Svoja ljetovanja već zadnjih 10 godina provodimo na Jadranskoj obali. Može se reći da dobro poznajemo obalu, gradove i obalna mjesta, kulturu i ljude. No, ove godine pružila nam se izvanredna prilika da preko Adriagate.com za svoj odmor odaberemo upravo krstarenje. Nismo se puno mislili oko odluke ići ili ne. Ipak, ovakva se ponuda ne propušta tako lako.

Sama pomisao da ćemo putovati brodom po Jadranu i imati priliku posjetiti mnoga mjesta i otoke jako nas je veselila.

Prije ovog nismo imali apsolutno nikakvog iskustva s krstarenjima ili sličnim tipom odmora. Ovo je za nas bila potpuna nepoznanica i nismo si mogli dočarati kako bi trebalo cijelo putovanje izgledati i što očekivati.

Što ponijeti sa sobom na odmor?

Osim onog standardnog putničkog pitanja „Što ponijeti sa sobom na odmor?“, morila su nas i druga razna pitanja, poput: kakva će biti posada, hoće li biti djece na brodu, kako ćemo provoditi vrijeme kada se ne kupamo i slično; ponajviše zato što na odmor putujemo s djecom u dobi od 4 i 6 godina. No, nismo se dali obeshrabriti.  Mislili smo pozitivno, a djecu smo pripremili na to da će možda biti jedina djeca na brodu.  Za čudo, to im nije smetalo već su oni nas tješili da imaju jedno drugo i da će ponijeti svoje igračke za igru.

Dan prije putovanja složila sam popis stvari koje nam trebaju kako bi izbjegla pretrpavanje, ali i da ne zaboravimo ponijeti ono što bi nam bilo od iznimne važnosti.  Spakirala sam prvo dječju odjeću pa našu. Uglavnom, ponjela sam promjenu za svaki dan, ali i jedan komad duge trenirke, u slučaju da bude prohladno u večernjim ili jutarnjim satima. Osim odjeće, spakirala sam i lijekove, ručnike, kupaće kostime, nekoliko društvenih igara, papir za crtanje i bojice. Djeca su u svoje male ruksake spemila nekoliko najdražih igračaka.

1 dan | Ukrcaj u Trogiru, tradicionalna dalmatinska glazba i izvanredna zakuska dobrodošlice

Na dan putovanja došli samo u Trogir na check in nešto ranije, tj. oko 11h. Na rivi je bio pult za prijavu gdje su nas ljubazno primili i pokazali nam mjesto gdje smo mogli odložiti naše stvari za ukrcaj koji je planiran oko 13:30h. Malo smo prošetali gradom, no kako je bilo uistinu vruće ubrzo smo sjeli u kafić nasuprot broda da se malo rashladimo i pričekamo na ukrcaj.

Napokon, krenili smo na brod. Djeca su bila jako ushićena i sretna te su jedva dočekala taj trenutak. Na brodu su se već nalazili neki gosti, kapetan i posada te društvo muzičara koji su nas dočekali sa smiješkom i pjesmom uz mandolinu (tradicionalno dalmatinsko glazbalo). Stacionirali smo se kraj muzike i pričekali ukrcaj ostalih gostiju uz rashlađeno piće koje nam je poslužila posada.

Muzika je bila odlična, uz tradicionalne dalmatinske pjesme atmosfera svih prisutnih je bila izvanredna, što možete vidjeti i u kratkom videu ispod. Video je snimljen mobitelom, stoga nije najbolje kvalitete, ali je dovoljan da prikaže odličnu atmosferu.

Oko 14h kapetan broda zazvonio je zvoncem i pozvao nas da sjednemo u salon u kojem su već bili postavljeni stolovi. Na stolovima pladnjevi pršuta, sira, marinirani inćuni i soparnik. Sve su to tradicionalna jela ovoga kraja. Konobar je svima podijelio aperitiv, a djeca su dobila sok od jabuke. Zakuska je počela zdravicom kapetana koji je poželio svima dobrodošlicu i ugodno putovanje. Dok smo se mi sladili, muzičari su nas pozdravili i napustili brod.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ubrzo, naše je putovanje počelo. Napokon, brod se odvajao od privezišta. Krećemo! Trogiru doviđenja i vidimo se za 7 dana!

Neki su već bili presvučeni u kupaće kostime i sunčali se na jednoj od paluba. Djeca su radosno istraživala svaki kutak broda, a najzanimljivije im je bilo kod kapetana. Vožnja brodom trajala je nekih 40 min, a nakon toga samo se usidrili s druge strane Trogira, u jednoj uvali poluotoka Čiova. Prvo kupanje i rashlađenje u ovom izrazito vrućem danu. More je bilo prekrasne plave boje, čisto i izrazito toplo. Djeca su ovaj trenutak jedva dočekala. Veselilo ih je ponajviše skakanje s broda i tuš na poleđini broda.

Kupanje je trajalo oko 1h, a onda se motor broda ponovno oglasio i krenuli smo put prema Makarskoj, gdje je planirani dolazak bio oko 20:30h. Na putu prema Makarskoj, oko 19h, na brodu je poslužena  večera.

Kad smo stigli u Makarsku, noć je već pala. Pri u ulasku u luku vidjeli smo mnoštvo svjetala i usidrene brodove. Prvi izlazak iz broda bio je prava avantura, jer smo prelazili preko još 4 broda koja su bila privezana sve jedan uz drugi.  Bilo je to zanimljivo iskustvo koje ti dopušta da zaviriš i u druge brodove na svom putu do izlaska na kopno.

GALERIJA SLIKA:

U Makarskoj smo malo prošetali rivom na kojoj je bilo mnoštvo ljudi, razgledali suvnirnice, a djeci kupili sladoled. Nakon toga,  vratili smo se na brod. Bili smo izrazito umorni, što od iščekivanja današnjeg dana, što od kupanja.


by Ana