Galešnjak je Chorvátsky ostrovček v tvare srdca, ktorý spolu s tromi ďalšími  srdcovitými ostrovčekmi v rôznych kútoch sveta, tvorí „Svetové súostrovie lásky“.  Na „Chorvátskom ostrove lásky“ nikto nežije, preto zaľúbenci, ktorí túžia prežiť dovolenku na samote, majú celý ostrovček len pre seba.

ostrov Galešnjak Chorvátsko Adriagate.com

Nachádza sa v kanáli Pašman medzi mestami Mrljane (na ostrove) a Turanj (na pevnine). Celková rozloha ostrova je  0.132 km2, dĺžka pobrežnej zóny je 1545 m s najvyšším vrcholom 36 metrov nad hladinou mora. Ostrov je v súkromnom vlastníctve rodiny Jureško. Galešnjak bol objavený v roku 2008 webovým prehliadačom Google Earth, televízna stanica CNN sa o ňom vyjadrila ako o jednom z niekoľkých prírodných srdcovitých divov sveta.

Malý ostrov v tvare srdca sa stal hitom destinácií na Valentína, potom, čo bol objavený na Google Earth boli na tomto ostrove lásky nedávno oslávené prvé zásnuby. Mladí Moskovčania Michail Sarukhanov a Valentina Moros sa rozhodli pre tento čin práve na Galešnjaku.
Malý ostrov, ohraničený zlatistým pieskom, ktorý slúžil ako úkryt pre rybárov pred búrkou, bude odteraz ochotne prijímať všetkých, ktorí túžia svoju lásku potvrdiť takýmto jedinečným spôsobom.