Najradšej mám pocit prepojenia s prírodou. Aby som bola presná, surfovanie, boj s vetrom a zvuk vody udierajúcej do dosky mi dávajú pocit, že len ja a príroda sme v tom momente dôležití.

Surfovanie v Chorvátsku Adriagate.com

Surfovať sa môžete naučiť bez ohľadu na vek, váhu a fyzickú kondíciu. Základom pre každého začiatočníka je plávanie. Je to jeden z najatraktívnejších letných športov určený pre všetkých, ktorí túžia po adrenalínovom zážitku. 

História surfovania sa začala v polovici 20.storočia v slnečnej Kalifornii, keď  Hoyle Schweitze so svojou manželkou Diane, v roku 1968 zaregistrovali  spoločnosť  Windsurfing International, takže súčasne ochránili výraz „windsurf“. V nasledujúcich niekoľkých rokoch surfovanie zachvátilo celú Európu a tiež Austráliu a v roku 1984 je zaradený medzi olympijské športy. V Chorvátsku sa prví surfisti objavujú už v 70. rokoch, kedy sa organizujú prvé organizácie a kluby a v 80. rokoch začínajú prvé súťaže a šampionáty.


Najznámejšie destinácie v Chorvátsku pre surfing  sú Umag Punta, Preluk, Rabac, SV Marina, Medulin, Nin, Ostrov Pag, Bol na ostrove Brač, ďalej Kučište a Viganj na polostrove Pelješac.

pláž Zlatni Rat Chorvátsko Adriagate.com


Ideálne vetry pre tento šport v Chorvátsku sú bura (severný vietor), maestrál (sverozápadný vietor) a jugo (južný vietor). Pre extrémne surfovanie je najideálnejšie jugo, ktoré vytvára veľké vlny a fúka bez prestania, zatiaľ čo silná bura je ideálna pre rýchle surfovanie, skoky na surfe a iné kreácie. Maestral je letné požehnanie pre surfistov, veľmi príjemný a predvídateľný vietor, ktorý začína fúkať v poludňajších hodinách a zosilnieva postupne až do západu slnka
 

Ak ste ešte nikdy tento šport neskúsili , urobte tak a vychutnajte si zvláštnu kombináciu vetra a slnka na vlnách Jadranského mora!

 

 

Mirjana Jovanović