volledig verdween.

Meer  Sluiten 

Guest reviews


0/0
Descriptions on the web page are subject to changes. Your commentary helps us update the texts. Thank you in advance!
Bekijk op kaart Bekijk op kaart
ZOEK ACCOMMODATIE
Aankomst
Vertrek
Volwassenen 18+
Kinderen 0-17

De Velebit berg - Aanbevolen accommodatie

* prijzen op juni 2024 voor een minimum verblijf van 7 dagen

Huis - Starigrad Paklenica Huis Martelina Vanaf 118 €
 • Starigrad Paklenica,
 • Personen: 4
 • Guests rating: 4,9
 • Most recent reservation 16 days ago
Appartement - Brodarica Appartement Frane Vanaf 93 €
 • Brodarica,
 • Personen: 4-8
 • Guests rating: 4,6
 • Most recent reservation 3 days ago
Appartement - Trogir Appartement Sunset Vanaf 285 €
 • Trogir,
 • Personen: 4-6
 • Guests rating: 4,9
Huis - Okrug Donji (Ciovo) Huis Villa Boulder Vanaf 430 €
 • Okrug Donji (Ciovo),
 • Personen: 2-10
 • Guests rating: 4,9

Het beste van Kroatië, in uw inbox!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2023