Horvátországi nyaralást tervez, és szeretné tudni, hogy igazából mennyit fog költeni? Íme egy áttekintés azokról a valós árakról, amelyekre számíthat ebben a gyönyörű országban való tartózkodása során.

1. Szállás

A szállás árak a helytől és a szállás típusától függően változnak. A nagyobb városokban, mint Zágráb, Split vagy Dubrovnik, a szállodai szállások drágábbak lehetnek, míg az apartmanokat és a magánszállásokat gyakran kedvezőbb áron kínálják. Minél kevésbé felkapott és népszerű a helyszín, annál megfizethetőbb lesz a szállás minden pénztárcánál. Például Split, Šibenik, Zadar vagy Crikvenica hátországa, úgymint Isztria belseje olcsóbb lesz, mint maga a belváros, amiről az Adriagate szállásoldalain Ön is meggyőződhet.

*Pro-tipp: ha szállást vagy akár repülőjegyet keres, kapcsolja át az internetböngészőt inkognitó módba, mert ez megakadályozza a dinamikus árazást.

Egy másik hasznos tipp, hogy próbálja meg elkapni a first-minute és az early bird kedvezményeket. Javasoljuk, hogy a lehető legkorábban kezdje el a szálláskeresést, mert a nyári szezonra szóló first-minute kedvezmények általában március végéig tartanak. Ha addig nem kapja el őket, kövesse az egész évben érvényes kedvezményeket, akciókat. Például az Adriagate weboldalán gyakran rövid lejáratú 5%-tól 15%-ig terjedő promóciós kedvezményeket vagy ajándékutalványokat kínálunk, ezért figyelni kell, nehogy lemaradjon. Ha Ön az alkalmibb és nyugodtabb utazók közé tartozik, akkor a last-minute kedvezményekre is számíthat.

Egyes vendégeink inkább költségkeret-barát utazást szeretnének, éppen ezért külön oldalon szűrtük le a legjobb ár-érték arányú szállásainkat:

2. Étkezés

Hrvatske delicije

Horvátország gazdag gasztronómiai kínálattal rendelkezik, az étkezések árai pedig a helytől függenek. A turisztikai területeken található éttermek valamivel drágábbak lehetnek, míg a kisebb helyi éttermek finom ételeket kínálnak megfelelő áron.

Pénzügyileg még elfogadhatóbb lehetőség a saját főzés, ha magánszálláson száll meg ezzel a lehetőséggel. A főzés minden bizonnyal megfizethetőbb, mint egy étterem, és nem csak olcsóbb lesz, hanem ellátogathat a helyi piacra, üzletekbe és elvegyülhet a helyi lakossággal.

Továbbá Horvátország városaiban találhatunk gyorséttermeket is, amelyek a klasszikus éttermekhez képest jóval kedvezőbb árat kínálnak, de ugyanolyan finom ételekkel. Itt megkóstolhat olyan egyszerűbb ételeket, mint a grillezett szendvicsek, sült krumpli, tortilla, sült csirke vagy ćevapćići.

*Tippek borravalóhoz: a horvátországi borravalót az ár nem tartalmazza, és ez nincs szigorúan meghatározva. Ha valakit meg szeretne jutalmazni a szolgálatáért vagy munkájáért, hagyhat neki a teljes számla klasszikus 10%-át vagy kevesebbet.

3. Szállítás

Rent-a-car

A szállítási díjak az utazási módtól függően változnak. A tömegközlekedés valamivel olcsóbb, de ha mégis nagyobb mozgásszabadságra vágyik, oldalunkon korrekt autóbérlési árakat találhat, amelyek a kisebb és olcsóbbtól a kicsit nagyobb és drágább autókig terjednek. Itt megtekintheti a horvátországi autóbérléssel kapcsolatos összes részletet: rent-a-car.

Ha valamelyik horvát szigetet meg akarja látogatni, komppal vagy katamaránnal kell mennie. A kompút a szigetre személyenként nem drága, de ha az autóját is átt akarja szállítani, akkor már többet kell költeni. Ezért a horvát szigeteken népszerű lehetőség a robogó- vagy kerékpárkölcsönzés, ahol kevesebb pénzért felejthetetlen élményben lehet része a vezetésben és a sziget felfedezésében.

4. Látnivalók

A kulturális és természeti látnivalók meglátogatása megnövelheti az utazás költségeit. A múzeumok, nemzeti parkok vagy történelmi helyszínek belépődíjai eltérőek, de sok úti cél különféle kedvezményeket vagy csomagajánlatokat kínál.

Mindig használhatja az internetet vagy egy kézikönyvet, hogy megnézze a városokat és megismerje az érdekességeket, de ha engedéllyel rendelkező idegenvezetővel szeretne városnézésre menni, javasoljuk, hogy tekintse meg az ingyenes városkörüli gyalogtúrák kínálatát. A túra végén borravalóval jutalmazza az idegenvezetőket, és biztosak vagyunk benne, hogy sok mindent megtudhat az úti céllal kapcsolatban, ami érdekli.

Általában mondható, hogy Horvátország széles választékot kínál minden költségvetéshez. Gondosan tervezzen, és tájékozódjon a helyi lehetőségekről, hogy reális áron növelje az élményt.