Krstarenje Jadranom je sjajan način da otkrijete obalu i zadivljujuće otoke sa svom njihovom prirodnom ljepotom i povijesnom baštinom. Prije nego što krenete na svoje putovanje iz snova otkrivanja skrivenih dragulja Jadrana pred vama su neki logistički koraci koje morate obaviti. Jedno od najvažnijih pitanja s kojim se svi susreću je ono o proračunu krstarenja. Veći budžet obično znači da će u program biti uključene različite vrste sadržaja, a sam brod će biti više kategorije. Fokus ovog teksta bit će istaknuti razlike između pojedinih kategorija brodova s ​​ciljem da vam pomognemo da donesete najbolju moguću odluku o brodu kojim ćete krstarenje obaviti.

1. Superior brodovi

Brod Kalipsa

Brodovi superior kategorije izvrstan su izbor za one koji žele uživati ​​u dodatnoj privatnosti i pogodnostima privatnog WC-a i kupaonice s tušem. Kabine su uglavnom s krevetima na kat (uz neke iznimke). Također, kabine i salon su u potpunosti klimatizirani te ćete na ovim brodovima imati uslugu polupansiona s uključena dva od tri obroka. Svaki dan dobivate i besplatnu vodu.

Što se tiče broja zvjezdica, ovi bi brodovi odgovarali ocjeni od 3 zvjezdice. Najčešće su to drveni ili tradicionalniji brodovi, od kojih su mnogi obnovljeni, ali i dalje odišu posebnim tradicijskim šarmom. Ovi brodovi su najpovoljniji i njihova cijena za dvokrevetnu kabinu kreće se između 600-700 eur po osobi za rane polaske u travnju do oko 850-900 eur po osobi u sezoni. Takvi brodovi polaze iz svih većih luka na mnogo različitih itinerera tako da nećete imati problema s pronalaženjem najboljeg itinerera.

2. Premium brodovi

Brod Antonela

Brodovi Premium kategorije su klasa iznad naših Superior brodova u pogledu prostora, udobnosti i luksuza. Novijeg su dizajna s malo većim kabinama koje uglavnom imaju dva odvojena ili bračna kreveta, no neki još uvijek imaju krevete na kat. Svaka kabina ima vlastitu kupaonicu s tušem i WC-om. Kabine su također klimatizirane.

Sva posteljina kao i ručnici su na raspolaganju. Preporučujemo da ponesete ručnik za plažu za korištenje na palubi i plažama jer ručnici za plažu neće biti osigurani.

Ovi brodovi imaju nekoliko uključenih usluga kao što su buffet doručak, ručkovi od tri slijeda, kapetanova večera, voditelj putovanja na engleskom jeziku na brodu, obilazak s vodičem, dnevna usluga u kabini, rukovanje prtljagom, kušanje maslinovog ulja i vina na brodu, popodnevni čaj i kava i besplatna voda svaki dan. Posebna poslastica na brodovima Premium je Kapetanova večera jedne od noćiju. Ovi brodovi također su dostupni na gotovo svim rutama i polaze iz svih većih luka. Cijene krstarenja ovim brodovima kreću se od 850-1000 eur za polaske u travnju do 1100-1250 eur po osobi za polaske u visokoj sezoni.

3. Premium superior brodovi

Premium superior brodovi nedavno su izgrađeni mini deluxe brodovi koja imaju sličnu udobnost kao deluxe plovila, ali su manje veličine – 38 do 41 m duljine. Klimatizirane kabine veličine su od 8 do 14 m 2 s bračnim ili dva odvojena ležaja, sušilom za kosu i sefom.

Krstarenja na ovim brodovima uključuju brojne usluge poput švedskog stola za doručak, ručkova s ​​tri slijeda, kapetanove večere, voditelja putovanja na engleskom jeziku na brodu, tri vođena obilaska, dnevnu uslugu u kabini, svježi set ručnika i posteljine sredinom tjedna, rukovanje prtljagom. Cijena za takve brodove može se kretati između 1000 – 1150 po osobi za polaske u travnju do između 1250-1500 eur po osobi za polaske u sezoni.

4. Deluxe and Deluxe superior brodovi

Brod Antaris

Zapravo postoji mala razlika u smislu luksuza između deluxe i deluxe superior kategorije brodova pri čemu su potonja klasa novijih i većih plovila, najboljih brodova izgrađenih od visokokvalitetnih materijala od punog drva, stakla, mramora, nehrđajućeg čelika i slično. Najmanje 47 metara duljine, novoizgrađeno ili renovirano nakon 2016., s hidromasažnim kadama i prostranim, vrhunski dizajniranim, klimatiziranim kabinama s vlastitom kupaonicom s bračnim ili dva odvojena kreveta, veličine 15 do 20 metara.

Interior of shipInterijer broda Maritimo

Kabine su opremljene ormarima, sefom, sušilom za kosu, toaletnim potrepštinama, kućnim ogrtačem, papučama itd. Krstarenja na takvim brodovima imaju brojne uključene usluge kao što su transferi do zračne luke, buffet doručak i ručkovi s četiri slijeda, piće uz ručak, kapetanova večera uz živu glazbu, večera u tipično hrvatsko okruženje, razgledavanje znamenitosti, voditelj putovanja na engleskom jeziku, razne ulaznice, razne degustacije i dnevna usluga u kabini. Ovi deluxe superior brodovi također imaju kabine na gornjoj palubi s privatnim balkonima koji nude posebnu vrstu udobnosti. Takve kabine također su poznate pod popularnom skraćenicom VIP. Cijene za takva krstarenja kreću se između 1750 eur – 2700 po osobi za polaske u travnju do između 2350 eur – 3400 eur za kabinu u visokoj sezoni.

Nadamo se da će vam gore navedeni pregled dati ideju o tome što možete očekivati ​​na brodovima različitih kategorija u smislu razine udobnosti i uključenih usluga. Adriagate ima široku ponudu programa krstarenja za svaki džep, a njegovo osoblje će se potruditi da vam pomogne u pronalaženju savršenog krstarenja.