Vďaka prispôsobenia štýlu vašej jazdy malým trikom „majstrov jazdy“ ,výkyvy cien pohonných látok nezaťažia príliš váš rozpočet na cestu. My vám ponúkame malé triky pre veľké šetrenie :

1. Ušetrite pri tankovaní…
Tankujte v ranných hodinách! Vtedy je nižšia teplota zeme, rezervoára ateda aj pohonných hmôt, tie sú z toho dôvodu hustejšie. Pri vyššej teplote pohonné látky sa rýchlejšie vyparujú. Počítadlo na benzínovej pumpe počíta všetko rovnako, či je to vzduch, para, alebo pohonná látka. Takže litre na počítadlo nie je liter pohonnej hmoty vo vašom aute. Tiež je dobré natankovať rýchlo, vtedy nedochádza k rozprašovanie ani vyparovaniu pohonných látok. A pokúste doplniť benzín, alebo naftu už keď je vaša nádrž v polovici, nečakajte kým sa úplne vyprázdni, pretože v prázdnej nádrži je veľa vzduchu a tak sa pohonné látky, ktoré tankujete skôr vyparujú. Netankujte na benzínových staniciach, na ktorých vidíte cisterny, ktoré práve priviezli nové pohonné látky. Tie sa totiž počas dopĺňania pomiešajú s tými čo už v zásobníku sú a tak na povrch dvíhajú všetky nečistoty ležiace na dne a je pravdepodobné, že sa do vášho auta dostane časť z nich.

 

Dobrá rada na cestu do Chorvátska – natankujte plnú nádrž pred vjazdom na diaľnicu, pretože pohonné látky na pumpách mimo diaľnice sú kvalitnejšie. Tiež by ste mali vedieť, že pohonné látky v Chorvátsku sú lacnejšie o 0,20€ do 0,30€ v porovnaní s krajinami EU. Takže pri jednej plnej nádrži môžete ušetriť až do 20€ ak natankujete v Chorvátsku.

 

2. Pozor na tlak v pneumatikách…
Aspoň jeden krát do týždňa kontrolujte tlak v pneumatikách vášho auta. Mäkká guma vytvára väčší tlak pri otáčaní kolesa a preto je potrebné pridávať plyn pre udržanie rýchlosti a to je dôvod pre vyššiu spotrebu. Ak je sucho gumy je potrebné nafúkať o 0,2-0,3 barometra viac.

3. Opatrne so svetlami a klimatizáciou…
To, že klíma zvyšuje spotrebu pohonných látok je už dávno známe, ale a pýtate sa ako môžu svetlá pôsobiť na takéto zvýšenie? Aby ste svietili žiarivkami 100 Watt, motor vášho auta musí vyrobiť viac elektriny. Takže motor viac magnetizuje alternátor  a ten vytvára väčší odpor a na to potrebuje viac benzínu, alebo nafty. Výskumy ukazujú, že žiarivky môžu zvýšiť spotrebu až o 3dl na 100 km. Nový zákon prikazuje používať svetla len v nepriaznivom počasí a v zimnom období, preto vám odporúčame pri nepoužívať svetla za dobrého počasia.

4. Nevozte zbytočnú záťaž…
Koľko vecí, ktoré veziete na dovolenku so sebou skutočne potrebujete? Všetko čo nepotrebujete nechajte doma, alebo v garáži. Na jazdu v meste nepotrebujete ani rezervnú gumu a tá môže vaše auto odľahčiť o celých 15 kg. Platí pravidlo, ľahšie auto = nižšia spotreba. 

5. Meňte rýchlosť v pravý čas…
Pri novších autách s modernými motormi je možné jazdiť pri nižších otáčkach. Preto vám odporúčame udržiavať motor pri nižších otáčkach a buďte opatrní pri používaní plynu. Pri miernom pridávaní plynu, minimálnom tlaku na pedál tiež môžete ušetriť na pohonných látkach. Nezabúdajte, že aj brzdenie míňa vaše peniaze a tak zbytočne nezrýchľujte na miestach, kde vám hrozí náhle brzdenie.

6. Jazdite opatrne…
Opatrná jazda je najrozumnejší spôsob ako ušetriť. Pri jazde dolu kopcom nebrzdite, ale pustite nohu z pedála plynu a nechajte auto jazdiť samo, v tom prípade budete potrebovať menej plynu pri následnom stúpaní. Takže z toho vyplýva, že tempomat míňa viac pohonných látok ako noha rozumných vodičov. Tempomat slúži pre udržiavanie konštantnej rýchlosti ak však využijete vzostup ako spôsob zvýšenia rýchlosti v tom prípade môžete ušetriť pár decilitrov. Tiež môžete ušetriť na pohonných látkach ak vozíte počas silného vetra za vozidlom, ono totiž slúži ako „rozbíjač vzduchu“ a necháva za sebou nižší tlak, takže spotreba pohonných látok je nižšia. Tento zákon platí aj keď nefúka vietor ale úspory sú nižšie.

7. Udržiavajte svoje auto…
Pravidelný servis predlžuje životnosť Vášho automobilu, ale tiež znižuje spotrebu pohonných látok. Je dôležité pridržiavať sa pokynov výrobcu pri výmene oleja, taktiež brzdy zohrávajú veľkú úlohu pri znížení spotreby pohonných hmôt. Okrem už spomenutých faktorov majú na tento druh šetrenia vplyv vzduchové filtre a výfuk. Nezabúdajte, že športové výfuky zvyšujú spotrebu benzínu, alebo nafty.

 

Podľa odborných štúdií sa minie o tretinu viac pohonných látok ako je v skutočnosti potrebné, väčšinou z nevedomosti, alebo rozmaru. Preto skúste trochu zmeniť štýl vašej jazdy  a  využitím týchto malých trikov ušetríte nielen svoje peniaze, ale aj  životné prostredie.

 

 

automotozilla.com

 

 

 

Ana