Dubrovnik - UNESCO monumenten Kroatië

DubrovnikDubrovnikDubrovnikDubrovnikDubrovnikDubrovnikDubrovnikDubrovnikDubrovnikDubrovnikDubrovnikDubrovnikDubrovnikDubrovnikDubrovnikDubrovnikDubrovnikDubrovnik

Foto album

Sluiten

     
 • Share

Dubrovnik, de parel van de Adriatische kust, de stad van de unieke culturele en politieke geschiedenis, werd geplaatst op de UNESCO-lijst van werelderfgoed bezienswaardigheden in 1979. Dubrovnik kreeg zijn soevereiniteit na de 13 eeuw, toen de Republiek Dubrovnik werd gevormd, als de handelsmacht van de Middellandse Zee. Dubrovnik behield haar vrijheid van handel via diplomatieke routes, en dankzij hun beschermende muren en forten.

Tegenwoordig zijn de grote muren de belangrijkste attractie in Dubrovnik, met een totale lengte van 2 km en een hoogte van 25 meter, samen met de forten en torens. De muren werden gebouwd en toegevoegd vanaf de 12e tot aan de 17e eeuw. De oostelijke kant van de stad wordt beschermd door het fort Revelin, terwijl de westelijke kant door het fort Lovrijenac wordt beschermd.

Het fort Revelin werd gebouwd volgens een model van de Spaanse architect Antonio Ferramolina. Er zijn grote en ruime kamers in het fort, die werden gebruikt als een stadhuis en staatskas. Aan de voorzijde van Revelin is er een terras met uitzicht op de haven in de vorm van een plein waar het zomerfestival van Dubrovnik wordt gehouden.

Het fort Lovrijenac is gelegen op de top van een hoge rotsformatie, die ongeveer 40 meter hoog is. In het verleden diende het voor elk doeleinde, en na de Tweede Wereldoorlog werd het naar zijn oorspronkelijke staat gebracht, met een teken boven de ingang "NON BENE PRO TOTO LIBERTAS VENDITUR AURO" - de vrijheid kan voor geen enkele schat in de wereld worden verkocht. Tegenwoordig is het bekend als de perfecte locatie voor een uitvoering van Shakespeare's toneelstuk Hamlet, tijdens het zomerfestival van Dubrovnik.

De Poort van Pila is vanuit het westen de eerste ingang naar de stad. De buitendeur is in de vorm van een renaissance boog, die werd gebouwd in 1537 als onderdeel van het fort Pila, gebouwd in 937. Boven de hoofdingang werd een groot standbeeld van St. Vlaho opgericht, de patroonheilige van Dubrovnik, als het werk van de beeldhouwer Ivan Mestrovic. Minceta, het meest noordelijke fort, werd vernoemd naar de aristocrate familie Mencetic. Het is een grote ronde toren, met een spectaculair uitzicht over de daken van Dubrovnik, de muren, de zee en de omliggende eilanden. De poort van Ploca is de belangrijkste oostelijke toegang tot de stad, het is zeer vergelijkbaar met de Poort van Pila, met binnen- en buitendeuren, een stenen en houten brug.

Na de aardbeving van 1667, waarna brand volgde, werd Dubrovnik verlaten. Echter als gevolg van restauratie, werden de kerken en conventen/kloosters, paleizen en fonteinen bewaard. In het begin van de jaren '90, tijdens de agressie op Kroatië, was Dubrovnik wederom in rampspoed. Gelukkig werd de schoonheid en charme van de stad behouden door de Kroatische restauraties, met hulp afkomstig uit de gehele wereld en in samenwerking met UNESCO.

Andere bezienswaardigheden

De grote Onforio fontein is het laatste punt van de 12 km lange waterleidingnet waar het water in 1438 in de stad naartoe werd gebracht. De fontein is vernoemd naar de Italiaanse architect Onofrio della Cava. De fontein bevindt zich aan het begin van de hoofdstraat Stradun. Stradun strekt zich uit in een oost-west richting tussen de oostelijke en westelijke stadspoorten; het is een favoriete promenade van de inwoners van Dubrovnik.

Het Franciscanen klooster is gebouwd in een romaans-gotische stijl. Het oudste en meest interessante deel van het klooster is de kloostergang. Het klooster werd gemaakt door de beeldhouwer Mihoje Brajkov van Bari van 1237 tot 1348. In het museum van het klooster is de oudste apotheek in Europa een prominente tentoonstelling en werd het opgericht in 1317.De bibliotheek van het klooster heeft gedrukte en handgeschreven werken. Het is ook bekend om zijn historische muzikale scripts, waarvan er meer dan 10.000 composities zijn, waardoor het één van de belangrijkste bibliotheken in Europa is.

The Dukes Court, tijdens het mandaat van de hertog, dat een maand duurde, diende als een openbaar ambt en als privé-residentie van de hertog. De hertog was het hoofd van de uitvoerende macht (Consilium minus). Buitenlandse zaken werden behandeld door de senaat (Consilium rogatorum), terwijl de wetgevende macht werd overgedragen door de "Grote Raad" (Consilium maius). Het hof bestond uit het fort, terwijl de hedendaagse architectuur te danken is aan de architect uit Napels, Onofrio de la Cava.

Het Sponzapaleis werd ongeveer honderd jaar na het hof van de hertog gebouwd, in een gemengde laatgotische-renaissance stijl. Het diende als tolhuis en munt huis. Tegenwoordig wordt het paleis voor historische archieven gebruikt, die belangrijke documenten bewaart van de republiek Dubrovnik.

Volgens de mond tot mond legende, redde St. Vlaho de mensen van Dubrovnik in de 10de eeuw van Venetiaanse aanvallen. In zijn eer bouwden de mensen van Dubrovnik een kerk; hier stond ooit een Romaanse kerk. De St. Vlaho kerk werd in 1715 in de barokke stijl gebouwd en het interieur van de kerk is rijkelijk versierd. Op het hoofdaltaar is er een standbeeld van St. Vlaho met een model van Dubrovnik, voor de aardbeving van 1667, in zijn handen. Het is interessant dat het standbeeld onbeschadigd is gebleven terwijl de kerk werd verwoest.

Orlando's kolom - een stenen zuil met een figuur van de ridder Orlando. Het figuur van Orlando werd gebeeldhouwd uit een rots door Bonino van Milaan in 1418, met behulp van lokale beeldhouwers. De legende van Orlando is dat hij in de 8e eeuw de bevolking van Dubrovnik heeft geholpen zich te verdedigen tegen de aanvallen van piraten. De lengte van de elleboog van het beeld werd in de tijd van de Republiek Dubrovnik als een maatstaaf voor lengte gebruikt.

Het Dubrovnik Zomerfestival heeft een speciale plek in het culturele leven van de stad Dubrovnik, en wordt sinds 1950 op open podia (aan de voorkant van St. Vlaho kathedraal, fort Lovrijenac en Revelin en het eiland Lokrum) of binnen authentieke kamers (The Dukes Court, het atrium van het Sponzapaleis en het kathedraal van St. Vlaho) gehouden. Het Dubrovnik International Film Festival verwelkomt jaarlijks veel beroemde regisseurs, acteurs, muzikanten en andere bezoekers uit de gehele wereld.

Meer  Sluiten 

Guest reviews


0/0
Descriptions on the web page are subject to changes. Your commentary helps us update the texts. Thank you in advance!
Bekijk op kaart Bekijk op kaart
ZOEK ACCOMMODATIE
Aankomst
Vertrek
Volwassenen 18+
Kinderen 0-17

Dubrovnik - Aanbevolen accommodatie

* prijzen op juni 2023 voor een minimum verblijf van 7 dagen

Huis - Dubrovnik Villa TEREZA Vanaf 400 €
 • Dubrovnik,
 • Personen: 1-8
Appartement - Dubrovnik Appartementen Pero Vanaf 135 €
 • Dubrovnik,
 • Personen: 4-6
 • Most recent reservation 6 hours ago
 • Dubrovnik,
 • Personen: 1-2
 • Most recent reservation 4 days ago
Appartement - Dubrovnik Appartement Ivica Vanaf 154 €
 • Dubrovnik,
 • Personen: 3-6
 • Most recent reservation 6 days ago

Het beste van Kroatië, in uw inbox!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2023