Cestovanie do nádherných častí sveta, má veľa výhod v priebehu roka, keď tam väčšina turistov nie je. Získate úplne iný zážitok a perspektívu, na rozdiel od návštevy počas hlavnej sezóny. V závislosti od vášho štýlu cestovania – môžete zažiť omnoho viac 🙂

 

Návšteva Chorvátska v októbri 2019.

ISTRIA

Dni hľuzoviek Zigante sú udalosťou, ktorá trvá 10 víkendov a spája jedlá z celého sveta. Festival pozostáva z hľuzovkového veľtrhu, výstavy vína a iných istrijských výrobkov (ako je prosciutto, klobása, syr, med, olivový olej a grappa), kulinárskych workshopov, ukážok lovu hľuzoviek a rôznych ochutnávok hľuzových špecialít. Podujatie sa koná každoročne v Livade, v samom srdci údolia rieky Mirna, neďaleko lesa Motovun, ktorý je známy svojimi hľuzovkami.

Photo credit: Igor Zirojević/Istria Tourist Board

Marunada je festival venovaný gaštanom v októbri – vzorky pochúťok a likérov z gaštanov, zber gaštanov. Marunada sa koná na rôznych miestach, hlavne v blízkosti Lovranu na Istrii.

Tinjan na Istrii je miestom konania Medzinárodného veľtrhu pršuta, ktorý sa zvyčajne koná koncom októbra. Je to jeden z najobľúbenejších potravinových festivalov na Istrii, na ktorom sa zúčastňujú desiatky tisíc návštevníkov, ktorí túžia ochutnať pršut od výrobcov z regiónu i zo zahraničia. Okrem vynikajúcich domácich produktov, pre návštevníkov je tu rozmanitým zábavným programom.

Photo credit: Igor Zirojević/Istria Tourist Board

Najmenšie mesto na svete – Hum, je zvyčajne hrdým hostiteľom Brandy Festivalu koncom októbra. Výrobcovia brandy z celej Istrie sa tu stretávajú, aby predviedli svojemajstrovské diela. Brandy (miestne nazývané „rakija“) sa tradične vyrába z hroznových výliskov a napĺňajú sa aromatickými a liečivými bylinkami alebo ovocím, ako je napríklad, ľubovník bodkovaný, višne, mäta a vlašské orechy.

Photo credit: Igor Zirojević/Istria Tourist Board

DALMÁCIA

Dalmácia Ultra Trail, ktorý sa koná v polovici októbra, je ideálnou voľbou pre všetkých nadšencov adrenalínu, závislých na zdraví a milovníkov prírody. V prekrásnom meste Omiš sa koná jedna z najlepších turistických aktivít v tejto časti Európy. Vyberte si zo štyroch rôznych kategórií pretekov; 20 km (Dugi Rat – Omiš), 60 km (Baška Voda – Omiš), 110 km (Klis – Omiš) a 165 km (Omiš – Omiš). Všetky cesty prechádzajú cez historické miesta, očarujúce dediny, hory, rieky, pláže a ohromujúce pobrežia Jadranského mora.

Photo credit: Deša – Dubrovnik

Vzhľadom na zachovanie kultúry, kultúrneho dedičstva a tradícií sa v Dubrovníku, pred kostolom sv. Blažeja, promenádou Stradun, koná Medzinárodný festival džemov a marmelád. Vystavovatelia z Chorvátska a ďalších susedných krajín sa obliekajú do svojich národných krojov a hrdo prezentujú svoje výrobky návštevníkom a reštaurátorom Dubrovníka, ktorí využívajú tieto domáce pochúťky na obohatenie svojich gastronomických ponúk. Festival sa koná prvý víkend v októbri a návštevníci si môžu vychutnať rozmanitosť chutí a doplniť svoju zbierku domov.

Photo credit: Deša – Dubrovnik

Festival dobrého jedla je ďalší festival, ktorý sa koná v polovici októbra v Dubrovníku a ponúka ochutnávky jedál a nápojov, kulinárske prechádzky, workshopy pre deti a bohatý program pre deti.

Photo credit: Dubrovniknet

Október v Chorvátsku môže pre väčšinu znamenať koniec leta a dovoleniek, pre niektorých to však znamená niečo iné – úrodu olív. Zber olív pre väčšinu rodín predstavuje koniec letnej sezóny v cestovnom ruchu a čas, keď sa rodiny konečne stretnú a strávia spoločné chvíle. Ak sa rozhodnete pre pobyt na farme pre svoju októbrovú dovolenku v Chorvátsku, nezabudnite, že mnohí hostitelia budú viac ako šťastní, že ste sa zapojili do ich každodennej rutiny a sezóny zberu olív. Pripojte sa k svojim hostiteľom pri zbere olív a ponorte sa do miestnych tradícií od zberu po lisovanie. A po práci – ochutnávka! 😊

Ostrov Brač je hostiteľom majstrovstiev sveta v zbieraní olív! „Súťaž“ sa koná v polovici októbra a v skutočnosti sa netýka iba pretekov, ale skôr spôsobu spájania ľudí z rôznych regiónov pestujúcich olivy na celom svete s cieľom podporiť spojenie a spoluprácu.

Photo credit: Croatiaweek

Jeseň klope na naše dvere, ale Chorvátsko nestratilo ani náznak svojej obdivuhodnej krásy! Preskúmajte pobrežie a vnútrozemie, strávte čas vonku, vychutnajte si zmenu scenérie a ochutnajte ovocie istrijskej a dalmatínskej úrodnej pôdy.

Všetko oblečené do jesenného odevu, v Chorvátsku vyzerá veľmi príjemne – musíte to vidieť sami! 😊