Ak ste už dávno Chorvátsko nenavštívili, pravdepodobne si kladiete jednu z najbežnejších otázok: Kedy je najlepší čas na návštevu Chorvátska?

Photo credit: Nino Šerić/Adriagate

Povedzme si, že Chorvátsko je vždy dobrý nápad, ale my sa práve chystáme s vami podeliť o užitočné informácie, ktoré inde nenájdete. Povieme vám čo môžete očakávať, aké sú výhody navštevy Chorvátska v jeseni, a prečo práve jeseň je náš odporúčaný výber. Tak začnime.

Cestovanie do nádherných častí sveta, má veľa výhod v priebehu roka, keď tam väčšina turistov nie je. Získate úplne iný zážitok a perspektívu, na rozdiel od návštevy počas hlavnej sezóny. V závislosti od vášho štýlu cestovania – môžete zažiť omnoho viac 🙂

 

1. Omnoho menšie davy turistov

Photo credit: Nino Šerić/Adriagate

Tu môžeme začať základným príkladom, väčšina návštevníkov Chorvátska jednoducho nemôže odolať návšteve dvoch známych národných parkov: vodopádov Krka alebo Plitvických jazier. ktoré . Aj keď sú oba parky skutočne ohromujúce, určite vám odporúčame navštíviť obidva. Plánovanie vašej návštevy v sezóne však nemusí byť najlepším nápadom.
Počas letnej sezóny, v mesiacoch júl a august, sú drevené turistické chodníky v národnom parku Plitvických jazier natoľko preplnené, že by vám mohli spôsobiť stres. Ak ste jedným z tých cestovateľov, ktorí na konci dňa zistia, že ho unavujú veľké davy, nemusí byť vaša návšteva Plitvických jazier v letných mesiacoch najväčšou výhrou.

2. Počasie je stále celkom pekné

Photo credit: Igor Zirojević/Istria Tourist Board

Je dôležité si uvedomiť, že ak je vaším hlavným dovolenkovým motívom kúpanie a opaľovanie, určite by ste mali cestovať v júny, júly alebo v auguste, pretože je oveľa teplejšie.
V jeseni počas dňa sa počasie pohybuje od 18-25 stupňov Celzia a večer môže teplota klesnúť aj na 13-15 stupňov. (Takže budete potrebovať už aj dlhý rukýv). Na začiatku jesene môže byť ešte dosť teplo na kúpanie, ale neskôr v októbri sa dni skracujú a slnečné teplo slabne, a už len otužilci sa bežne okúpu v mori, ale pre každého to nie je.
Dobrou správou však je, že okrem plávania a opaľovania sa v Chorvátsku určite môže robit veľa ostatných aktivít a zažiť veľa dobrej zábavy a zážitkov. Počasie je ideálne pre pešiu turistiku, jazdu na bicykli, poznávanie historických miest, poznávanie pamiatok, potešenie z miestnych jedál, jazdy na člnoch a mnoho ďalších aktivít.

3. Atrakcie a ubytovanie sú lacnejšie

Tretí dôvod je určite zaujímavý pre každého. Pozrime sa, koľko môžete ušetriť na vstupenkách. Vstupenky do národného parku Krka sa líšia v závislosti od ročného obdobia. Napríklad, od októbra je vstupný poplatok je 100 kuna, pre dospelých, v porovnaní s 200 kunami v júli, auguste a septembri.
Na druhej strane môžete výrazne ušetriť aj na lístkoch na Plitvické jazerá, ak sa v októbri rozhodnete navštíviť park. Vstupné pre dospelých je 100 kuna v porovnaní s júnom, júlom, augustom a septembrom, keď vás vstupenka bude stáť 250 kuna.

Photo credit: Nino Šerić/Adriagate

Na druhej strane, ak sa rozhodnete navštíviť Chorvátsko počas populárnych letných mesiacov, môžete si byť istí, že vo väčšine prípadov budú ceny ubytovania najmenej dvakrát drahšie. Ceny sa líšia v závislosti od dátumov a popularity regiónu a môžete skontrolovať toto cenové rozpätie na nasledujúcom odkaze: Ubytovanie Chorvátsko. Povedzme to takto: ak sa rozhodnete navštíviť Chorvátsko v októbri, septembri alebo neskôr, máte v ponuke tieto možnosti: ušetriť polovicu svojho rozpočtu na ubytovanie, zostať dvakrát dlhšie, alebo si vychutnať výhody luxusnejšieho ubytovania za nižšiu cenu. Voľba je len na vás 🙂

4. Cestujte vlastným tempom

Photo credit: Igor Zirojević/Istria Tourist Board

Počas dovolenky všetci dávame prednosť flexibilite. Aj keď obyčajne všetko naplánujeme vopred, pretože chceme, aby bola naša dovolenka dokonalá, a práve preto sme často v pokušení predĺžiť náš pobyt na jednu noc alebo dve v meste, do ktorého sme sa zamilovali. Veľká väčšina z nás si pomyslela aspoň raz počas svojej dovolenky, že všetko by bolo perfektné, keby sme mali ešte jeden deň navyše, že? – Aj keď to znie celkom jednocho, v skutočnosti to tak nieje. Ak sa rozhodnete navštíviť Split v júli a rozhodnete sa predĺžiť váš pobyt o jednu noc – vo väčšine prípadov to bude problém, pokiaľ nemáte odborníka na cieľovú destináciu, ktorý vám to umožní (Adriagate 😊). Ak však chcete mať možnosť flexibility o niečo viac „choďte s prúdom“, a v tom prípade navštívte Chorvátsko na jeseň.

5. Široká škála aktivít v Chorvátsku

Photo credit: Igor Zirojević/Istria Tourist Board

Pre väčšinu návštevníkov Chorvátska, je dovolenka iba o slnku, mori, piesku a bláznivých letných večierkoch, ale Chorvátsko je omnoho viac. Pozrime sa, ako ďaleko môžeme ísť 😊

Cestujte po Chorvátsku svojím vlastným tempom a doprajte si zaslúženú a bezstarostnú dovolenku sprevádzanú rozmanitými a zábavnými aktivitami v ponuke!