Vstupom Chorvátska do Európskej Únie, sa od 1. Júla Chorvátsko muselo prispôsobiť zákonom o vízach, ktoré sú platné v členských štátoch Európskej Únie. To znamená že pre všetký štáty, ktoré nie sú členskými štátmi EU, sa vsťahuje potreba za vízou- na turistický tranzit alebo návšteva Chorvátska. No podľa rozhodnutia vlády RH, od 16.05.2013, cudzinci ktorí sú nositeľmi povolenia schengenskej zóny, do 31.decembra, nemusia požiadať o vízu kôli krátkej návšteve alebo tranzítu cez územie RH.

Kvôli, veľkej vážnosti Ruskích hostí pre  turizmus, a zvečšenie záujmu turistov z Ukrajini a Turecka, Chorvátska vláda sa snaží o dodatné zjednodušenie vybavovania víz, pre hostí týchto krajín. V Rusku sa otvára 18 centier kde hostia môžu podať o vízu, a Chorvátske veľvyslanectvá sa taktiež pripravujú  na zmeny- v Kyjeve a Ankare, ako aj v Istanbule.

Dodatočne sa víza potrebná na vstup do Chorvátska, budú vydávať v krátkom čase (do 5 dní od podania žiadosti). Za vízu je potrebné zaplatiť poplatok 35€, ktorý sa neznemil.

Dokumenty potrebné priložiť k žiadosti sú:

  • Platný cestovný pas
  • Jednu fotografiu veľkosti 35x45mm
  • Dôkaz o cestovnom zdravotnom poistení
  • Dôkaz o uhradenom víznom poplatku
  • Dokumenty ktorými sa dokazuje:
    –    dôvod pobytu v Chorvátsku
    –   Zabezpečené ubytovanie
    –    Zabezpečené zdroje na financovanie sa počas pobytu v RH a potrebné na odcestovanie a vrátenie sa do krajiny svojho pôvodu alebo inej krajiny
    –    Zdroj odcestovania a úmysel vrátiť sa do krajiny svojho pôvodu alebo inej krajiny

Všetky informácie a dopyt spojený s víznym sústavom v Chorvátsku sa môžu poslať na e-mail adresu vize@blog1.adriagate.commvep.hr

Zdroj: mvep.hr, poslovni.hr