Hrvatska, poznata po svojoj predivnoj obali Jadranskog mora, dom je mnogih otočnih bisera koji pružaju mir i tišinu daleko od gradske vreve. Među tim otocima nalaze se i oni posebni, gdje nema automobila, što omogućuje očuvanje netaknute prirode i autentičnog načina života.

1. Otok Silba

Otok Silba, smješten između Dugog otoka i otoka Premude, poznat je po svojoj netaknutoj ljepoti i očuvanoj tradiciji. S obzirom na to da je većina otoka prekrivena šumama i poljima maslina, glavni način prijevoza na Silbi je bicikl ili pješačenje. Ovo je mjesto gdje se možete osloboditi brige o automobilima i uživati u jednostavnom ritmu života.

Otok Silba

Silba je poznata po prekrasnim plažama s kristalno čistim morem. Posjetitelji mogu uživati u kupanju, sunčanju i opuštanju na nekoliko plaža diljem otoka, uključujući popularne plaže Sv. Ante, Pernastica i Žalić. Osim plaža, posjetite i slikovita ribarska sela poput Silbe i Mulina, gdje možete istražiti tradicionalnu arhitekturu, lokalnu kulturu i gastronomsku ponudu.

2. Otok Zlarin

Otok Zlarin, Izvor: tz-zlarin.hr

Zlarin, poznat po svojim prekrasnim koraljima, također je automobilima ograničen otok. Ovdje se posjetitelji kreću pješice ili biciklom, istražujući uske staze koje vode kroz zelene borove šume i slikovita ribarska naselja. Ovaj mirni otok nudi tihi bijeg od svakodnevnog života i priliku za istinsko povezivanje s prirodom.


Posjetite Koraljni muzej kako biste saznali više o bogatoj povijesti i tradiciji koraljne industrije na otoku Zlarinu. Ovaj muzej nudi fascinantan uvid u obradu koralja i važnost ovog dragocjenog materijala za lokalnu zajednicu.

3. Otok Prvić

Prvić Šepurine, mali otok smješten između otoka Prvića i kopna, također je bez automobila. Ovdje se čini kao da je vrijeme stalo, a tišina je prekinuta samo zvukom valova i povremenim glasovima lokalnih ribara. Ovaj otok idealan je za opuštanje, istraživanje starih kamenih uličica i uživanje u jednostavnom životu na obali.

Posjetite muzej posvećen Faustu Vrančiću, poznatom hrvatskom izumitelju, leksikografu i znanstveniku. Ovaj muzej predstavlja njegov život i rad, uključujući replike njegovih izuma poput padobrana.

Ukoliko poželite posjetiti ovaj predivan otok, ovdje možete pronaći Adriagate ponudu smještaja na otoku Prviću.

4. Otok Unije

Unije, jedan od manje poznatih otoka u Kvarnerskom zaljevu, također je bez automobila. Otok je poznat po svojim prekrasnim plažama i kristalno čistom moru. Na Unijama se kretanje odvija pješice ili biciklom, što posjetiteljima omogućuje istraživanje skrivenih uvala i uživanje u nevjerojatnom pogledu na zalazak sunca.

Otok Unije, Izvor: visitlosinj.hr

5. Otok Susak

Otok Susak, jedan od bisera Jadranskog mora, izdvaja se svojom jedinstvenom prirodnom ljepotom i autentičnim mediteranskim duhom. Smješten između otoka Lošinja i otoka Paga, Susak se ističe svojim prekrasnim pješčanim plažama, što ga čini izuzetno rijetkim među jadranskim otocima. Najpoznatije pješčane plaže Suska su Šotorišća i Bok.

Svakako preporučamo i uspon na najviši vrh otoka, Treskavac i uživajte u spektakularnim panoramskim pogledima na otok i okolne otoke. Ovo je idealno mjesto za fotografiranje i uživanje u prirodnim ljepotama otoka.

Otok Susak, Izvor: visitlosinj.hr

Ovi otoci u Hrvatskoj nude ne samo očaravajuću ljepotu prirode, već i priliku za istinsko opuštanje i bijeg od užurbanog gradskog života. Bez automobila, ovi otoci postaju oaze mira i tišine, gdje se možete povezati s prirodom i uživati u jednostavnom životu na obali Jadranskog mora.