Znate li da se u gradu Splitu nalazi jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskoga graditeljstva na svijetu? I upravo je taj spomenik, palača cara Dioklecijana, kolijevka današnjeg grada Splita, najvećeg grada u Dalmaciji i popularnog turističkog odredišta za putnika iz cijelog svijeta.

Ovaj monumentalni biser svjetske baštine sagrađen je kao spoj luksuzne vile – ljetnikovca i rimskog vojničkog logora (castruma), podijeljenoga na četiri dijela dvjema glavnim ulicama. Južni dio Palače bio je u toj shemi predviđen za cara, njegov stan i odgovarajući državni i vjerski ceremonijal, dok je sjeverni bio za carsku stražu – vojsku, poslugu, za spremišta i slično. Dioklecijanova palača je pravokutna građevina (oko 215 x 180 metara) s četiri velike kule. Budući da je palača bila udaljena 6 kilometara od najbližeg velikog grada (Salona), bila je okružena sa 16 bedema. Postojala su četiri ulaza u palaču, tri s kopnene i jedan s morske strane. Južna strana okrenuta moru (koju je u Dioklecijanovo vrijeme zapljuskivalo more) imala je manje otvora i vrata nego istočna i zapadna strana koje su bile međusobno slične i bez ukrasa. Sjeverni ulaz, s dvostrukim vratima, je bio glavni ulaz u palaču. Od dviju glavnih ulica (cardo i decumanus), cardo je vodio na peristil, monumentalni otvoreni prostor ispred carevog stana. Na lijevoj strani se nalazio carev mauzolej na mjestu kojeg je danas katedrala sv. Dujma, a s desne strane su se nalazila tri hrama. Glavni hram je bio Jupiterov, koji je i danas dobro očuvan, a druga dva su Kibelin i Venerin. Palača je građena od kamena s Brača, a ukrasni detalji kao sfinge, mramor i klesane dekoracije su doneseni iz Egipta, Italije i Grčke.

Priča o Katedrali i Vestibulu

Prava je povijesna zanimljivost kako je današnja Katedrala svetog Duje sagrađena još za vrijeme vladavine cara Dioklecijana. U početku nije bila zamišljena kao crkva, već kao budući carev grob. Car je protjerao sve kršćane koji su živjeli u blizini Splita. Većina ih je pobjegla na obližnje otoke, a neki su i ubijeni. Jedan od njih bio je današnji mučenik i svetac, sveti Duje. Nekoliko stotina godina nakon careve smrti kršćani su se vratili u Split. Iznijeli su carev sarkofag iz zgrade i umjesto toga postavili sarkofag svetog Duje, a zgrada je postala crkva. Prilikom posjeta katedrali svakako razgledajte i zvonik koji je izgrađen je u gotičkom stilu u 14. stoljeću.

Još jedna kulturno-povijesna „poslastica“ u sklopu Dioklecijanove palače je Vestibul , predvorje carevog stana koje je nekada imalo veliku kupolu, a prije čak pola stoljeća se u njemu i stanovalo. Vestibul i danas djeluje fascinantno a u svom prvotnom sjaju polukružne niše s kipovima i velika kupola imale su svjetlucave mozaike u bojama. Bile su to predivne prostorije za moćnog cara i njegovu svitu.

Današnji bogat život carskih podruma

Podrumi Dioklecijanove palače predstavljaju jedan od najbolje očuvanih antičkih kompleksa ovakve vrste na svijetu, i umnogome su zaslužni što je povijesna jezgra Splita 1979. uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

U rimsko doba, funkcija im je bila izdignuti prostore careva stana u gornjem katu, ali su bili i skladišni prostor Palače. Kako su konstrukcijski vjerna kopija gornjih prostorija, omogućuju vjernu rekonstrukciju izgleda carskih odaja. U ranom srednjem vijeku jedan se njihov dio koristio za stanovanje, a u jednoj su dvorani pronađeni dijelovi turnjačice za proizvodnju ulja i vina koje i danas možemo vidjeti na istom mjestu.

U prizemne dvorane ulazi kroz Porta Aenea, s Rive, ili pak stepeništem s Peristila, a Podrumi su i danas puni života. U njima se redovito organiziraju slikarske i kiparske izložbe, izvode se kazališne predstave, sajmovi poput Međunarodnog praznika cvijeća, gastronomske i enološke priredbe, i mnoga druga društvena i kulturna događanja. Središnja sala, glavna komunikacija od Rive do Peristila, mjesto je na kojem je moguće kupiti vrijedne suvenire, a cijeli ostali prostor Podruma otvoren je za obilazak kao jedna od najvećih splitskih atrakcija, često uz Peristil i sinonim za Dioklecijanovu palaču.

Split – cvijet Mediterana s palačom u srcu

Tijekom stoljeća stanovnici palače, a potom i građani Splita adaptirali su te prostore za sebi odgovarajuće potrebe, pa su tako i zgrade u unutrašnjosti i vanjski zidovi s kulama uvelike promijenili prvobitni izgled, no obrisi carske palače i dalje su vrlo vidljivi.

Dioklecijanova palača je možda jedini kulturni spomenik u svijetu u kojem ljudi još borave. Svi navedeni vrijedni i dobro očuvani spomenici kulture poput Peristila, Dioklecijanovog mauzoleja, Jupiterovog hrama te romaničke kuće svjedoče o bogatoj povijesti ovog mediteranskog bisera.

Bez obzira na svrhu vašeg putovanja u Split, neovisno o vašem poznavanju povijesti i interesu za umjetnosti, Dioklecijanova palača trebala bi biti nezaobilazna atrakcija za svakog posjetitelja i polazišna točka za potpuno upoznavanje Splita.

Split je jedinstven grad prepuno povijesti, kulture, živosti, umjetničkih i zabavnih manifestacija – grad koji u svom srcu ima carevu palaču i grad koji svakako trebate staviti na listu vaših želja za 2021.

Pogledajte našu ponudu smještaja u Splitu