Chorvátsko už má určitú povesť turistickej destinácie, ale digitálny nomád nie je turista, je to človek, ktorý sem prichádza žiť a pracovať, takže pri výbere destinácie sa riadi inou logikou a oveľa širšou škálou kritérií.

Keď sa rozhodnete, že je čas zvoliť si novú destináciu pre život a prácu, narazíte na prvú prekážku, a to je výber krajiny. Filmy často vykresľujú rozhodovací proces ako jednoduchú otázku, kde stačí zavrieť oči a roztočiť zemeguľu, vedený logikou, kamkoľvek dopadnem, zvládnem to. Život nie je film, takže rozhodovanie vyzerá stále trochu inak.

Existujú štyri hlavné dôvody, prečo sa digitálni nomádi rozhodli pre Chorvátsko:

  • Regulovaná legislatíva pre digitálnych nomádov (víza a platby daní)
  • Kvalita života v Chorvátsku
  • Prírodná a kultúrna rozmanitosť
  • Dobré dopravné spojenie

Chorvátsko právne regulovalo víza pre digitálnych nomádov z tretích krajín

Skutočnosť, že sú digitálni nomádi pre Chorvátsko dôležití potvrdzujú aj právne predpisy prijaté vládou Chorvátskej republiky. Konkrétne, Chorvátsko bolo medzi prvými krajinami na svete, ktoré regulovalo postavenie digitálnych nomádov pre štátnych príslušníkov tretích krajín, a to tých, ktorí nie sú z EÚ. Po 1. januári 2021 môžu digitálni nomádi požiadať o vízu na dlhodobý pobyt v Chorvátsku až na jeden rok. Ak ste z USA, Veľkej Británie alebo Kanady a pracujete online, je to skvelá príležitosť na presťahovanie vášho domova k Stredozemnému moru.

chorvátsko-víza-digitálni-nomádi-daň

Tento krok výrazne uľahčil postupy a podmienky vstupu do Chorvátska. Všetky podrobné informácie nájdete tu.

Digitálni nomadi prichádzajú spoznávat prírodnú a kultúrnu rozmanitost

Prírodné krásy Chorvátska začínajú krásnym slnečným počasím a morom. Chorvátske pobrežie, najmä Dalmacija a ostrovy, majú až 300 slnečných dní v roku, takže kúpanie sa v mori na slnečnej pláži je normálna vec.

Prehliadka pamiatok v UNESCO sú ideálnou voľbou vo voľnom čase, alebo počas  prestávky medzi prácou

Kombinácia rímskeho, benátskeho, rakúskeho, tradičného stredomorského a moderného štýlu architektúry a histórie, kde je všetko poprepletané, predstavuje jedinečnú kombináciu kultúrnej rozmanitosti. Navštívte mnoho UNESCO pamiatky, ktoré sa nachádzajú pozdĺž pobrežia, a preskúmajte chorvátske národne parky, ktoré ohromia bohatstvom flóry a fauny.

digitálni-nomádi-unesco-pamiatky-chorvátsko

Presťahujte svoju kanceláriu na terasu s výhľadom na more alebo na nádherné vinice

Kvalita ovzdušia je pre nás všetkých dôležitou súčasťou života, pretože ovplyvňuje náš spánok, naše srdce a mozog a následne aj našu produktivitu. Ak sa presuniete do Chorvátska, vaša kancelária môže byť na terase, alebo kdekoľvek vám to vyhovuje, a prostredie okolo vás, more, príroda a jednoducho čistý vzduch, vám poskytnú nový pohľad o zdravšom živote a produktívnej práci.

digitálni-nomádi-prírodná-rozmanitosť-chorvátsko

Kvalita života v Chorvátsku je lepšia od niektorých europskych destinácií

Dôležitým prvkom pri výbere ideálnej destinácie pre digitálnych nomádov je moderná infraštruktúra aj dostupnosť služieb. V mestských oblastiach, na miestach, ktoré digitálni nomádi často uprednostňujú, je všetko, čo potrebujete pre pohodlný život a efektívnu prácu, na dosah ruky. Chorvátsko má veľmi stabilný internet, ktorý patrí k najrýchlejším v Európe.

Bez strachu sa pohybujte ulicami chorvátskych miest a obcí – bezpečnosť je dôležitá

Okrem všetkého uvedeného stojí za zmienku bezpečnosť krajiny, kriminalita v Chorvátsku je veľmi nízka, takže sa môžete pohybovať voľne bez akýchkoľvek obmedzení a deti sa môžu bezstarostne hrať neďaleko bydliska, ak ste rodinní nomádi. Domáci obyvatelia sú priateľskí s cudzincami a vedia po anglicky, takže sa nikdy nebudete cítiť osamelo.

Chorvátsko má výnimočnú zemepisnú polohu a dobré vnútroštátne spojenie

Dopravné spojenie v Chorvátsku je vynikajúce, krajina má jednu z najlepších diaľnic v Európe. Chorvátsko je dosť veľké na to, aby nebolo malé, a dosť malé na to, aby nebolo veľké, takže môžete navštíviť každú časť krajiny, kedykoľvek chcete. Zo Záhrebu do Dubrovníka potrebujete asi 6 hodín jazdy a po ceste máte možnosť navštíviť množstvo malých dediniek a mestečiek, každé s vlastným neopakovateľným kúzlom, a ešte k tomu všetkému budete jazdiť po kvalitnej ceste. Okrem jazdy po Chorvátsku môžete ísť aj kamkoľvek inam. Chorvátsko má vynikajúcu geografickú polohu v srdci Európy a slúži ako most medzi západom a juhovýchodom kontinentu.

dopravne-pripojenie-digitálni-nomádi-chorvátsko

Vďaka právnym predpisom, Chorvátsko urobilo prvý krok k tomu, aby sa stalo rozpoznateľným cieľom digitálnych nomádov v Európe. Svojím prírodným a historickým bohatstvom a kvalitou života je jedným z najzaujímavejších miest na život a jeho geografická poloha je ľahko dostupná zo všetkých častí Európy. Je len na vás, či sa rozhodnete presťahovať svoju kanceláriu k Stredozemnému moru.

digitálny-nomád-nádherný-výhľad-jadranské-more

Ak si želáte zostať v Chorvátsku dlhšie a hľadáte ubytovanie, pozrite si našu ponuku!

PONUKA UBYTOVANIA V CHORVÁTSKU PRE DIGITÁLNYCH NOMÁD