Prirodnyy park Velebit

VelebitVelebitVelebitVelebitVelebitVelebitVelebitVelebitVelebitVelebitVelebit

Больше фотографий

Закрой

     
 • Share

Čitav je niz prirodnih znamenitosti zbog čega je Velebit proglašen parkom prirode; neobične stijene, kanjoni, duboke jame i spilje te brojni endemi. Činjenica da su na Velebitu dva nacionalna parka daje mu naziv „park nacionalnih parkova“. 1978.g. je uvršten u Svjetsku mrežu rezervata biosfere ("Program čovjek i biosfera", UNESCO).

Na prostoru Velebita nalaze se različita staništa brojnih endema flore i faune. Najpoznatije su: Velebitska degenija (Degenija velebitica), Hrvatska sibireja (Sibiraea croatica) te Dugonogi šišmiš (Myotis capaccinii) i Ris (Lynks lynks). Velebit je bogat spiljama od kojih su najpoznatije Cerovačke Spilje blizu Gračaca te spilje Paklenice kod Starigrada. U prošlosti ova područja je naseljavao veći broj ljudi, koji su ostavili tragove u obliku brojnih ruševina stočarskih kuća, sakralnih objekata i kulturnih spomenika. Oni danas svjedoče o životu u prošlosti, običajima i kulturi stanovnika na ovoj tajanstvenj planini.

Brojne planinarske staze prolaze kroz Park, od kojih je najpoznatija Premužićeva staza. S planinskih vrhunaca pruža se prekrasan pogled na Jadransko more i otoke. U parku je moguć rafting (na rijeci Zrmanji), alpinizam, sportski ribolov te planinarenje.

Do Velebita se može doći iz primorja (Jablanac, Karlobag, Starigrad Paklenica) i iz Like (Otočac, Gospić). Na samom Velebitu postoje smještajni kapaciteti u brojnim planinarskim kućama i domovima (www.pp-velebit.hr ). Cijena ulaznice za odrasle je 20kn.

Znamenitosti:

Carsko vrilo - fontana s izvorom velebitske pitke vode. Nalazi se ispod prijevoja Vratnik, u mjestu Majorija, uz cestu Vratnik - Senj. Izgrađena je u klasicističkom stilu.

Pisani kamen - Iznad Kosinjskog Bakovca, u šumi Begovača, kod vrela Begovača, nalazi se „Pisani kamen“, epigrafski spomenik iz četvrtog stoljeća. Na toj kamenoj stijeni je natpis na latinskom jeziku kojim se plemenu Ortoplini dopušta pristup do vode izvora Begovača od strane plemena Parentini.

Kubus (Ura, Kocka) - Na Baškim Oštarijama, uz cestu Gospić - Karlobag, nalazi se spomenik iz 1846. godine poznat kao Kubus, Ura ili Kocka. Riječ je o klesanom kamenu veličine 1,25 m x 1,25 m položenom na četiri kamene kugle. „Kocka„ je postavljena u spomen dovršetka gradnje ceste od Gospića do Karlobaga (1844.g. - 1850.g.). Do „Kocke“ vode 33 stepenice.

Granični kamen - Uz staru cestu Sv.Rok - Obrovac nalazi se sačuvan granični kamen. Ovaj, često nazivan i Halanski kamen, spomen je gradnji ceste iz 1833. godine.

Mirila - Mirila su vezana za pogrebni običaj stanovnika. Kako su groblja bila udaljena od kuća, te kamene ploče su služile za odlaganje pokojnih na putu do groblja jer se nisu smjeli odložiti na zemlju. „Mirila“ su za velebitsko stanovništvo bila značajna kao obilježje kulture. Bila su važnija od groblja na kome je pokopan mrtvac i označavala su spomen na pokojnika. Ovaj običaj je trajao do 50-ih godina dvadesetog stoljeća nakon čega potpuno prestaje.

Посмотри больше  Закрой 

комментарии наших гостей


0/0
Описание на веб-странице могут быть изменены. Ваш комментарий помогает нам обновлять тексты. Заранее спасибо!
Посмотреть на карте Посмотреть на карте
НАЙДИ РАЗМЕЩЕНИЕ
Заезд
Отъезд
Взрослые 18+
Pебенка 0-17

Velebit - Рекомендуемые объекты

* цены на Июнь 2024 с максимальным количеством персон с минимум пребывания от 7 дней

Дом - Starigrad Paklenica Дом Martelina От 118 €
 • Starigrad Paklenica,
 • Персоны: 4
 • Отзывы туристов: 4,9
 • Последний заказ 13 дни назад
Дом - Okrug Donji (Ciovo) вилла Boulder От 430 €
 • Okrug Donji (Ciovo),
 • Персоны: 2-10
 • Отзывы туристов: 4,9
 • Trogir,
 • Персоны: 1-2
 • Отзывы туристов: 4,7
 • Последний заказ 1 дни назад
 • Mimice,
 • Персоны: 2-4
 • Отзывы туристов: 4,7
 • Последний заказ 14 дни назад

Каждую неделю Вас ждет новое выгодное предложение!

Members of
Croatian National Tourist Board
Association of Croatian travel agencies
Travelife - Sustainability in tourism
Secure payment HTZ

eu logo
Hamag Bicro logo

All rights reserved © 2023