Výber nových divov sveta prírody, „New 7 Wonders“ viedol nás premýšľať o Plitviciach v zime. Každý deň na jazerách je jedinečný a neopakovateľný. Po prezretí týchto fotografií, každý z nás zatúži aspoň na chvíľu prežiť kúsok zimy v tejto nádhernej časti Zeme.

NP Plitvické jazerá v zime Chorvátsko Adriagate.com

Výlet na Plitvické jazerá uprostred zimy je zážitok, ktorý sa neopakuje. Zamrznuté jazerá, snehová pokrývka na konároch stromov, a krása veľkého vodopádu vyniká práve vtedy, keď je napoly zamrznutý. Vzhľadom k poveternostným podmienkam, je prehliadka umožnená len malým skupinám a len v určitých častiach Národného parku Plitvické jazerá, no zážitok z prírody je oveľa intenzívnejší ako v lete alebo na jar. Čoskoro sa na Plitviciach plánuje ponuka športového rybolovu, ale tiež obnovenie tradičných známych svadieb, ktoré boli preslávené po celom svete. Praví milovníci prírody tvrdia, že ten, kto Plitvice nevidel vo všetkých štyroch ročných obdobiach, nevidel ich vôbec.Ak ste na Plitviciach ešte nikdy neboli, po prezretí týchto fotografií tak určite urobíte.


Ubytovanie v blízkosti Národného parku Plitvické jazerá :
Plitvica Selo, Jezerce, Poljanak, Dreznik Grad, Ostarski Stanovi, Rakovica, Selište Drežničko ,Grabovac (Rakovica) , Rastovača , Slunj, Rudanovac, Smoljanac , Korenica  sa nachádzajú v bezprostrednej blízkosti Národného parku. Nájdete tu pohodlné ubytovanie, tak aby ste mali dostatok času pre spoznávanie Lického kraja, kde je človek spojený s horami a morom zároveň. Okrem Národného parku Plitvické jazerá vám táto oblasť ponúka pohľad na ďalšie prírodné krásy : Prírodný park Paklenica, Národný park Sj. Velebit, Jaskyňový park Grabovaća, Cerovačké jaskyne

 

Mne osobne je najmilšie miesto Poljanak, ktorý sa nachádza len 3 km od najväčšieho vodopádu na Plitvických jazerách a tiež od samotných jazier. Je vhodné ako rekreačné stredisko pre rodiny s malými deťmi a pre tých, ktorí majú radi súkromie. Môžete si urobiť výlet do okolitých lesov, počúvať zvuky v blízkosti vodopádov, alebo si vyskúšať drafting. Na rozbúrenej Korane si jazdou na kanoe môžete uhasiť túžbu po dobrodružstve, a keďže je tento kraj hornatý sú tu výborné podmienky aj pre pešiu turistiku a voľné lezenie.

Pre pokojnú a pohodovú rodinnú dovolenku by som tiež odporučil miesto Jezerce. Veľmi zaujímavé sú dva náučné chodníky: chodník „Plitvické jazerá“  a chodník “ Čorkova Uvala „, ktoré poskytujú možnosť spoznávania biodiverzity parku. Chodníky majú aj  rekreačný charakter vzhľadom na svoju dĺžku a terén.


Špeciality tohto kraja môžete ochutnať v reštaurácii „Lička Kuća“, ktorá sa nachádza pri vchode do Národného parku. Kuchyňa ponúka domáce špeciality, ako je prosciutto, pečené jahňacie, pečené zemiaky, pstruhy, kyslé mlieko, šišky, atď.

 

 


Mirjana Jovanović

 

 

 

Mirjana PREPORUČAVA SMJEŠTAJ

APARTMÁN POLJANAK (80111-A1)
APARTMÁN SMOLJANAC (80671-A1)
APARTMÁN PLITVICA SELO (80681-A2)