Planirate li posjetiti Hrvatsku i zanima vas koliko ćete stvarno potrošiti? Evo pregleda stvarnih cijena koje možete očekivati tijekom boravka u ovoj prekrasnoj zemlji.

1. Smještaj

Cijene smještaja variraju ovisno o lokaciji i vrsti smještaja. U većim gradovima kao što su Zagreb, Split ili Dubrovnik, hotelski smještaj može biti skuplji, dok se apartmani i privatni smještaj često nude po pristupačnijim cijenama. Što je lokacija manja razvikana i popularna, to će i smještaj ondje biti pristupačniji za svaki džep.
Primjerice, zaleđe Splita, Šibenika, Zadra, Crikvenice ili unutrašnjost Istre bit će jeftinija od samog centra grada, u što se možete uvjeriti i na Adriagate stranicama smještaja.

*Pro-tip: kada tražite smještaj ili čak avionske karte, Internet preglednik prebacite u anonimni (incognito) način rada jer ćete na taj način spriječiti dinamično određivanje cijena.

Još jedan koristan savjet je da pokušate hvatati first-minute i early bird popuste. Preporučamo da smještaj počnete tražiti što ranije jer first-minute popusti za ljetnu sezonu najčešće traju do kraja ožujka. Ako ih i ne uhvatite do tada, pratite popuste i akcije koji traju čitavu godinu. Primjerice, na Adriagate web-stranici često imamo kratkotrajne akcijske pogodnosti ili poklon bonove od 5% do 15% tako da morate pratiti i paziti kako ne biste propustili. Ako ste pak od onih ležernijih i opuštenijih putnika, onda se možete osloniti i na last-minute popuste.

Neki naši gosti preferiraju putovati „budget-friendly“, a mi smo upravo zato naše smještaje „najbolja vrijednost za novac“ izdvojili na posebnu stranicu: ponudu budget-friendly smještaja »

2. Hrana

Hrvatske delicije

Hrvatska nudi bogatu gastronomsku ponudu, a cijene obroka ovise o mjestu. Restorani u turističkim područjima mogu biti nešto skuplji, dok će manji lokalni restorani pružiti ukusna jela po pristojnim cijenama.

Ponekad je još financijski prihvatljivija opcija da kuhate u smještaju, ukoliko ćete boraviti u privatnom smještaju. Kuhanje je svakako pristupačnije od restorana, a ne samo da ćete proći jeftinije nego možete obići i lokalnu tržnicu, trgovine i prošetati među lokalnim stanovništvom.

Također, u Hrvatskoj u gradovima možete pronaći „fast food“, manji restorani s brzom hranom koja je puno jeftinija nego ona u restoranima, ali jednako ukusna. Tu možete kušati jednostavnije obroke poput sendviča, krumpirića, tortilla, piletine ili čevapčića.

*Tip za tip: napojnice u Hrvatskoj nisu uračunate u cijenu niti su striktno određene. Ukoliko želite nagraditi nekog za uslugu ili rad, možete mu ostaviti klasičnih 10% od ukupnog računa ili manje.

3. Prijevoz

Rent-a-car

Cijene prijevoza variraju ovisno o sredstvu putovanja. Javni prijevoz je jeftiniji, no ako želite imati slobodu u kretanju na našoj stranici mogu se pronaći pristojne cijene rent-a-cara koje variraju od manjih i jeftinijih do nešto većih i skupljih automobila. Sve pojedinosti o iznajmljivanju vozila u Hrvatskoj možete pogledati ovdje: rent-a-car »

Ukoliko poželite obići neke hrvatske otoke morat ćete ići trajektom ili katamaranom. Vožnja trajektom do otoka znatno je jeftinija po osobi, a ako želite prevesti i automobil ipak ćete morati izdvojiti nešto više novaca. Zato je na hrvatskim otocima popularna opcija rent-a-scooter ili rent-a-bike gdje za vrlo malo novaca imate nezaboravno iskustvo vožnje i istraživanja otoka.

4. Atrakcije

Posjet kulturnim i prirodnim atrakcijama može dodati trošak vašem putovanju. Ulaznice za muzeje, nacionalne parkove ili povijesne lokalitete variraju, ali mnoge destinacije nude razne popuste ili paketne ponude.

Za razgledavanje gradova i učenje o zanimljivostima uvijek se možete poslužiti internetom ili priručnikom, no ako poželite u razgledavanje s licenciranim vodičem, preporučamo da pogledate ponudu besplatnih walking tura po gradu. Vodiče ćete na kraju ture nagraditi napojnicom, a sigurni smo da ćete dosta naučiti sve što vas zanima o destinaciji.

Općenito, Hrvatska pruža raznoliku ponudu i za svaki proračun se može pronaći nešto. Planirajte pažljivo i istražujte lokalne opcije kako biste poboljšali svoje iskustvo uz realne cijene.