Chorvátsko, známe pre svoje krásne pobrežie Jadranského mora, je domovom mnohých ostrovných perál, ktoré ponúkajú pokoj a pohodu ďaleko od zhonu mesta. Medzi týmito ostrovmi sú aj špeciálne, kde nie sú autobomobily povolené, čo umožňuje zachovanie nedotknutej prírody a autentického spôsobu života.

1. Ostrov Silba

Ostrov Silba, ktorý sa nachádza medzi ostrovmi Dugi otok a Premuda, je známy svojou nedotknutou krásou a zachovanými tradíciami. Vzhľadom na to, že väčšina ostrova je pokrytá lesmi a olivovými poliami, hlavným dopravným prostriedkom na Silbe je bicykel. Toto je miesto, kde sa môžete oslobodiť od starostí áut a užívať si jednoduchý rytmus života.

Ostrov Silba
Ostrov Silba

Silba je známa svojimi krásnymi plážami s krištáľovo čistým morom. Návštevníci si môžu užiť kúpanie, opaľovanie a relax na niekoľkých plážach po celom ostrove, vrátane obľúbených pláží St. Ante, Pernastica a Žalić. Okrem pláží navštívte malebné rybárske dedinky ako Silba a Mulina, kde môžete spoznávať tradičnú architektúru, miestnu kultúru a gastronómiu.

2. Ostrov Zlarin

Ostrov Zlarin
Ostrov Zlarin, tz-zlarin.hr

Zlarin, známy svojimi krásnymi koralmi, je tiež ostrovom obmedzeným na autá. Tu sa návštevníci pohybujú pešo alebo na bicykli a skúmajú úzke cestičky, ktoré vedú cez zelené borovicové lesy a malebné rybárske dedinky. Tento pokojný ostrov ponúka tichý únik od každodenného života a príležitosť skutočne sa spojiť s prírodou.

Navštívte Múzeum koralov a dozviete sa viac o bohatej histórii a tradícii koralového priemyslu na ostrove Zlarin. Toto múzeum ponúka fascinujúci pohľad na spracovanie koralov a dôležitosť tohto vzácneho materiálu pre miestnu komunitu.

3. Ostrov Prvić

Ostrov Prvić, ktorý sa nachádza blízko pevniny oproti destinácie Vodice, je tiež bez áut. Tu akoby sa zastavil čas a ticho narúša len šum vĺn a občasné hlasy miestnych rybárov. Tento ostrov je ideálny na oddych, objavovanie starých kamenných uličiek a užívanie si jednoduchého života..

Navštívte múzeum venované Faustovi Vrančićovi, slávnemu chorvátskemu vynálezcovi, lexikografovi a vedcovi. Toto múzeum predstavuje jeho život a prácu vrátane kópií jeho vynálezov, ako je napríklad padák.

Ak chcete navštíviť tento krásny ostrov, tu nájdete ponuku ubytovania Adriagate na ostrove Prvić.

4. Ostrov Únie

Unije, jeden z menej známych ostrovov v Kvarnerskom zálive, je tiež bez áut. Ostrov je známy krásnymi plážami a krištáľovo čistým morom. Na Unije sa pohyb uskutočňuje pešo alebo na bicykli, čo umožňuje návštevníkom preskúmať skryté zátoky a vychutnať si neuveriteľný pohľad na západ slnka.

Ostrov Unije
Ostrov Unije; visitlosinj.hr

5. Ostrov Susak

Ostrov Susak, jedna z perál Jadranského mora, vyniká svojou jedinečnou prírodnou krásou a autentickým stredomorským duchom. Susak, ktorý sa nachádza medzi ostrovmi Lošinj a Pag, vyniká krásnymi piesočnatými plážami, vďaka čomu je medzi jadranskými ostrovmi mimoriadne vzácny. Najznámejšie piesočné pláže Suska sú Šotorišća a Bok.

Určite odporúčame vystúpiť na najvyšší vrch ostrova Treskavac a užiť si nádherný panoramatický výhľad na ostrov a okolité ostrovy. Je to ideálne miesto na fotografovanie a vychutnávanie si prírodných krás ostrova.

Ostrov Susak
Ostrov Susak; visitlosinj.hr

Tieto ostrovy v Chorvátsku ponúkajú nielen očarujúcu krásu prírody, ale aj príležitosť na skutočný relax a únik od rušného mestského života. Bez áut sa z týchto ostrovov stávajú oázy pokoja a pohody, kde sa môžete spojiť s prírodou a užívať si jednoduchý život na pobreží Jadranského mora.