Chorvátsko má vybudované diaľnice, ktorými sa môžete rýchlo a jednoducho dostať do požadovanej destinácie. No diaľnica tu nebola vždy. Rokmi sa k moru cestovalo starou cestou. Väčšina z Vás, sa určite pamätá na tie krivoľaké cesty, plné zatáčiek, ktoré ponúkajú  pomaly až dobrodružný pocit z cestovania.

 

Tým, ktorí sa neponáhľajú, odporúčame, aby sa vydali na špeciálne dobrodružstvo a vybrali si ísť   starou- pôvodnou cestou k moru.

 

Momentálne, sú všetky cesty väčšinou v dobrom stave a veľká časť je obnovená. Peniaze, ktoré ušetríte cestovaním po starej ceste, môžete využiť na prehliadku Národného parku Plitvické jazerá, Zelenog vira alebo Vražjeg prolaza v okolici Skrada.

 

Plitvice

Ak po ceste ohladnete, gastronomická ponuka za výhodné ceny Vás nesklame, a na ceste domov, si nenechajte újsť ponuku domáceho syra, meda alebo iného produktu domáceho obyvateľstva.

 

Prinášame Vám niektoré dobré, ale aj zlé charakteristiky týchto ciest, sami sa  môžete najvhodnejšie rozhodnúť ,ktorá je najlepšia pre Vás!

Stará cesta alebo diaľnica?
Výhodné  charakteristiky starej cesty sú určite tie, že neplatíte poplatky za diaľnice, pomalšou jazdou sa spotrebuje menej pohonných hmôt, gastronomická ponuka je lacnejšia, množstvo zaujímavosti k prehliadke…
Nevýhodné charakteristiky starej cesty sú tie, že cesta trvá dlhšie aj do 2 hodín(závisí od diaľnice), niektoré cesty nie sú obnovené, časté policajné hliadky.

Dobré charakteristiky diaľníc sú kratší čas cestovania a väčšia bezpečnosť
Zlé charakteristiky diaľníc sú vysoké poplatky, rýchla jazda- spotreba pohonných hmôt, drahšia ponuka jedál a nápojov
 

Šťastnú cestu!

 

 +Ana