Ak už ste si vybrali  termín svojej dovolenky a zvolili ste si Chorvátsko ako svoju cieľovú destináciu, radi by sme vám dali niekoľko dobrých rád, ktoré by ste mali vedieť ešte predtým ako sa vydáte na cestu za slnkom.

 

Sú to rady pre všetkých, či už do Chorvátska cestujete pravidelne, alebo sa sem chystáte  po prvý krát:


cestovať Chorvátsko Adriagate.com

1.    Vyberte si región, v ktorom chcete stráviť svoju dovolenku! Dajte si na papier všetky svoje požiadavky a na základe toho si urobte plán. Rozhodnite sa,  v ktorej časti Chorvátska chcete oddychovať a čo všetko by ste tam chceli vidieť. Či by ste radšej bývali v blízkosti piesočnatej pláže, alebo pláže z jemného štrku, či máte radšej navštevovanejšie turistické destinácie s bohatým nočným životom, alebo dávate prednosť malým rybárskym miestam, kde si môžete nerušene vychutnať zvuky mora  a spievajúcich čajok… Berte do úvahy všetky „pre“ a „proti“ danej destinácie. Dobre si overte aká je vzdialenosť od jednotlivých miest (napr. : centrum, reštaurácia, pošta, banka…), či sú v blízkosti ponúkané fakultatívne výlety, alebo výlety loďou. Pomoc a rady môžete nájsť na mnohých cestovateľských stránkach, fórach, ale najlepšie pre vás je, keď sa s otázkami obrátite na zákaznícky servis agentúry cez, ktorú si ubytovanie rezervujete

 

2.    Rezervujte si ubytovanie včas! Určite viete, že Chorvátsko svojimi 1185 ostrovmi, ostrovčekmi, skalami a útesmi má druhé najčlenitejšie pobrežie v Európe a preto vám ponúka veľké množstvo ubytovania priamo na pláži. Ak túžite prebúdzať sa za zvukov šumiaceho mora, ak túžite po rannom plávaní, a nemusíte strácať čas cestovaním na pláž, alebo chcete prežiť dovolenku v štýle Robinson Crusoe, či obalený luxusom v niektorej prekrásnej vile, alebo v malom rybárskom domčeku či na samote v majáku, potom sa musíte rozhodnúť včas. Rezervácie pre budúcu sezónu môžete uskutočniť už v decembri predchádzajúceho roku. Najlepšie, najkrajšie a najzaujímavejšie ubytovanie pre termíny od 1.7.-1.9. je už v apríli obsadené. Ponáhľajte sa!

Cestovný doklad pre domáceho miláčika Chorvátsko Adriagate.com


3.    Zarezervujte si letenky a cestovné lístky načas! Ako prvé rozhodnutie hneď po tom, čo ste sa rozhodli pre dovolenku, je potrebné, aby ste si zvolili spôsob cestovania. Lietadlom, vlastným autom, autobusom, alebo vlakom…Ak necestujete svojim osobným automobilom, je potrebné, aby ste si vopred zakúpili letenky a cestovné lístky. Takto sa vyhnete neskorším možným problémom s nedostatkom voľných miest vo vami zvolenom dopravnom prostriedku.

4.     Preverte svoje doklady!  Preverte si, či ste obdržali kompletnú dokumentáciu potrebnú k vášmu pobytu.Nezabudnite, že pri vstupe do Chorvátska je potrebné preukázať sa platným cestovným pasom. 


5.    Preverte vybavenie automobilu! Ak sa rozhodnete cestovať vlastným autom, nezabudnite skontrolovať, či máte kompletnú povinnú výbavu, autolekárničku, výstražný trojuholník, sadu rezervných žiariviek…Všetko je potrebné držať na ľahko prístupnom mieste. Preverte tlak v pneumatikách, aby ste predišli nebezpečenstvu defektu, tiež je potrebné preveriť množstvo kvapalín… brzdovej, motorového oleja, chliadiacej zmesi…

6.    Cestovný doklad pre vášho domáceho miláčika! Ak sa rozhodnete so sebou poviesť do Chorvátska aj svojho domáceho miláčika, je potrebné vybaviť cestovný doklad aj pre neho. Požiadajte oň u svojho veterinára a skontorlujte,  či sú v doklade zapísané všetky údaje o zvieratku, majiteľovi a očkovaniach. Pre identifikáciu musí mať váš miláčik tetovanie, alebo implantovaný mikročip. Už pri rezervácii nezabudnite napomenúť, že vaše domáce zvieratko pocestuje s vami, a preverte, či v blízkosti vášho ubytovania je povolené kúpanie psov, alebo iných domácich zviera.


Chorvátsky peniaze Adriagate.com

7.    Preverte si cestovné poistenie! V každom prípade si overte či vaše cestovné poistenie pokrývy náklady spojené s hospitalizáciou v Chorvátsku, či už časť týchto nákladov, alebo kompletné náklady. Určite poneste so sebou aj malú lekárničku, v ktorej nesmie chýbať opaľovací krém, repelentný prípravok, malé hygienické vrecúška, hygienické mokré vreckovky, tabletky proti bolesti, tiež na zníženie teploty, rýchloobväz, teplomer…ak beriete predpísané lieky, poneste so sebou dostatok predpísaného lieku. 


8.     V Chorvátsku potrebujete chorvátske kuny! Zmeniť domácu valutu na chorvátske kuny je najvýhodnejšie v Chorvátsku. Ak ponesiete so sebou väčšiu hotovosť, rozdeľte ju na viacej miest, aby ste v prípade krádeže docestovali domov bez väčších komplikácií.

 

9.     Ak cestujete po prvý krát, na internete môžete nájsť množstvo užitočných rád a informácií od tých, ktorí v Chorvátsku už boli, alebo si môžete kúpiť v kníhkupectve turistického sprievodcu po destináciách v Chorvátsku. Pozrite si odporúčania na našom blogu a neváhajte sa pýtať na čokoľvek!

10.    Vytvorte si  potrebných osobných vecí a nezabudnite poistiť váš dom, pre čas, ktorý trávite za hranicami.  

 

Dúfam, že sa mi podarilo pomôcť vám týmito základnými radami a informáciami. Ak máte ďalšie otázky, kľudne sa na nás obráťte, začnite s plánovaním vašej dovolenky načas a pripravte sa na nezabudnuteľné zážitky v Chorvátsku.

 


 

Mirjana Jovanović