Po stáročia bol Dubrovník, niekedy malé mesto inokedy štát, metropola kultúry. Mesto, v ktorom sa romantika stáva skutočnosťou.  Len ťažko možno ten pocit opísť slovami, nemôžete ho prežiť prostredníctvom fotografií…musíte ho precítiť všetkými zmyslami, petože len tak odhalíte čarovnú krásu kameňa vyrážajúceho dych…

Všetko, čo toto krásne mesto a jeho okolie ponúka, nie je možné vidieť v priebehu niekoľkých dní, preto sme pre vás vyčlenili 10 zaujímavostí, ktoré by ste si nemali pri návšteve Dubrovníka nechajť ujsť:

1. Knežev dvor (Kniežací dvor)

Jednoduchý, harmonický, goticko- renesančný palác, cez ktorý prešli celé dejiny Dubrovníka. Rovnako ako samotná republika, tak aj tento palác prežil veľmi búrlivú minulosť, rušili ho výbuchy pušného prachu, niekoľkorát padol v následku zemetrasenia, ale dnes aj napriek tomu všetkému môžeme pred ním stáť a vychutnávať si krásnu harmóniu prostredia a kameňa… Palác bol administratívne centrum Dubrovníckej republiky, prebýval v ňom knieža. V paláci bol priestor pre komoru, senát, súdnu sieň, kanceláriu, notára, väzenie, ale aj sklad zbraní. Dnes sa v tomto paláci nachádza kultúrno- historická časť Dubrovníckeho múzea. Sú tu okrem iného aj dvorany so starožitným nábytkom, obrazmi prevažne talianskych a domácich výtvarníkov, rôzne úžitkové predmety, zbierka Dubrovníckej republiky, zbierka zbraní a predmety lekárne „Domus Christi“  z 15. storočia.  V átriu paláca sa organizujú rôzne koncerty, pretože okrem svojej krásy je známy aj pre vynikajúce akustické vlastnosti.

2. Stradun

Slávny dubrovnícky Stradun, pravým menom Placa, najobľúbenejšie miesto všetkých Dubrovčanov hlavne tých mladších a tiež turistov z celého sveta, je promenáda. Nik by nemal vynechať prechádzku Stradunom, pretože práve prechádzka vám zaistí  pravé stretnutie s mestom. Postavený po veľkom zemetrasení v roku 1667 na základe programu na obnovu mesta, opäť nadobudol svoju pokojnú a skromnú podobu. Jednoduchosť kamennej architektúry nijak neuberá na dôstojnosti tohto miesta. Pred zemetrasením zdobili Stradun krásne paláce, ale po katastrofe museli mešťania premýšľať o budúcom živote a ochrane mesta, preto všetky plány a projekty boli podradené tomuto cieľu. Všetky domy na Placi sú po  zemetrasení postavené podľa projektov, ktoré schválil senát. Všetky majú takmer rovnakú fasádu a tiež výšku a všetky musia mať niekoľko obchodíkov v prízemí. Tu sa udržiava tradícia obchodného ducha Republiky.

3. Dubrovnianska pláž Banje

Pláž Banje bola nedávno vyhlásená za jednu z 10 najkrajších pláží sveta. Umiestnená je pri vstupe do starého mesta a ponúka neopísateľný pohľad na dubrovnianske hradby. Vždy teplé a čisté more, tiež pohľad na šíre more, drevené hradby a ostrov Lokrum sú najväčšie lákadlá pre turistov z celého sveta. Nájdete tu množstvo zariadení pre šport a zábavu. Pláž Banje žije od rána do večera a v noci sa mení na elitné miesto milovníkov nočnej zábavy…

4. Mestské hradby

Mestské hradby Dubrovníka sú jedny z najmonumentálnejších pamiatok svojho druhu v Európe. Začiatok stavebných prác na hradbách siaha až do 8.storočia, a najintenzívnejšia výstavba bola od polovice 15. do konca 16.storočia. Sú tak silné, že ani zemetrasenie v roku 1667 ich nepoškodilo. Hradby dlhé 1940 metrov dodávajú Dubrovníku charakteristický a v celom svete známy, vzhľad. Obklopujú mesto v tvare viacuhoľníka, na najvyššom severozápadnom bode na pevnine stojí veža Minčeta a na mori na juhovýchodnej strane sa nachádza pevnosť sv. Ivana. Na niektorých miestach hradby siahajú až do výšky 22 metrov, hrúbka stien je na pevnine od 4 do 6 metrov a na mori od 1,5 do 3m. Prechádzka mestskými hradbami vám okrem nezabudnuteľného výhľadu na mesto, ponúka tiež nádherný pohľad na šíre more a okolie Dubrovníka.

5. Započúvajte sa do piesní Dubrovnianskych trubadúrov

Dubrovački trubaduri (Dubrovniansky trubadúry) je chorvátska vokálno-inštrumentálna skupina založená v roku 1961 v Dubrovníku. Vystupovali prevažne v odevoch typických pre stredovek a renesanciu a v roku 1968 sa dokonca objavili v súťaži o cenu Eurovízie.

Toto sú slová piesne, s ktorou vystúpili v Eurovízii:

„Usred tišine grada i usnule ljepote
Tiha se čuje gitara, „la musica di notte“

Ako si pošla spavat, bila ti laka noć,
Družina naša s pjesmom zakantat će ti doć.

Otvori draga prozor, i slušaj naše note
O ljubavi ćemo pjevat „la musica di notte“.

(Dubrovacki trubaduri „La musica di notte“)

6. Veľká Onofrijeva fontána

Pri vstupe do mesta na Stradun (Placu) vás čaká Veľká Onofrijeva fontána. Tvorcom fontány je  Onofrio della Cava z Neapola a naprojektoval ju v tvare mnohouhoľníka so 16.vytesávanými hlavami ľudskej podoby, z ktorých úst vyteká voda. Postavená bola v 15.storočí, ako symbol výstavby mestského vodovodu (r.1438) a dodávky pramenitej vody z 12 km vzdialenej Rijeky Dubrovačke. Pri zemetrasení v roku 1667 bola poškodená a už nikdy nebola obnovená podľa pôvodnej monumentálnosti. Dnes je to miesto zaľúbených, ale tiež oddychujúcich turistov a dubrovnianskych holubov.

7. Trubadur Hard Jazz Café – Music bar (staré mesto, Dubrovnik)

Nachádza sa v  historickom centre mesta (keď prídete ku katedrále odbočte do prava). Trubadur vám ponúka neopísateľnú atmosféru na pohodlnej terase s pohľadom na známu  a zároveň prekrásnu architektúru mesta Dubrovníka. Dokonalé miesto pre oddych a rozhovory pri počúvaní jazzovej hudby svetových hudobníkov.

8. Ulica Prijeko

Ak si vyberiete ľavú stranu Place, pozdĺž bočnej steny Františkánskeho kostola prídete na ulicu Prijeko, ktorá spolu s Placom vedie k východnej strane mesta.  Na Prijekome je niekoľko domov s  malebnými ozdobnými vstupnými bránami a oknami v barokovom, gotickom, ale aj renesančnom štýle. Dnes sa tu nachádza najviac reštaurácií s bohatou ponukou.

9. Známa kaviareň– Buža

Nachádza sa na vonkajšej strane mestských hradieb.  Buža znamená malá diera na stene a po nej bola táto kaviareň pomenovaná. Malé dvierka na hradbách, povyše katedrály vás dovedú do tejto najromantickejšej kaviarne v Dubrovníku.  Pohľad, ktorý sa vám naskytne po otvorení dverí vám vyrazí dych.  Je to nádherný výhľad na ostrov Lokrum a šíre more. Toto je jedno z mnoho miest, ktoré by ste si nemali nechať ujsť.

10. Pevnosť Lovrjenac

Mimo mestských hradieb, na skale vo výške 37m sa týči pevnosť Lovrjenac. Môžete k nej prísť z morskej zátoky „u Pilama“po strmej lesnej ceste. Začiatok stavby bol zaznamenaný v roku 1018 a trvala až do 16.storočia. Pri vstupe do pevnosti je nadpis: NON BENE PRO TOTOLIBERTAS VENDITUR AURO (Slobodu nemožno predať ani za blahobyt). V pevnosti je kaplnka sv. Lovra a  vnútorné nádvorie je ideálne miesto pre divadelné predstavenia. Dnes  sa tu odohráva množstvo dramatických divadelných hier a Lovrjenac prirovnávajú dánskemu zámku Elsinor,  v ktorom sa odohráva  Shakespearov „Hamlet“.