Az utazás egy fantasztikus élmény, de a megtervezése stresszes lehet, mind anyagi, mind pedig mentális szempontból. Mindig ott vannak az olyan fárasztó tényezők, mint például – hogy spóroljak az utazásra, hogyan tudom megítélni, hogy mit engedhetek meg magamnak anyagilag, és egyáltalán hogyan kezdjem el a tervezést? Ha megfelelő tervezés nélkül indul üdülni, kevés rá a pénze vagy alacsony a büdzséje, akkor a kaland stresszesé és fárasztóvá válhat, amikor pedig izgalmasnak kellene lennie, és elégedettnek kellene éreznie magát utána.

Higgye el, hogy sem az üdülésre spórolásnak, sem pedig a tervezésnek nem kell nehéznek lennie. Csupán alkalmazza a következő néhány tippet, és némi egyszerű szervezéssel sokkal könnyebb lesz összespórolni az utazás költségeit. Évente egyszer vagy akár kétszer is össze tudja hozni álmai üdülését, és mindezt stressz nélkül.

Kezdjük néhány nagyszerű ötlettel, amelyek segítségével össze tud spórolni elegendő pénzt ahhoz, hogy többet tudjon utazni, és kevesebbet idegeskedjen, miközben igyekszik valóra váltani az álmait.

1. Kezdje el idejében a tervezést

A legjobb módja annak, hogy megkímélje magát a felesleges stressztől, ha jó idejében elkezdi megtervezni az utazását Horvátországba. Javasoljuk, hogy először a következő két, legfontosabb dolgot döntse el: mikor szeretne Horvátországba utazni, és a helyet, amit először meg szeretne látogatni. Miért? Azért mivel Horvátország többé már nem egy olcsó úti cél, és az árak jelentősen magasabbak a főszezonban. Ez a gyönyörű mediterrán ország megalapozta a helyét Európa turisztikai térképén, és mára az egyik legnépszerűbb úti céllá vált. A turizmus egy rendkívül fontos része Horvátország gazdaságának, óriási állami és magán beruházások történtek ebben a szektorban, mely magasabb minőséget és ennek folyományaként magasabb árakat eredményezett. Érdemes azt is megemlíteni, hogy Horvátország manapság leginkább a közép- és a felső osztályba tartozó utazók célpontja, így sokkal valószínűbb, hogy megfizethető, nem pedig olcsó árajánlatokba fog belefutni. Ezért is fontos fejben tartani, hogy a szállások és az utazással kapcsolatos szolgáltatások árai kétszer, de akár háromszor is annyiba kerülhetnek a főszezonban (június, július, augusztus) a többi időszak áraihoz viszonyítva.

2. Próbáljon meg a “közbenső időszakokban” idelátogatni

Gyorsan emelkedik azon utazók száma, akik kezdik felfedezni annak előnyeit, ha a közbenső időszakokban látogatnak el Horvátországba. Az ok nem túl meglepő: alacsonyabb árak, kisebb tömeg, a jó idő és a rugalmasabb utazási feltételek, amelyekhez könnyű hozzászokni. Ha szereti a részleteket, és élvezi az érzelmeken alapuló utazást, akkor ez az ideális időszak az ön számára. Ha szeretne részletesen olvasni arról, hogy milyen Horvátországba látogatni a főszezonon kívüli időszakokban, akkor javasoljuk, hogy olvassa el az 5 ok, ami miatt érdemes ősszel Horvátországba látogatni című írást a blogunkban. Persze a főszezonon kívüli időszak alatt nem csak az őszt értjük, de az írásban olvashatóak a többi ilyen időszakra is igazak

3. Használja ki az early bird (first minute) és a last minute ajánlatokat

Érdemes megjegyezni, hogy különböző utazási kedvezmények léteznek, különösen kiemelve a szállásokra vonatkozó kedvezményeket, amelyekkel jelentős megtakarítást érhet el. A kedvezmény kihasználásával akár 10%-kal is alacsonyabb lehet az ár, amely nagyon sokat jelenthet, főleg azok számára, akik a nyári főszezonra keresnek maguknak szállást! Ha korán foglal, akkor még lehetősége van kiválasztani az ön számára legideálisabb foglalási időszakot, és egyben pénzt is megtakaríthat. Minél hamarabb kezdi el a kutatást a tökéletes nyári szállás után, annál nagyobb a választási lehetőség. Ugyanígy pénzt takaríthat meg azzal is, ha az utolsó pillanatban, last minute foglal, de vegye figyelembe, hogy ilyenkor már kisebb a választék, főleg ha egy luxusvillára vagy egy közvetlen tengerparti szállásra vágyik. Ebben az esetben minél többet vár, annál kevesebb választási lehetősége lesz, és annál kevésbé lesz rugalmas az utazási időszak, de ugyanakkor komoly last minute kedvezmények lehetnek érvényesek. Amennyiben ki szeretné használni a különleges szállásajánlatok előnyeit, akkor iratkozzon fel az Adriagate hírlevelére, és kísérje figyelemmel a legjobb ajánlatokat.

4. Csatlakozzon az Utazási Hűség Programokhoz

Csakúgy, mint az élet egyéb területein, a hűséget jutalmazni kellene, és a legtöbb esetben jutalmazzák is. Az Adriagate esetében sem más a helyzet. Az Adriagate hűség programja 2011-ben indult, és azóta is jutalmazza a leghűségesebb vendégeket. Az Adriagate a hűséges vendégeit különböző foglalási kedvezményekkel jutalmazza, mint például különböző ajándék voucherekkel, melyek értéke 150€ is lehet. Az Adriagate Hűség programjáról itt olvashatja el a részleteket.

5. Ne sajnálja az időt az utazás gondos megtervezésére

Amikor már mindent eldöntött, és befejezte az úti cél kielemzését is, és már csak egy kattintásra van a döntése megerősítésétől, javasoljuk, hogy még egyszer ellenőrizze le, hogy mi mindent lehet a meglátogatásra kiválasztott helyen csinálni. Gyakran előfordul ugyanis, hogy az emberek nem olvasnak időben egyes programlehetőségekről és látnivalókról, és emiatt rövidebbre tervezik az üdülést, mint abban az esetben tették volna, ha tudatában lettek volna minden érdeklődési körükbe tartozó lehetőségről. Egy bizonyos ponton szinte biztosan előfordul, hogy meg szeretné hosszabbítani a tartózkodását, de vegye figyelembe, hogy ez ritkán lehetséges, ha a nyári főszezonban látogat el valahová. Kiemelten ez a helyzet, amikor az utazók több helyet is meglátogatnak Horvátországban, és néha túl- vagy alátervezik az ideális ott tartózkodási időt. Ha nem biztos abban, hogy jól döntene, akkor nyugodtan vegye fel a kapcsolatot egy utazási tanácsadóval, aki szívesen fog önnek segíteni az utazás megtervezésében.

6. Az ott tartózkodás ideje bizony számít

Minél több hely meglátogatását belesűríteni minél rövidebb időszakba nem mindig a legokosabb dolog. Sok hotel és magánszállás kedvezményt ad hosszabb tartózkodás esetén (hosszabb tartózkodásnak minősül a 3 éjszakánál hosszabb tartózkodás az átmeneti időszakokban vagy az 5 éjszakánál hosszabb időszak a főszezonban).
A hosszabb tartózkodás miatti kedvezménnyel egyes esetekben akár 30%-ot is megspórolhat a szállás árából. Ha sok látnivaló megtekintését tervezi a horvátországi utazása során, akkor érdemes egy központi helyet választani, ahonnan egynapos kirándulásokat tud tenni a környező helyekre.

7. Gondosan válassza ki az úti célt

Ahogy az közismert, Horvátország talán legnépszerűbb városa Dubrovnik, így itt természetesen mindig rengeteg a turista, és csillagászati árak vannak. Mindeközben egy kisebb településen ugyanezt a szép környezetet találja, de kevesebb pénzt kell rá költeni. Ugyanez vonatkozik az olyan népszerű városokra, mint például Split, Zadar, Pula, Zágráb, stb. Ha kevesebbet szeretne költeni, akkor próbálja elkerülni az ilyen népszerű helyeken lévő szállásokat és turisztikai úti célokat, válasszon helyettük inkább egy kisebb települést a környéken, amelyek kiváló spórolási lehetőséget jelentenek.

8. Kölcsönözzön ki magának egy autót, ha le akar térni a megszokott útvonalakról

Rengeteg buszjárat létezik, melyek többezer horvátországi úti célt kötnek össze Európa többi részével. A helyközi és nemzetközi buszok Horvátországban modern buszok, a legtöbbjükön elérhető a WiFi, és van elektromos aljzat is a telefon töltéséhez, így utazás közben is lesz internetkapcsolata. Ezen kívül akár 5%-ot is megtakaríthat, ha online veszi meg a buszjegyét. Ugyanakkor ez a fajta közlekedési mód nem kínál túl nagy utazási rugalmasságot.

Az autóval utazás egyértelműen a legjobb módja Horvátország felfedezésének. Ha nem a saját autójával utazik, akkor ne féljen autót kölcsönözni Horvátországban. Így meg tudja látogatni a látnivalókat, le tud térni a megszokott útvonalakról, többet láthat kevesebb idő alatt, és szabadon meg tud állni ahol és amikor csak akar.

Néha egy központi helyen akar megszállni, és innen egynapos kirándulásokat tenni a környékbeli látnivalókhoz. Ebben az esetben az autó a legjobb ahhoz, hogy a lehető legtöbb látnivalót meg tudja nézni, és fel tudja fedezni a környéket a saját tempójában.
Vegye figyelembe, hogy az autókölcsönzési díjak az igényektől függően, dinamikusan változnak. Ez azt jelenti, hogy minél hamarabb foglalja le az autót, annál kevesebbet kell fizetnie (ez még a nyári főszezonra is igaz). Minél hamarabb foglalja le a járművet, annál jobb áron kölcsönözheti ki. Ez különösen igaz azokra az időszakokra, amikor sokan akarnak autót bérelni (júniustól szeptemberig). Az árak egyre feljebb mennek, ahogy nő az igénylők száma, és kevesebb a rendelkezésre álló autó.

A másik módja a pénzmegtakarításnak a transzferszolgáltatás igénybevétele. Különösen ha csoportról vagy családról van szó, akkor a transzfer ugyanannyira vagy olcsóbbra jöhet ki, mintha busszal utaznának.

9. Valutával kapcsolatos tanács – hozzon magával Kunát

Semmi sem tudja jobban elrontani a költségvetést, mint amikor nincs pénze a megfelelő valutában. Horvátországban a Kuna a nemzeti valuta, de néhány helyen az EUR-t is elfogadják. Bár a legjobb Kunával rendelkezni Horvátországban, mivel ez az egyetlen hivatalosan elfogadott fizetőeszköz, de a legjobb idegen valuta egyértelműen az Euro, ezt követően pedig az amerikai Dollár és a brit Font. Bármelyik ATM-ből tud pénzt levenni, hogy legyen önnél Kuna, de ne felejtse el, hogy minden egyes alkalommal, amikor az ATM-et használja, pénzfelvételi valamint 5% körüli tranzakciós díjat kell fizetnie. A másik lehetőség, hogy a tervezett költségvetésnél maradjon a Visa vagy Mastercard bankkártyák használata a vásárlások esetén. Csak azt ellenőrizze le, hogy olyan kártyája van-e, amelynek használata esetén nem kell nemzetközi díjat fizetnie minden alkalommal. Általában véve a kreditkártyák széles körben elfogadottak Horvátországban, de azért nem annyira elterjedt a használatuk, mint ahogyan ilyen felkapott turisztikai úti cél esetén gondolná az ember. Néhány étterem nem fogadja el a kreditkártyákat, még a legnépszerűbb településeken sem, ezért jobb ezt előre leellenőrizni, mielőtt leülne és rendelne.

Az utazás egy nagyon szubjektív élmény. Ha két ember ugyanakkor és ugyanarra a helyre látogat, ugyanazokat a dolgokat látja, és ugyanazokon a programokon vesz részt, mind a ketten teljesen különböző véleményt fognak mondani arról, amit megtapasztaltak.

Talán lesz, aki úgy érzi, hogy nem igazán tudja alkalmazni ezeket az ötleteket és tippeket a saját esetében, ezért örülnénk, ha elmesélné nekünk, hogy önnek mik a kedvenc trükkjei annak érdekében, hogy spóroljon az utazással kapcsolatos költségeken, és mennyi idővel az utazás előtt kezdi el megtervezi a vakációját? 🙂