Finančná kríza stále viac vplýva na výdavky každého z nás a tak jej neunikne ani plánovanie dovolenky. Preto je veľmi dôležité naplánovať si výdavky vopred, aby ste si boli istí, že budete mať dostatok prostriedkov na cestovanie. Prečítajte si niekoľko našich rád, ktoré vám pomôžu o niečo znížiť výdavky na dovolenku v Chorvátsku:

1. Dovolenku si naplánujte včas

Jedným z tipov ako znížiť  náklady na dovolenku je rezervácia ubytovania niekoľko mesiacov vopred. V prípade, že neplánujete cestovať vlastným autom, je rovnako dôležité zarezervovať vopred letenky, alebo cestovné vlakové či autobusové lístky. Môžete využiť služby cestovných agentúr, alebo kancelárií kde vám radi pomôžu nájsť ubytovanie podľa vašich predstáv. A samozrejme treba brať do úvahy, že čím skôr sa rozhodnete pre rezerváciu ubytovania, tým väčšia šanca je, že nájdete presne to čo hľadáte a v prípade ponuky FIRST MINUTE dokonca za zľavnenú cenu.  Rezervácia termínov  od soboty do soboty vám ponúka oveľa  širší výber ako 10 dňové termíny, pretože väčšina prenajímateľov prijíma hostí práve 7, 14, 21… dňových intervaloch od soboty do soboty.

2. Cestujte v mesiacoch pred  alebo po sezóne

Ďalšia naša rada znie: „Cestujte v júni,  alebo septembri !“ Sú to mesiace, ktoré sú mimo hlavnej sezóny a preto ceny ubytovania sú častokrát oveľa nižšie. Okrem toho, v destináciách na Chorvátskom pobreží Jadranu môžete prežiť skutočný oddych, pretože väčšina turistov prichádza hlavne v mesiacoch júl a august a tak pláže,  centrá miest a cesty niesú plné dovolenkárov. Počasie v mesiacoch jún a september je v Chorvátsku prevažne ideálne pre odpočinok a slnko nie je ani zďaleka tak nebezpečné ako uprostred leta. Je to ideálne obdobie  pre slnenie sa na pláži a užívania si pravej dovolenkovej atmosféry.

3. Vyberte si menšie miesto pre svoj oddych

Známe turistické destinácie ponúkajú množstvo turistických atrakcií, ale na druhej strane za všetko sa platí a tak musíte počítať s tým, že ak si vyberiete ubytovanie v destináciách ako sú Dubrovník či Hvar, rozpočet na vašu dovolenku bude oveľa vyšší ako v iných, menej navštevovaných turistických destináciách Chorvátska. Preto naša tretia rada ako ušetriť znie : „Vybrať si menšie miesto pre svoj oddych, ale neďaleko známej  destinácie!“ Môžete si tak vychutnať potešenie z ticha a keď zatúžite po pravom turistickom ruchu, urobte si jednodňový výlet do mesta plného turistov. Neváhajte pýtať sa domácich na odporúčanie dobrej reštaurácie, kde si môžete dopriať chutné jedlo  za dobré ceny.

4. Primeraná rýchlosť a tlak v gumách ušetria na pohonných látkach

Ak sa rozhodnete pocestovať za svojim oddychom vlastným automobilom, určite sa pred cestou uistite, že je tlak v gumách vášho vozidla správny. Nízky tlak v gumách, rýchla jazda,ale aj klimatizácia, to všetko sú činitele, ktoré ovplyvňujú spotrebu pohonných látok.

5. Menej batožiny – väčšie úspory

Menej batožiny na letisku vie častokrát ušetriť veľa peňazí, rovnako pri cestovaní automoboilom, pretože plný kufor rovná sa zvýšená spotreba pohonných hmôt. Predtým než sa začnete baliť na cestu, vytvorte si zoznam  najdôležitejších vecí a pobaľte sa podľa tohto zoznamu. Vezmite so sebou len množstvo oblečenia primerané dĺžke vášho pobytu. Pre krátke pobyty sú vhodné mini balenia kozmetických výrobkov.